«Νύχτα των Κρυστάλλων του Ερντογάν» -Εθνικιστές έσπασαν μαγαζιά και σπίτια Κούρδων σε όλη τη χώρα (ΒΙΝΤΕΟ)


Κραυγάζοντας «Allah büyüktür» -Ο θεός είναι μεγάλος- στίφη Τούρκων εθνικιστών, επέδραμαν τη νύκτα κατά των γραφείων του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και πολλές άλλες πόλεις της Τουρκίας.

Ανήμερα των Σεπτεμβριανών που έζησαν οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης την δεκαετία του '50, οι Κούρδοι της Τουρκίας ζουν ένα ανάλογο εφιάλτη καθώς μετά τον θάνατο 16 Τούρκων στρατιωτών σε επίθεση του PKK, πλήθη Τούρκων ξεχύθηκαν στους δρόμους κυρίως των δυτικών πόλεων φωνάζοντας εθνικιστικά συνθήματα και ζητώντας εκδίκηση.


Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εικόνες των γραφείων του HDP στην Άγκυρα και στην Αλάνια στις φλόγες, ενώ τα γραφεία του κόμματος δέχθηκαν επιθέσεις και σε άλλες έξι τουρκικές πόλεις.



Το HDP κατήγγειλε ότι γραφεία του ήταν ο στόχος οργισμένων αντικουρδικών διαδηλώσεων σε εκατό πόλεις.

Σύμφωνα με το left.gr οι πρόσφατες επιθέσεις του PKK κατά του τουρκικού στρατού και της αστυνομίας έχουν δημιουργήσει ακραία αντικουρδική ένταση στην Τουρκία, ενώ ο ηγέτης του HDP κ. Σελαχατίν Ντεμιρτάς χαρακτηρίσθηκε «δολοφόνος» από την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, αν και καταδίκασε τις επιθέσεις του PKK.

Παράλληλα, και για δεύτερη φορά σε τρεις ημέρες, επίθεση δέχτηκαν και τα γραφεία της εφημερίδας Hurriyet στην Κωνσταντινούπολη από ένα οργισμένο πλήθος που φώναζε συνθήματα υπέρ του καθεστώτος Ερντογάν.



«Η εκστρατεία αυτή των επιθέσεων διευθύνεται από ένα και μοναδικό χέρι, το χέρι του Κράτους», κατήγγειλε ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών κ. Σελαχατίν Ντεμιρτάς, έπειτα από τη δεύτερη νύκτα αντικουρδικών βιαιοτήτων σε ολόκληρη την Τουρκία, ενώ ένας από τους βουλευτές του κόμματος, ο κ. Ερτουγκρούλ Κιουρκσού έκανε λόγο για «Νύχτα των Κρυστάλλων του Ερντογάν».

Ο επικεφαλής του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών ανέφερε δε ότι η κατάσταση στη νοτιοανατολική Τουρκία «καθιστά αδύνατη» την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών

Ο κ. Σελαχατίν Ντεμιρτάς έκανε τη δήλωση αυτή από το Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου σημειώνονται καθημερινά συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και των Κούρδων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν μετά την κατάρρευση τον Ιούλιο της εκεχειρίας που τηρούσαν.

Τα γραφεία του HDP που σημειώθηκαν επιθέσεις τις τελευταίες 2 ημέρες

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου απηύθυνε μέσω του Twitter μήνυμα προς τους συμπολίτες του «να παραμείνουν ήρεμοι», χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτες» τις επιθέσεις εναντίον μέσων ενημέρωσης και γραφείων πολιτικών κομμάτων.
Δείτε επίσης:
Αρκετοί αναλυτές, όπως ο Στίβεν Ρίχτερ του Globalist, θεωρούν πως οι ΗΠΑ, συνάπτοντας την επίμαχη συμφωνία με την Άγκυρα, «κατάφεραν να προδώσουν τους Κούρδους, ίσως τους μόνους αληθινούς μαχητές της ελευθερίας, όπως αποδείχθηκαν στην υπεράσπιση του Κομπάνι», το οποίο πολιορκούνταν επί 134 ημέρες. Ο Πάτρικ Κόμπουρν έχει την ίδια άποψη. «Μέσα στην Τουρκία, η πλειοψηφία των συλληφθέντων από τις δυνάμεις ασφαλείας είναι ή Κούρδοι ή αριστεροί ακτιβιστές και όχι ύποπτοι συμπαθούντες το ISIS. Βουλευτές του HDP, το οποίο υποστηρίζει σταθερά την ειρήνευση μεταξύ PKK και τουρκικής κυβέρνησης, απειλούνται με διώξεις. Προφανώς, το αδίκημα του HDP ήταν ότι κέρδισε 13% στις εκλογές του Ιουνίου, στερώντας από το κυβερνών AKP την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για πρώτη φορά από το 2002».

Μεταξύ των πέντε λόγων, που απαριθμεί ο Ίαν Μπρέμερ στο BBC, ως παράγοντες που ώθησαν την Τουρκία να μπει πιο ενεργά στο «χορό» των κοινών πτήσεων, ως πρώτον αναφέρει την οικονομία. «Μέχρι πρόσφατα, η Τουρκία ήταν μια ελκυστική αναδυόμενη αγορά. Το 2010, η οικονομία της αυξανόταν με ρυθμό 9,2%. Μέχρι το 2013, ωστόσο, η αύξηση του ΑΕΠ έπεσε στο 4,1%. Η πτώση συνεχίστηκε και η πρόβλεψη ανάπτυξης για το 2015 είναι σήμερα στο 3,1%. Η ανεργία έχει φτάσει το 11%, ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο της πενταετίας».

Αόρατα Γεγονότα
Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας. 

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'