Ο Χρυσός η μεγάλη Φούσκα της Πενταετίας -Πάνω από 40% οι απώλειες για όσους επένδυσαν σε χρυσό

Το ράλι στις τιμές του χρυσού τα τελευταία χρόνια - από 800 δολάρια η ουγγιά στις αρχές του 2009 ως πάνω από 1.900 το φθινόπωρο του 2011 - είχε όλα τα χαρακτηριστικά της φούσκας. Και τώρα, όπως ότι εκτινάσσεται στα ύψη χωρίς να υπακούει στην προσφορά και την ζήτηση, η φούσκα του χρυσού σκάει.



Στο αποκορύφωμα, κάποιοι προέβλεπαν όλο χαρά ότι η τιμή του χρυσού θα έφτανε τα 2.000, 3.000, ακόμη και τα 5.000 δολάρια την ουγγιά, σε λίγα χρόνια. Φυσικά δεν έλειψαν οι επιτήδειοι που μετά την κορύφωση της τιμής του χρυσού στα 1894 $ ανά ουγγιά καλούσαν πολίτες άσχετους με επενδύσεις να αγοράσουν χρυσό, ενώ η τιμή του βούλιαζε. Αποτέλεσμα να χάσουν πάνω από το 40% της αρχικής επένδυσης.

Αλλά οι τιμές έχουν μετακινηθεί προς τα κάτω, ως επί το πλείστον, από τότε. Τον Απρίλιο του 2013, η τιμή του χρυσού ήταν περί τα 1.300 δολ., πτώση σχεδόν 30% από τα υψηλά επίπεδα του 2011.
Τον Ιούλιο του 2015 οι τιμές υποχώρησαν κι άλλο φτάνοντας 1.085,50 δολάρια ανά ουγγιά.
Την Παρασκευή 31 Ιουλίου ο χρυσός έκλεισε στα 1.094,90 δολάρια ανά ουγγιά, μένοντας σταθερός κάτω από το φράγμα των 1.000 δολαρίων. Πτώση δηλαδή  σχεδόν 43% από τα υψηλά επίπεδα του 2011.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η φούσκα έσκασε, και για τους οποίους η τιμή του χρυσού είναι πιθανό να κινηθεί πολύ χαμηλότερα, προς τα 1.000 δολάρια μέχρι το 2015.

Ο χρυσός ανεβαίνει κατακόρυφα όταν υπάρχουν σοβαροί οικονομικοί, χρηματοπιστωτικοί και γεωπολιτικοί κίνδυνοι στην παγκόσμια οικονομία.

Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ορισμένοι επενδυτές αμφισβήτησαν ακόμη και την ασφάλεια των τραπεζικών καταθέσεων και των κρατικών ομολόγων. Εάν ανησυχείτε για έναν οικονομικό Αρμαγεδδώνα, είναι πράγματι, μεταφορικά, πολύ λογικό να ταμπουρωθείτε στο υπόγειο καταφύγιο με όπλα, πυρομαχικά, κονσέρβες, και ράβδους χρυσού.

Αλλά στον πραγματικό κόσμο, ο χρυσός αποδίδει καλύτερα όταν υπάρχει κίνδυνος υψηλού πληθωρισμού, γιατί τότε αυξάνεται η δημοτικότητά του ως αποθήκης αξίας.

Όμως, παρά την πολύ επιθετική νομισματική πολιτική από πολλές κεντρικές τράπεζες - η προσφορά χρήματος στις περισσότερες προηγμένες οικονομίες έχει διπλασιαστεί ή και τριπλασιαστεί - ο παγκόσμιος πληθωρισμός είναι πραγματικά χαμηλός, και μειώνεται περαιτέρω.
Plus500


Επιπλέον, σε αντίθεση με άλλα περιουσιακά στοιχεία, ο χρυσός δεν παρέχει κανένα εισόδημα. Οι μετοχές δίνουν μερίσματα, τα ακίνητα δίνουν ενοίκια, αλλά ο χρυσός είναι απλώς ένα παιχνίδι στην ανατίμηση του κεφαλαίου. Τώρα που η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει, άλλα περιουσιακά στοιχεία δίνουν υψηλότερες αποδόσεις.

Ορισμένοι υποστήριξαν ότι η κρίση χρέους των κρατών θα σπρώξει τους επενδυτές προς τον χρυσό, επειδή τα κρατικά ομόλογα έχουν γίνει πιο επικίνδυνα. Αλλά το αντίθετο συμβαίνει τώρα. Πολλές από αυτές τις υπερχρεωμένες κυβερνήσεις έχουν μεγάλα αποθέματα χρυσού, τα οποία μπορεί να αποφασίσουν να πουλήσουν, για να μειώσουν τα χρέη τους.

Πράγματι, μια έκθεση ότι η Κύπρος θα μπορούσε να πουλήσει ένα μικρό κλάσμα - περί τα 400 εκατομμύρια ευρώ - των αποθεμάτων της προκάλεσε πτώση 13% στις τιμές του χρυσού τον Απρίλιο του 2013. Χώρες όπως η Ιταλία, η οποία έχει τεράστια αποθέματα χρυσού (άνω των 130 δις δολ.), θα μπορούσαν να μπουν στον ίδιον πειρασμό, ρίχνοντας κι άλλο τις τιμές.
Ένα νόμισμα εξυπηρετεί τρεις λειτουργίες: είναι ένα μέσο πληρωμής, μια μονάδα αποτίμησης τιμών, και μια αποθήκη αξίας. Ο χρυσός μπορεί να είναι αποθήκη αξίας για τον πλούτο, αλλά δεν είναι μονάδα αποτίμησης, ούτε μέσο πληρωμής. Δεν μπορείτε να πληρώσετε τα ψώνια σας σε χρυσό.

Παραμένει «βάρβαρο απολίθωμα», όπως έλεγε ο Τζον Μέϊναρντ Κέινς. Δεν έχει καμία εγγενή αξία, και χρησιμοποιείται σαν αντιστάθμισμα έναντι εν πολλοίς παράλογων φόβων και πανικού. Ναι, όλοι οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν ένα πολύ μικρό μερίδιο χρυσού στα χαρτοφυλάκιά τους, σαν αντιστάθμισμα έναντι ακραίων ρίσκων. Αλλά υπάρχουν ένα σωρό περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να λειτουργήσουν σαν τέτοιο αντιστάθμισμα.

Παρ΄όλο που οι τιμές του χρυσού μπορεί προσωρινά να κινηθούν υψηλότερα μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια, θα είναι πολύ ασταθείς, και θα πέφτουν καθώς η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμπτει. Ο πυρετός του χρυσού τελείωσε.

Δείτε επίσης:
Η "Φούσκα" του Χρυσού -Χιλιάδες επενδυτές απώλεσαν το 40% του κεφαλαίου τους


Ο χρυσός καταρρέει -Σε χαμηλό 5 ετών η τιμή του χρυσού

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2010 υποχώρησε την Παρασκευή 24 Ιουλίου, η τιμή του χρυσού, σύμφωνα με το MarketWatch.
H συνεχιζόμενη ενδυνάμωση του δολαρίου και η προσδοκία για αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve άλλωστε, έχουν οδηγήσει την τιμή του πολύτιμου μετάλλου σε πτώση 6,8% εντός του Ιουλίου.
Τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου υποχώρησαν κατά 0,8% ή 8.60 δολάρια, τερματίζοντας στα 1.085,50 δολάρια ανά ουγγιά.
Την Παρασκευή 31 Ιουλίου ο χρυσός έκλεισε στα 1.094,90 δολάρια ανά ουγγιά, μένοντας σταθερός κάτω από το φράγμα των 1.000 δολαρίων.

Οι πωλήσεις ήταν αποτέλεσμα της ενίσχυσης στην τιμή του δολαρίου και ξεκίνησαν μετά τις πρόσφατες δηλώσεις της επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Janet Yellen, σύμφωνα με τις οποίες «η αμερικάνικη οικονομία αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω το 2015, ανοίγοντας τον δρόμο στη Fed να αυξήσει τα επιτόκια κάποια στιγμή μέσα στο έτος».

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι χωράνε έως και δύο αυξήσεις αμερικάνικων επιτοκίων, 25 μονάδες βάσης έκαστη, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, με την πρώτη αύξηση να τοποθετείται τον Σεπτέμβριο, όμως όλοι περιμένουν τη συνεδρίαση στο τέλος του μήνα (29 Ιουλίου), από τη Fed.

Οι ίδιοι επισημαίνουν πως ενώ οι περισσότερες Κεντρικές Τράπεζες συνεχίζουν να προχωρούν σε μειώσεις επιτοκίων, ή σε παροχή περαιτέρω ρευστότητας προς τις αγορές, η Fed δεν αποκλείεται να κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Το δεύτερο μεγάλο χτύπημα για το κίτρινο μέταλλο ήλθε με την ανακοίνωση των κινέζικων αποθεμάτων χρυσού.
Μετά από έξι χρόνια, η Κίνα ανακοίνωσε ότι μείωσε τα αποθέματά της, σημαντικά χαμηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, πυροδοτώντας πωλήσεις «μεγάλων παικτών.

Στα τέλη Ιουνίου, τα κινεζικά αποθέματα χρυσού ανέρχονταν στα 53,32 εκατομμύρια ουγκιές, (57% υψηλότερα από τον Απρίλιο του 2009), αλλά σημαντικά χαμηλότερα από τις προσδοκίες της αγοράς, για έναν παίκτη που συναγωνίζεται τη χρυσοφάγο Ινδία σε κατανάλωση του πολύτιμου μετάλλου.

Αόρατα Γεγονότα
Αναφορές:

  1. Άρθρο του Νουριέλ Ρουμπινί  στο Βήμα *Ο Νουριέλ Ρουμπινί είναι καθηγητής Oικονομικών στη Σχολή Επιχειρήσεων Stern του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, και πρόεδρος της Roubini Global Economics.
  2. http://www.naftemporiki.gr/finance/story/982522/se-xamilo-5-eton-i-timi-tou-xrusou
  3. http://www.naftemporiki.gr/finance/quote/gc/gold
  4. http://www.euro2day.gr/news/market/article/1349715/o-hrysos-katarreei-alla-h-lira-agglias-antehei.html
Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

2 Σχόλια

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αν αυριο γινει μια οικονομικη καταρευση και τα νομισματα διεθνως γινουν πιο φθηνα απο το χαρτι υγειας,αυτοι που θα διαθετουν αποθεματα χρυσου σε φυσικη μορφη θα ειναι χαμενοι η κερδισμενοι; Ολες οι αποτιμησεις που παιζουν στα χρηματιστηρια ειναι απολυτος ελεγχομενες. Οι μεγαλες χωρες παγκοσμιως μαζευουν χρυσο,αυτο κατι λεει απο μονο του. Η τιμη του χρυσου αν την γραψω εδω δεν θα την πιστευει κανεις ποσο χαμηλα ειναι αυτη τη στιγμη και που προκειται να παει τα επομενα χρονια,μια συντηρητικη τιμη αποτιμησης ειναι τουλαχιστον επι 10 φορες επανω.....Δεν θα σου αποφερει ποτε,η σχεδον ποτε τρελλα κερδη αλλα οταν ολοι διπλα σου θα πεινουν εσυ θα εχεις την δυνατοτητα να τρως και αν αυτο φανταζει λιγο σκεψου οτι με ενα τιναγμα του δεντρου (capital control) που εγινε,ο κοσμος σχεδον τα εκανε επανω του,φαντασου τωρα τα ATM να βγαζουν χρημα μεν,αλλα με αυτο να μην μπορεις να αγορασεις τυροπιτα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμε ελπίζω ν μην προτείνεις την μέθοδο του μαυραγορίτη.
    Στην Τρίμηνη πολιορκία του Σεράγεβο, το μόνο που είχε αξία ήταν το φαγητό, όχι ο χρυσός. Ο χρυσός βλέπεις τελείωσε τη πρώτη εβδομάδα, οι κάτοικοι πέθαιναν από πείνα και το μόνο που μετρούσε ήταν 1 κονσέρβα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Νεότερη Παλαιότερη

'