Επιστημονική Επανάσταση: Το παλαιότερο τμήμα γονιδιώματος, αποκαλύπτει ότι οι Νεάντερταλ είναι δύο φορές παλαιότεροι από ότι πιστευόταν

Νέα έρευνα αμφισβητεί αυτό που νομίζαμε ότι ξέραμε για τα προϊστορικά ξαδέρφια μας, τους Νεάντερταλ που πλέον έχουν εξαλειφθεί. Το DNA από απολιθώματα σε σπηλιά στην Ισπανία δείχνει ότι οι Νεάντερταλ είναι σχεδόν δύο φορές παλαιότεροι από ότι πιστευόταν παλαιότερα, πλέον προκύπτει μέχρι και 765.000 χρόνια πριν. Οι νέες χρονολογίες μας αναγκάζουν να ξαναγράψουμε δραματικά τις προηγούμενες πεποιθήσεις μας για το αρχαίο παρελθόν.


Οι γενετιστές εξετάζουν μια συλλογή από απολιθωμένα οστά που αποτελούν τα λείψανα μιας οικογένειας Νεάντερταλ από τη Sima de los Huesos («λάκκο των οστών») σπηλιά στη βόρεια Ισπανία. Οι επιστήμονες μπόρεσαν να βάλουν σε σειρά την αλληλουχία DNA από προϊστορικό δόντι και οστά από πόδι -ένα αξιοσημείωτο τεχνικό επίτευγμα- χρονολογώντας τα σε 300.000 ως 400.000 χρόνια. Η ομάδα προσδιόρισε 1.000.000 με 2.000.000 ζεύγη βάσεων του αρχαίου DNA πυρήνα. Αυτή είναι η παλαιότερη μερική αλληλουχία γονιδιώματος που ανακαλύφθηκε ποτέ, ένα εντυπωσιακό επίτευγμα.

Τα αποτελέσματα μπορεί να "πάνε πολύ πίσω την ημερομηνία για την προέλευση των διακριτών προγόνων του Νεάντερταλ και των σύγχρονων ανθρώπων", αναφέρει άρθρο της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS) στο περιοδικό Science [1].

Ο Δρ Matthias Meyer, παλαιογενετιστής στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Εξελικτική Ανθρωπολογία [2], στη Γερμανία ηγήθηκε της εργασίας. Ο Meyer είπε ότι «οι Νεάντερταλ και οι συγγενείς τους, οι Denisovans, μπορεί να χωρίστηκαν από τον κοινό πρόγονο των σύγχρονων ανθρώπων έως 765 χιλιάδων χρόνια πριν».

Η σπήλαιο-ανασκαφή στην Atapuerca της Ισπανίας

Σύμφωνα με την MailOnline [3], τα πορίσματα "μπορούν να οδηγήσουν σε ένα δραματικό ταρακούνημα της τρέχουσας μορφής του ανθρώπινου οικογενειακού δέντρου", όπως ότι αρχικά πίστευαν ότι ο Homo Sapiens (σύγχρονος άνθρωπος) εμφανίστηκε μόνο στην Αφρική πριν από 200.000 χρόνια πριν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Ο Άνθρωπος του Νεάντερταλ (Νεάντερταλ) πιστεύεται ότι εξελίχθηκε στην Ευρασία από έναν κοινό πρόγονο. Τα νέα αποτελέσματα του γονιδιώματος δημιουργούν ένα προηγούμενο χρονοδιάγραμμα για τα δύο είδη, και ως εκ τούτου μια προηγούμενη διάσπαση στο εξελικτικό δέντρο.

-Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι κατάγονται από Τρεις Μόνο Πολεμιστές της Εποχής του Χαλκού
-Γνωρίστε το νέο άγνωστο είδος ανθρώπου, τον Homo naledi, που έθαβε τους νεκρούς του
-Ανακαλύφθηκε νέος πρόγονος του ανθρώπου, νέο είδος συγγενικό της Λούσι
-Ο αρχάνθρωπος των Πετραλώνων Το ανθρώπινο κρανίο που ανατρέπει τη θεωρία της καταγωγής του ανθρώπου από την Αφρική

Το περιοδικό Science γράφει, «Έλεγξαν αυτό το DNA για μοναδικούς δείκτες που βρίσκονται μόνο σε Νεάντερταλ ή Denisovans ή σε σύγχρονους ανθρώπους, και διαπίστωσαν ότι οι δύο απολιθώματα από τη σπηλιά (Sima στην Ισπανία) μοιράζονται πολύ περισσότερα αλληλόμορφα, διαφορετικά νουκλεοτίδια στην ίδια διεύθυνση στο γονιδίωμα-με τους Νεάντερταλ παρά με τους Denisovans ή τον μοντέρνο άνθρωπο. «Πράγματι, τα δείγματα της Sima de los Huesos είναι πρώιμοι Νεάντερταλ ή σχετικά με τους πρόωρους Νεάντερταλ», γεγονός που υποδηλώνει ότι η διάσπαση των Denisovans και των Νεάντερταλ θα πρέπει να μετακινηθεί πίσω στο χρόνο, ανέφερε ο Meyer στη συνεδρίαση.

«Αυτό θα σήμαινε ότι οι πρόγονοι των ανθρώπων περιφέρονταν ήδη σ' ένα μοναχικό μονοπάτι, χωριστά από τα άλλα είδη του αρχαϊκού ανθρώπου στον πλανήτη 100.000 έως 400.000 χρόνια νωρίτερα από ότι αναμενόταν»
Το κρανίο νούμερο 5 του Λάκου των οστών, όπως φάνηκε στην καμπάνια του 1992. 
Στις νεότερες καμπάνιες το σαγόνι είχε εκταφεί

Χιλιάδες απολιθώματα βρέθηκαν στο Sima de los Huesos («λάκκο των οστών») σπήλαια στη δεκαετία του 1990. Τα οστά και τα δόντια ανήκαν σε 28 άτομα και τα απολιθώματα έμοιαζαν με πρωτόγονους Νεάντερταλ για τους ερευνητές. Τα ευρήματα από την περιοχή σπηλιά στη Sierra de Atapuerca του Μπούργκος της Ισπανία είναι επαναστατικά για την τρέχουσα κατανόηση της εξέλιξης των ανθρωποειδών.

Μοντέλα ενός άνδρα και μιας γυναίκας Νεάντερταλ, στο Μουσείο Νεάντερταλ, στο Ντίσελντορφ

Ο πλησιέστερος ανθρώπινος συγγενής μας, οι Νεάντερταλ δεν είναι καλά κατανοητοί, οι ιδέες για το πώς ζούσαν και γιατί εξαφανίστηκαν είναι ακόμα απλώς θεωρίες. Για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια ζούσαν σε όλη την Ευρώπη, την Ευρασία και τη Μέση Ανατολή, πιστεύεται ότι διασταυρώθηκαν με τον σύγχρονο άνθρωπο, και συνέβαλαν στο DNA του σύγχρονου ανθρώπου.

Τα αποτελέσματα του DNA από την τοποθεσία στη σπηλιά στην Ισπανία, έρχονται σε μια στιγμή που οι ανακαλύψεις απολιθωμάτων ρίχνουν φως στην ιστορία των σύγχρονων ανθρώπων και των προϊστορικών συγγενών μας. Μια άλλη πρόσφατη ανακάλυψη αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις απολιθωμάτων του τελευταίου μισού του αιώνα, και το μεγαλύτερο απολίθωμα ανθρωποειδούς που βρέθηκε στην Αφρική, καθώς οι επιστήμονες έχουν ανακτήσει τα λείψανα από ότι πιστεύεται ότι είναι ένα νέο είδος ανθρώπου στη Νότια Αφρική, που ονομάζεται «Homo naledi», προσθέτοντας άλλο ένα κομμάτι στο περίπλοκο παζλ.

Τα απολιθωμένα οστά του λεγόμενου «Homo naledi» που ανακτήθηκαν από το σπήλαιο του Ανατέλλοντος Αστέρα στη Νότια Αφρική.

Τα ευρήματα του DNA του Νεάντερταλ από τον Δρ Meyer και τους συνεργάτες του, παρουσιάστηκαν πριν λίγες μέρες στην πέμπτη ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη μελέτη της ανθρώπινης εξέλιξης.

Σύνταξη-Επιμέλεια Περικλής Παπαδόπουλος για τα Αόρατα Γεγονότα 
Αναφορές:

  1. http://news.sciencemag.org/archaeology/2015/09/dna-neandertal-relative-may-shake-human-family-tree
  2. http://www.eva.mpg.de/index.html
  3. http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3233727/Neanderthals-TWICE-old-thought-DNA-suggests-extinct-human-species-emerged-700-000-years-ago.html

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.
DMCA.com Protection Status Άδεια Creative Commons

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'