Το 2.350 π.X είχαμε βιομηχανίες στην Ελλάδα! (Β' Μέρος)

Το Α' Μέρος εδώ, το Γ' Μέρος εδώ

Το αρχαιότερο εργαστήριο αρωματοποιΐας που βρέθηκε ποτέ στον πλανήτη

Στην περιοχή βρέθηκε εργαστήριο επεξεργασίας αρωμάτων που λειτουργούσε πριν από 4000 χρόνια, το οποίο αποτελεί το αρχαιότερο εύρημα του είδους στον πλανήτη. Η έκταση του εργαστηρίου ανέρχεται σε 3995 τετραγωνικά μέτρα. Σε μπουκαλάκια βρέθηκαν αρώματα πεύκου, δεντρολίβανου, κορίανδρου, λεβάντας και άλλων βοτάνων.



Η αρχαιολόγος Μαρία Ροζάριο Μπελτζόρνο αναφέρει ότι το εργαστήριο ουσιαστικά θάφτηκε μετά από σεισμό το 1850 π.Χ.
Ο επικεφαλής αρχαιολόγος της ανασκαφής Παύλος Φλουρέτζος συνδέει τη λατρεία της Αφροδίτης με τα αρώματα, καθώς η θεά τα χρησιμοποιούσε για να πάρει αυτό που ήθελε.

Αναπαράσταση των παρασκευαστηρίων των αρωμάτων

Ένα μοναδικό εύρημα από τον Πύργο, μία χοάνη, δηλαδή χωνί .Το πρώτο γνωστό κατασκευασμένο χωνί στον κόσμο που δεν είναι εφεύρεση της εποχής μας.

Είναι εφεύρεση των αρχαίων προγόνων μας. Ένα παρόμοιο χωνί βρέθηκε στην ανασκαφή της Αλάμπρα (Coleman, JE, Barlow, JA, Mogelonsky, MK και SCHARR, KW, 1996. Αλάμπρα). αλλά είναι της Μέσης Εποχής του Χαλκού, νεώτερο, όπως επίσης και παρόμοια που βρέθηκαν στην μέση ανατολή. Δεξιά οι σημερινές χοάνες που χρησιμοποιούνται στην αρωματοποιΐα

Δείτε επίσης:
Το 2.350 π.X είχαμε βιομηχανίες στην Ελλάδα! (Α' Μέρος)
Το 2.350 π.X είχαμε βιομηχανίες στην Ελλάδα! (Γ' Μέρος)

Οι αρχαιολόγοι εδώ βρήκαν τα παλαιότερα αρώματα του κόσμου

Η πιο αρχαία συνταγή για να κάνουν αρώματα με ελαιόλαδο προέρχεται από τους Σουμέριους. Έχουν γραφτεί σε κάποιες πήλινες πινακίδες από την τέταρτη χιλιετία. δηλαδή βλέπουμε ότι είναι νεώτερες από του Πύργου. Μια αναφορά περί αρώματος υπάρχει στους ιερούς ύμνους, στην ηρωική ιστορία και μυθολογία, όπως και στο έπος του Γκιλγκαμές. Με τη σειρά τους, οι Αιγύπτιοι θεωρούσαν τα αρώματα ως ανάγκη της ζωής και του θανάτου, του προσωπικού γοήτρου και της θρησκείας.

Στην Αίγυπτο, το ιερό και το βέβηλο έχουν βρεθεί με ένα ένα πραγματικό κοινό παρονομαστή, την παραγωγή και τη χρήση αρωμάτων και καλλυντικών. Ωστόσο, κανείς δεν γνωρίζει πότε η παραγωγή ξεκίνησε στην Αίγυπτο, πιθανώς ήταν μια από τις συναλλαγές με το σημερινό Σουδάν, ή τη θρυλική χώρα του Punkt, τη πατρίδα όλων των μπαχαρικών.

Ωστόσο, η χρήση αρωμάτων με ελαιόλαδο ξεκίνησε στη Μεσόγειο γύρω στα μέσα της τέταρτης χιλιετίας, όταν μικρά αγγεία για την παρασκευή καλλυντικών και αρωμάτων εμφανίστηκαν ανάμεσα σε κτερίσματα. Γύρω στην ίδια χρονολογία, κάνουν την εμφάνιση τους, τα πρώτα είδη αλαβάστρινων αγγεία, κατά πάσα πιθανότητα σκόπιμα εφευρέθηκαν για την αποθήκευση και διατήρηση των αρωμάτων στα αρωματικά έλαια. Η πέτρα είναι το καλύτερο υλικό για να διατηρήσει τα αρώματα και τις μυρωδιές του αιθέριου ελαίου σε σκοτεινό και δροσερό περιβάλλον

Είδη φυτών της κυπριακής γης που βρέθηκαν σε παρασκευασμένα αρωματικά έλαια πριν 4.500 χρόνια. Μερικά εξάγονται ακόμα και σήμερα.

Οι ανασκαφές στον Πύργο από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ρώμης, και οι έρευνες στην περιοχή ξεκίνησαν στη Μαυροράχη το 1998. Υπολογίζεται ότι ο οικισμός εκτείνεται σε 30 εκτάρια, στα δυτικά του σημερινού χωριού.

Γεωφυσικός χάρτης της περιοχής των ανασκαφών

Με τη βοήθεια της γεωφυσικής η επιφάνεια της έκτασης του κτιρίου εκτιμάται ότι καλύπτει 4000 τετραγωνικά μέτρα δηλαδή 4 στρέμματα.
Αλλά, υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να επιβεβαιώσουν ότι ήταν ένα μικρό Παλάτι, παρόμοιο με το πολύ γνωστό ανάκτορο της Κρήτης;
Ή ένα απλό βιομηχανικό κτίριο, μεγάλης εμπορικής εταιρείας;
Στην ανασκαφή στην Βόρεια αυλή βρέθηκαν πολλά επάλληλα δάπεδα κλιβάνων, παγκάκια, πέτρινα εργαλεία. Τα εργαλεία και οι σκουριές που υπάρχουν δείχνουν ότι ο τόπος χρησιμοποιήθηκε για μεταλλουργικές δραστηριότητες, κατά πάσα πιθανότητα για την πρωτογενή επεξεργασία του ακατέργαστου χαλκού.


Εν τω μεταξύ, ένα πραγματικό εργαστήρι χαλκουργίας που βρέθηκε στην ανατολική πλευρά, δεν απέχει πολύ από τις προαναφερθείσες αυλές, επικοινωνεί με ένα σκεπαστό πέρασμα με ένα μεγάλο δωμάτιο, όπου γινόταν κάποια διεκπεραίωσή στην διαδρομή για το ελαιόλαδο. Το εργαστήριο καλύπτεται από λάσπη με ένα καμίνι σφυρηλατήσεως, που στηρίζεται από μεγάλες πλάκες από ασβεστολιθικό ψαμμίτη, σχηματίζοντας ένα είδος προστασίας από πυρκαγιά. Στην πλάτη του έχουν βρεθεί δύο άκμονες πέτρες από ανδεσίτη, ένα πυριγενές πέτρωμα.

Η κάθε μια από τις δύο (30 κιλών) πέτρες είναι αυτές που και σήμερα κάποιος μπορεί να κάνει εφαρμογές μετάλλου, είναι παρόμοιες με ένα σύγχρονο αμόνι, με ένα κόψιμο στην άνω επιφάνεια της και είναι σαν τραπέζι για να μπορεί κάποιος να διαμορφώσει λεπίδες, και θα μπορούσε να θεωρηθεί το πρωτότυπο ενός σύγχρονου αμονιού, το αρχαιότερο που βρέθηκε μέχρι σήμερα.

Ένα από τα ευρήματα στο χωριό Πύργος, χρονολογούνται από το 2.350 π.Χ έως το 1.850 π.Χ. Πρόκειται για καλούπια μεταλλουργίας



Στη συνέχεια μετά το εργαστήριο χαλκουργίας, εδώ, υπάρχει ένα μεγάλο δωμάτιο (15x18 μέτρα)


Προορίζονταν για την παραγωγή ελαιολάδου που ήταν αποθηκευμένο σε βάζα στη δυτική πτέρυγα στο ίδιο δωμάτιο.

Το Α' Μέρος εδώ, Συνεχίζεται στο Γ' Μέρος

Αόρατα Γεγονότα
Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'