Επιστήμονες Ανακάλυψαν Ιό Γίγαντα κατεψυγμένο για 30.000 χρόνια στη Σιβηρία και θα τον ζωντανέψουν

Τα τμήματα του Pithovirus
Επιστήμονες λένε ότι θα ζωντανέψουν ένα γίγαντα ιό 30.000 ετών που ανακαλύφθηκε στις παγωμένες ερημιές της Σιβηρίας, και προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή στην Αρκτική και τις υπό Αρκτικές περιοχές θα μπορούσε να ξυπνήσει επικίνδυνους μικροσκοπικούς παθογόνους οργανισμούς που είχαν εξαλειφθεί.


Αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών Ηνωμένων Πολιτειών, Γάλλοι ερευνητές ανακοίνωσαν την ανακάλυψη του Mollivirus sibericum, το τέταρτο είδος προϊστορικού ιού που εντοπίστηκε από το 2003 -και τον δεύτερο από την ομάδα αυτή.

Πριν τον ξυπνήσουν, οι ερευνητές θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι ο ιός δεν μπορεί να προκαλέσει νόσο σε ζώα ή ανθρώπους.

Για να χαρακτηριστεί ως "γίγαντας", ένας ιός πρέπει να είναι μεγαλύτερος από το ήμισυ ενός μικρού, ένα χιλιοστό του χιλιοστού.

Ο Mollivirus sibericum - "ο μαλακός ιός από τη Σιβηρία" -ανέρχεται σε 0,6 microns, και βρέθηκε στο μόνιμο στρώμα πάγου της βορειοανατολικής Ρωσίας.

Η θέρμανση του πλανήτη στην Αρκτική και στις υπό-αρκτικές περιοχές είναι περισσότερη από το διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου, γεγονός που σημαίνει ότι η κατάψυξη δεν είναι τόσο μόνιμη πια.

"Λίγα σωματίδια ιών, που είναι ακόμα μολυσματικά μπορεί να είναι αρκετά, με την παρουσία ενός ευάλωτου ξενιστή, ώστε να αναβιώσουν δυνητικά παθογόνοι ιοί", ανέφερε ένας από τους επικεφαλής των ερευνητών, ο Jean-Michel Claverie.

Οι περιοχές στις οποίες τα γιγαντιαία μικρόβια έχουν βρεθεί είναι πολυπόθητες για τους ορυκτούς πόρους, κυρίως πετρέλαιο, και θα γίνονται όλο και πιο προσιτές για βιομηχανική εκμετάλλευση περισσότερο όσο ο πάγος λιώνει.

"Αν δεν είμαστε προσεκτικοί, και η εκβιομηχάνιση σε αυτές τις περιοχές γίνει χωρίς διασφαλίσεις, διατρέχουμε τον κίνδυνο μια μέρα να ξυπνήσουμε ιούς όπως η ευλογιά που πιστεύαμε ότι είχαν εξαλειφθεί", είπε ο Claverie.

Σε ασφαλείς συνθήκες εργαστηρίου, ο Claverie και οι συνεργάτες του θα προσπαθήσουν να ζωντανέψουν τον ιό που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, το τοποθετούμε με μονοκύτταρη αμοιβάδα, η οποία θα χρησιμεύσει ως ξενιστής του.

Ο Claverie, ο οποίος διευθύνει εργαστήριο στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS), και μια ομάδα ανακάλυψε έναν άλλο γιγάντιο ιό που ονομάζεται Pithovirus sibericum, στην ίδια θέση το 2013, στη συνέχεια, κατάφερε να τον αναβιώσει σε τρυβλίο Petri.

Σε αντίθεση με τους περισσότερους ιούς που κυκλοφορούν σήμερα, και προς γενική έκπληξη των επιστημόνων, αυτά τα αρχαία δείγματα που χρονολογούνται από την εποχή των παγετώνων τελευταία δεν είναι μόνο μεγαλύτερα, αλλά πολύ πιο σύνθετα γενετικά.

Ο Μ.sibericum έχει περισσότερα από 500 γονίδια, ενώ μια άλλη οικογένεια του γίγαντα του ιού που ανακαλύφθηκε το 2003, ο Pandoravirus, έχει 2.500.

Ο ιός της γρίπης Α, αντίθετα, έχει οκτώ γονίδια.

Το 2004, επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέστησαν τον περιβόητο ιό της «ισπανικής γρίπης», που σκότωσε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους, προκειμένου να κατανοήσουν γιατί αυτό το παθογόνο ήταν εξαιρετικά τόσο λοιμογόνο.

Οι ερευνητές πέταξαν στην Αλάσκα για να πάρουν κατεψυγμένο ιστούς πνευμόνων από μια γυναίκα που θάφτηκε στο μόνιμο στρώμα πάγου.

Με πειράγματα γενετικής απόκοψαν πολύτιμα δείγματα και από αυτοψία ιστών αποθηκευμένων σε φορμόλη, η ομάδα ανακατασκεύασε με κόπο τον κωδικό για οκτώ γονίδια του ιού.

Η εργασία έγινε σε εργαστήριο υψίστης ασφαλείας στις ΗΠΑ, στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC).

Σύνταξη-Μετάφραση Αριστοτέλης Φωκάς για τα Αόρατα Γεγονότα
Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.
DMCA.com Protection Status Άδεια Creative Commons

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'