Σκουπίζοντας τα βοσκοτόπια

Τελειώνει ο Σεπτέμβρης σιγά-σιγά, και βλάχοι και σαρκατσαναίοι ετοιμάζονται για το ξεχειμώνιασμα σε πεδινές περιοχές. Τα περισσότερα από τα αρχοντικά τους, κτίσματα που στέκονται αγριεμένα στη σκιά των πέτρινων Θρόνων των Βλοσυρών Δυνάμεων, καθαρίζονται με προσήλωση, λες και είναι τάφοι που δεν έχουν χρονίσει ακόμη. Τα δεμάτια με το καλαμπόκι πακετάρονται από τα αμούστακα αγόρια, ενώ τα κορίτσια αποχαιρετούν τις πηγές που δεν προσκύνησαν τον μεσημεριανό ήλιο.


Οι βλάχοι του Σπυρέλου Αργιθέας έχουν κάποιες επιπλέον προετοιμασίες να κάνουν. Τα βοσκοτόπια πάνω από το χωριό, γνωστά και ως Πατλιά ή Τα Θυμωμένα, είναι εδάφη με μακριές μνήμες και ελάχιστα ψήγματα υπομονής. Δίνουν απλόχερα από την ουσία τους όλο το καλοκαίρι, κάνοντας τα ζωντανά των βοσκών παχιά και δασύτριχα. Απαιτούν όμως την φθινοπωρινή περιποίηση πριν την εγκατάλειψη. Ο επικείμενος χειμώνας είναι η εποχή τους, τότε που τα εδάφη ξυπνούν και κυριαρχούν επί του τοπίου, τότε που ο ανταγωνισμός τους με τα βαριά μαύρα σύννεφα κάνει τους θεούς να πατάνε ελαφρά, με βήμα ζωηρό, σαν τύχει να τους φέρει η στράτα από εκεί.

Πριν όμως τα εδάφη εγκαταλειφθούν από τους βλάχους, πρέπει να σκουπιστούν με ζέση και προσήλωση. Μετά τα αρχικά περάσματα με τσουγκράνες και χέρια, έρχεται η σειρά των τεσσάρων αχυρανθρώπων, οικειοθελώς επιλεγμένων νεαρών. Πάντα είναι συννεφιασμένη η μέρα αυτή, με τις βροντές ικανοποίησης των ουρανών να διώχνουν μακριά τα συνήθως ατρόμητα σκυλιά των υψιπέδων. Οι θρόμβοι των νεφών πυκνώνουν σαν τις ρυτίδες των αιωνόβιων, σκληραίνουν όπως τα μέλη των προσφάτως βίαια σκοτωμένων, και αδράχνουν τα νήματα των ανθρώπινων σκουπών. Σαν γίνει αυτό, γρήγορα καταφεύγουν στις στάνες τους οι άλλοι κάτοικοι του χωριού, για να μην Ακούσουν, μήτε να Δουν.

Μόλις πέσει η νύχτα, οι μόνοι που ξεμυτάνε είναι οι αριστερόχειρες, οι ελαφροί της κοινότητας, οι οποίοι με λάμπα στο δεξί και γκλίτσα στο αριστερό περιπλανώνται ξυπόλητοι με φόβο στα βοσκοτόπια. Βαρύ το κάθε βήμα τους, με κόπο εγκαταλείπει την υγρή αγκαλιά του χώματος. Τι κι αν δεν έχει βρέξει για εβδομάδες, το έδαφος είναι ποτισμένο, καλοθρεμμένο. Σκούρες είναι οι όψεις των χυμών που κολλάνε πάνω στα πόδια τους, διστακτικές στην ευχέρεια της αποχώρησης. Γιατί άραγε τα σκυλιά και τα γουρούνια τους ακολουθούν για μέρες μετά με βλέμμα πεινασμένο; Θαρρείς πως είναι ιδιότροπα τα υποδήματα που δεν τους δέχονται; Ξυπόλητοι θα κατέβουν στα χειμαδιά, μέχρι η πρωτοχρονιάτικη φωτιά να τους εξαγνίσει, επιστρέφοντας στα πνεύματα των αχυρανθρώπων αυτό που είναι δικαιωματικά δικό τους.

Του χρόνου το καλοκαίρι τα βοσκοτόπια του Σπυρέλου θα είναι γόνιμα όπως πάντα.

Αόρατα Γεγονότα από το Παγανιστικές δοξασίες στη θεσσαλική επαρχία
Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'