Επίσημα πλέον: Οι γορίλες μπορούν να μάθουν να μιλάνε και η Koko βρίσκεται ήδη σε καλό δρόμο (ΒΙΝΤΕΟ)


Βαδίζοντας στο δρόμο του Πλανήτη των πιθήκων. Τελικά η ανθρωπότητα οδηγείται σε τεχνητά διλήμματα, είτε την επανάσταση των ρομπότ, είτε στο πλανήτη των πιθήκων;

Μοτίβα ομιλίας σε γορίλα, που μέχρι σήμερα θεωρείτο πως είναι αδύνατον να αναπτύξουν τα πιθηκοειδή, φαίνεται πως ανακάλυψαν επιστήμονες οι οποίοι τονίζουν πως αν και οι ήχοι που παράγονται δεν μοιάζουμε με τους ανθρώπινους αποτελούν μια σημαντική εξέλιξη στο συγκεκριμένο είδος του ζωικού βασιλείου που βέβαια κανείς δεν ξέρει που μπορεί να οδηγήσει.


Συγκεκριμένα η Koko- θηλυκός γορίλας- έγινε αρχικά γνωστή εξαιτίας της ικανότητας που ανέπτυξε να επικοινωνεί στη νοηματική γλώσσα προκειμένου να μπορεί να συνεννοείται με τους ανθρώπους που την περιέβαλαν. Τώρα όμως, επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Winscosin-Madison λένε πως πλέον η Koko εμφανίζει σημάδια που παραπέμπουν σε φωνητικές ικανότητες επικοινωνίας.



Παραδοσιακά βέβαια, μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες πίστευαν πως η φωνητική απόδοση στα πιθηκοειδή περιοριζόταν σε στιγμιαίους ήχους που περισσότερο έμοιαζαν με θορύβους και τους οποίους παρήγαγαν πχ όταν αιφνιδιάζονταν από εάν αρπακτικό ή όταν έρχονταν σε αντιπαράθεση με ένα άλλο θηλαστικό. Εκτιμούσαν δε πως πέραν αυτού οι πίθηκοι δεν διέθεταν τη γνωστική ικανότητα και τον απαραίτητο έλεγχο επί της αναπνοής για να παράγουν δομημένο και προσχεδιασμένο λόγο.
Δείτε επίσης:



Δείτε επίσης:

Ο ερευνητής όμως, Marcus Parlman του Πανεπιστημίου του Winscosin-Madison και ο Nathaniel Clardk του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια παρακολούθησαν ένα βίντεο 71 ωρών με...πρωταγωνίστρια την Κoko και ανέλυσαν τη συμπεριφορά της.
Όπως υποστηρίζουν εντόπισαν «παραδείγματα στα οποία η Koko επιδεικνύει εννέα διαφορετικές και αυθόρμητες συμπεριφορές που απαιτούν έλεγχο επί της αναπνοής και της ήχων που παράγει».

Συμπέραναν δε πως «αυτές ήταν συμπεριφορές που ουσιαστικά τις έμαθε και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν μέρος του τυπικού ρεπερτορίου ενός γορίλα».

Ο Parlman εξήγησε: «Δεν παράγει ωραίους, περιοδικούς ήχους όταν επιδεικνύει αυτές τις συμπεριφορές, όπως κάνουμε για παράδειγμα εμείς όταν μιλάμε. Αλλά μπορεί να ελέγχει τον λάρυγγά της αρκετά ώστε να παράγει έναν ελεγχόμενο ήχο...Η Koko έρχεται να γεφυρώσει ένα χάσμα. Δείχνει τη δυνατότητα που υπάρχει, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, οι πίθηκοι να αναπτύξουν έναν ευέλικτο έλεγχο επί της φωνητικής οδού. Δεν είναι τόσο ωραίος όσο ο ανθρώπινος έλεγχος, αλλά σίγουρα είναι έλεγχος».

Αόρατα Γεγονότα
Αναφορές:

  1. http://www.independent.co.uk/
  2. http://www.huffingtonpost.gr/2015/08/16/diethens-gorilles-koko-milane_n_7994504.html?ncid=fcbklnkgrhpmg00000001

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'