Ο Βαρουφάκης κατέγραψε τις συνομιλίες με Τσίπρα για το plan B και τη σύσκεψη στο Μαξίμου τη βραδιά του «ΟΧΙ»; -Τι απαντάει ο πρώην υπουργός

Του Δ. Γιαννακόπουλου

«Με ένα δικό του νεύμα μπορεί να μου ζητήσει να του παραδώσω την έδρα, ώστε να μην υπάρξει ζήτημα δεδηλωμένης… Έτσι λειτουργεί η Αριστερά». Η αποστροφή αυτή του Γιάνη Βαρουφάκη προς τον Αλέξη Τσίπρα λίγο πριν από την έναρξη της καθοριστικής διαδικασίας για την ψήφιση του Μνημονίου αντιμετωπίστηκε από τον προεδρεύοντα της Βουλής, Αλέξη Μητρόπουλο, με καχυποψία. «Παρακαλώ, κύριε Βαρουφάκη… Τελειώσατε…. Τα είπατε αυτά… Ακουστήκατε…», επαναλάμβανε μονότονα ο κ. Μητρόπουλος, διακόπτοντας διαρκώς την ολιγόλεπτη παρέμβαση του πρώην υπουργού.


Ο πρωθυπουργός, που παρευρισκόταν εκείνη την ώρα στην Ολομέλεια, παρ’ ότι γνώριζε ότι θα έχανε τη δεδηλωμένη των 120 βουλευτών του, δεν έκανε νεύμα στον κ. Βαρουφάκη να παραιτηθεί. Αν συνέβαινε αυτό, θα προκαλούνταν μεγάλη αναστάτωση και ενδεχομένως τα χειρότερα θα είχαν αποφευχθεί για τον κ. Τσίπρα. Ελάχιστοι έδωσαν σημασία στο συγκεκριμένο «στιγμιότυπο».

Έναν μήνα νωρίτερα, ο κ. Βαρουφάκης, παραδεχόμενος δημοσίως ότι είχε plan B για την έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, είχε αναφέρει πως το σενάριο εξελίχθηκε κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού -δηλαδή ότι κατέγραφε τις μεταξύ τους συνομιλίες. Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που υιοθέτησε τη συγκεκριμένη τακτική, αφού αλησμόνητη έχει μείνει η δήλωσή του περί καταγραφής της συνεδρίασης του Eurogroup στη Ρίγα, που προκάλεσε παγκόσμιο σάλο.

Επιπλέον, στο Μέγαρο Μαξίμου είναι διάχυτος ο φόβος ότι τώρα, λόγω των μηνύσεων που έχουν υποβληθεί εις βάρος του κ. Βαρουφάκη, ο πρώην «τσάρος» θα επιχειρήσει με κάθε τρόπο να υπερασπιστεί τον εαυτό του στη Βουλή. Ακόμα κι αν χρειαστεί να… λησμονήσει το πώς λειτουργεί η Αριστερά!

Η ΣΥΣΚΕΨΗ

 Το επιζητούμενο νεύμα λοιπόν εξελήφθη όχι ως πρόσκληση, αλλά ως πρόκληση του κ. Βαρουφάκη προς τον κ. Τσίπρα, στο επίπεδο: «Αν τολμάς, διάγραψέ με…». Και επειδή ο αντιπρόεδρος της Βουλής κατάλαβε αμέσως ότι η παρέμβαση ενός απλού πλέον βουλευτή σε μια τόσο κρίσιμη συνεδρίαση δεν ήταν τυχαία, φρόντισε εξαρχής να την περιορίσει. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τρία: α) Τι είδους υλικό διαθέτει; β) Ποιους άλλους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού ή πρώην συναδέλφους του υπουργούς έχει ηχογραφήσει; γ) Με ποιον ή ποιους έχει μοιραστεί το αρχείο του;

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε σε μία από τις πολλές συνεντεύξεις του -μετά την αποκάλυψη του plan B- ότι το βράδυ του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, και ενώ οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ πανηγύριζαν στις πλατείες για το μεγαλοπρεπές «ΟΧΙ», εκείνος βρισκόταν με τον πρωθυπουργό και -μεταξύ άλλων- τους Γιάννη Δραγασάκη, Αλέκο Φλαμπουράρη, Γιώργο Σταθάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο σε σύσκεψη μακράς διάρκειας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μία ημέρα μετά, παραιτήθηκε αφήνοντας ευθέως να εννοηθεί ότι ο κ. Τσίπρας υπέκυψε στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων εταίρων για απομάκρυνσή του από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Παραπολιτικών», ο κ. Βαρουφάκης διαθέτει «πλήρη στοιχεία» για το τι ειπώθηκε στην τελευταία σύσκεψη στο Μαξίμου και «πώς το περιεχόμενο των όσων συμφωνήθηκαν αναιρέθηκε λίγο αργότερα από τον κ. Τσίπρα με την υπογραφή της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου, δηλαδή του νέου Μνημονίου».

Η απάντηση Βαρουφάκη




“Προδώσαμε τους Ελληνες”

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών έκοψε οριστικά τον ομφάλιο λώρο με τον ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο γαλλικό περιοδικό «Le Nouvel Observateur», όπου, μεταξύ άλλων, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Προδώσαμε τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Δεν μπορώ να είμαι μέρος ενός κόμματος το οποίο θα έχει ως στόχο την εφαρμογή της απόφασης της 13ης Ιουλίου, ακόμη κι αν αυτό το κόμμα έχει ευρεία αποδοχή από τον λαό. Προσωπικά, πιστεύω πως η αποδοχή του τρίτου Μνημονίου είναι ουσιαστικά η αφετηρία για την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Η συγκεκριμένη συμφωνία είναι η αρχή για την εφαρμογή του σχεδίου Σόιμπλε».

«Ο Γιάνης έδωσε αλλού τα μυστικά που πήρε μαζί του»

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που διενεργούν έρευνα για τα ηλεκτρονικά ίχνη και τις επαφές του κ. Βαρουφάκη επιμένουν ότι «κυκλοφορούσε “καλωδιωμένος” σε όλες τις επίσημες ή ανεπίσημες επαφές του όσο ήταν υπουργός». Εκ των υστέρων πληροφορήθηκαν ότι αρκετές φορές είχε συναντήσει τον κ. Τσίπρα σε ιδιωτικούς χώρους, όπως στο σπίτι του πρωθυπουργού στην Κυψέλη, «σε δικηγορικό γραφείο και σε εξοχικά στην Αίγινα» την επίμαχη περίοδο των διαπραγματεύσεων. Ανάλογα μεγάλος είναι και ο όγκος των πληροφοριών που διαθέτουν οι απασχολούμενοι εισαγγελείς στην έρευνα που διέταξε στις 28 Ιουλίου η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τις συνθήκες υποκλοπής των ΑΦΜ από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Ας μην παρακάμπτεται, άλλωστε, ότι από τα τέλη του περασμένου μήνα η ποινική τύχη του κ. Βαρουφάκη πέρασε στα χέρια των συναδέλφων του στη Βουλή, ενώ οι συνεργάτες του, μη πολιτικά πρόσωπα, που συνέβαλαν στην ιδέα της ολοκλήρωσης του σχεδίου «plan B» βρίσκονται τόσο προ ποινικών όσο και προ πειθαρχικών ευθυνών. Ως εκ τούτου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι διατεθειμένος να αντιμετωπίσει μόνος του ένα ενδεχόμενο κατηγορητήριο», αναφέρει συνομιλητής του. Βάσει του νομοθετικού πλαισίου που εξετάστηκε εκτενώς από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Γκουτζαμάνη, «η Βουλή έχει τη δυνατότητα κάθετα και καθοριστικά να παρέμβει στην υπόθεση του σχεδίου “plan B” του κ. Βαρουφάκη, καθώς ο μηχανισμός του Κοινοβουλίου μπορεί να ενεργοποιηθεί αυτόματα -αν φυσικά το επιθυμούν οι βουλευτές- μέσω της συλλογής υπογραφών ικανού αριθμού βουλευτών». Και για να μην το έχουν πράξει μέχρι τώρα, αυτό πολύ πιθανόν σημαίνει ότι προηγήθηκε διακομματική συμφωνία, με πρωτοβουλία του Μεγάρου Μαξίμου, για να αποσοβηθεί μια τέτοια εξέλιξη, τουλάχιστον μέχρι την υπογραφή του Μνημονίου και την έναρξη εκταμίευσης του υπέρογκου δανείου. Η απορία όλων, πάντως, εστιάζεται στην άνεση με την οποία ο πρώην υπουργός εξαπολύει προειδοποιητικές βολές προς τον πρωθυπουργό, αρνούμενος παράλληλα να ψηφίσει το 3ο Μνημόνιο. Και αρκετοί στο παρασκήνιο ψιθυρίζουν πλέον ότι «φεύγοντας, ο Γιάνης πήρε μαζί του τα μυστικά και τα έδωσε αλλού…».

Αόρατα Γεγονότα
Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'