Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι κατάγονται από Τρεις Μόνο Πολεμιστές της Εποχής του Χαλκού

Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι μόνο τρεις πολεμιστές της Εποχής του Χαλκού ήταν υπεύθυνοι για τα γενετικά μοτίβα που υπάρχουν σήμερα στην Ευρώπη
Η πλειονότητα των Ευρωπαίων κατάγονται από μόνο μια χούφτα αρσενικών προγόνων των Εποχής του Χαλκού, λέει μια νέα γενετική μελέτη στο περιοδικό Nature.


Η παρουσία του γενετικού υλικού από λίγους μόλις άνδρες στην αλληλουχία του χρωμοσώματος Υ προέκυψε από πληθυσμιακή έκρηξη αρκετές χιλιάδες χρόνια πριν, λένε οι ερευνητές. Η ομάδα των επιστημόνων διαπίστωσε ότι υπήρχε μια τεράστια αύξηση του πληθυσμού 2.000 έως 4.000 χρόνια πριν, σε πληθυσμιακή ομάδα στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, στις Βρετανικές Νήσους και τη Σκανδιναβία.

Η Ευρώπη στα τέλη της Εποχής του Χαλκού περίπου το 1100 π.Χ.

Δείτε επίσης:

To περιοδικό Popular Archaeology αναφέρθηκε στη μελέτη, λέγοντας ότι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Leicester της Αγγλίας, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Jobling, προσδιόρισαν την προέλευση των αλληλουχιών του DNA από ένα μεγάλο μέρος του χρωμοσώματος Υ σε 334 άνδρες από 17 πληθυσμούς στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή . Βρήκαν τρεις πολύ νεαρούς κλάδους του DNA για τα χρωμοσώματα Υ του 64% των ανδρών που έδωσαν γενετικό υλικό για τη μελέτη. Η ομάδα χρησιμοποίησε νέες μεθόδους για την ανάλυση διακύμανσης του DNA για να δώσει μια λιγότερο προκατειλημμένη εικόνα της διαφορετικότητας και να δώσει μια καλύτερη εκτίμηση του χρόνου των διακυμάνσεων του πληθυσμού.

"Η αύξηση του πληθυσμού εμπίπτει στην Εποχή του Χαλκού, η οποία περιλαμβάνει αλλαγές των ταφικών πρακτικών, τη διάδοση της ιππασία και εξελίξεις στον οπλισμό. Οι κυρίαρχοι άνδρες που συνδέονταν με αυτούς τους πολιτισμούς μπορεί να είναι υπεύθυνοι για τα πρότυπα χρωμοσώματα Υ χρωμόσωμα που βλέπουμε σήμερα", είπε ο Jobling στο Popular Archaeology.

Η έρευνα για τη γενετική κληρονομιά των Ευρωπαίων είχε προηγουμένως επικεντρωθεί στους αγρότες-προγόνους της Παλαιολιθικής εποχής ή της Νεολιθικής περίπου 10.000 χρόνια πριν.

Η κύρια συγγραφέας της μελέτης, η Chiara Batini, του Πανεπιστημίου του Leicester δήλωσε στο περιοδικό Nature: "Με δεδομένη την πολιτιστική πολυπλοκότητα της Εποχής του Χαλκού, είναι δύσκολο να συνδέσουμε ένα συγκεκριμένο γεγονός στην αύξηση πληθυσμού από αυτά που συμπεραίνουμε. Όμως αλληλουχίες DNA του χρωμοσώματος Υ από σκελετικά υπολείμματα γίνονται διαθέσιμες, και θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε τι συνέβη και πότε".


Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ της Βοστώνης βρήκαν το 2014 ότι ο ευρωπαϊκός πληθυσμός κατάγεται από τρεις φυλές, οι οποίες αναμείχθηκαν με γάμους. Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε επίσης στο περιοδικό Nature.

Το BBC, αναφέροντας τη μελέτη, είπε ότι η σύγχρονη ευρωπαϊκή τράπεζα γονιδίων αναπτύχθηκε από τρεις πληθυσμούς εντός των τελευταίων 7000 χρόνων.

"Οι γαλανομάτες, μελαψοί κυνηγοί αναμειγμένοι με τους αγρότες, με άσπρο δέρμα και καστανά μάτια, σάρωσαν την Ευρώπη από την Εγγύς Ανατολή. Αλλά ένας άλλος, μυστηριώδης πληθυσμός συγγενικός της Σιβηρίας, συνέβαλε επίσης στο γενετικό τοπίο της ηπείρου... Πολλές μαρτυρίες πρότειναν ότι ο νέος αυτός τρόπος ζωής διαδόθηκε από ένα κύμα μεταναστών, οι οποίοι διασταυρώθηκαν με τους αυτόχθονες Ευρωπαίους κυνηγούς-συλλέκτες που συνάντησαν στο δρόμο τους", έγραψε το BBC.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι έφτασαν στην Ευρώπη περίπου 45.000 χρόνια πριν. Αυτοί οι άνθρωποι αντικαταστάθηκαν από άλλους που έφθασαν από την Εγγύς Ανατολή και την Εγγύς Ανατολή, περίπου 7.000 χρόνια πριν, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των ερευνητών που εξέτασαν τα ευρήματα αρχαίου και σύγχρονου DNA. Έρευνες από το Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι οι πιο σύγχρονοι Ευρωπαίοι έχουν ένα μείγμα DNA από τους πρώτους Ευρωπαίους αγρότες, τους κυνηγούς-συλλέκτες της Δυτικής Ευρώπης και κάποιων βόρειων ευρασιατικής καταγωγής.

Για τη μελέτη αυτή οι ερευνητές μελέτησαν το DNA σε αρχαία οστά επτά σκανδιναβών κυνηγών-τροφοσυλλεκτών, ένα από το Λουξεμβούργο και έναν αρχαίο αγρότη από την περιοχή της Στουτγάρδης, στη Γερμανία και τον συνέκριναν με τα γονιδιώματα 2.000 σύγχρονων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Έτσι, αυτή η μελέτη ήταν διαφορετική από την πιο πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Leicester, η οποία εξέτασε μόνο το σύγχρονος DNA των ζωντανών ανθρώπων.

Σύνταξη-Επιμέλεια Αριστοτέλης Φωκάς από τα Αόρατα Γεγονότα
Αναφορές: 
  1. http://www.bbc.com/news/science-environment-29213892
  2. http://popular-archaeology.com/issue/spring-2015/article/most-european-men-descend-from-a-handful-of-bronze-age-forefathers
Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.
DMCA.com Protection Status Άδεια Creative Commons

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'