Η επόμενη μέρα των εκλογών στην Τουρκία

Μεγάλη νίκη για το αριστερό φιλοκουρδικό κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών που έπιασε το απίστευτο όριο του 10% για να μπει στη βουλή.


Η απώλεια της αυτοδυναμίας για το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλάζει το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία κι ο σχηματισμός κυβέρνησης μία μέρα μετά τις βουλευτικές εκλογές αποτελεί γρίφο. Τα ερωτήματα που αυτή τη στιγμή είναι αναπάντητα είναι αν θα υπάρξει κόμμα που θα συνεργαστεί με το AKP και αν από την άλλη θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικής Δράσης και του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών για κυβέρνηση συνασπισμού ή για κυβέρνηση συνασπισμού (ίσως και μειοψηφίας) που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.

Ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είπε «θα κάνουμε τις εκτιμήσεις μας, αλλά θα προβούμε μετά από διαβουλεύσεις στα αναγκαία βήματα», απέφυγε ωστόσο να αναφέρει συγκεκριμένα τι εννοεί με τα μέτρα και έκανε λόγο για «μια νέα αρχή».

Σε δηλώσεις που έκανε λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί είπε πως το κόμμα του δεν θα μετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού. Χαρακτηριστικά είπε ότι μπορεί άνετα να σχηματιστεί κυβέρνηση με τη συνεργασία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών και ότι το κόμμα του θα αναλάβει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν δεν καταστεί αυτό δυνατόν, είπε ο Μπαχτσελί, «τότε ας γίνουν πρόωρες εκλογές το συντομότερο δυνατό».

Πτώση της Τουρκικής λίρας - Αβεβαιότητα βλέπουν οι αγορές

Ισχυρό πλήγμα δέχθηκε η χρηματιστηριακή αγορά της Τουρκίας καθώς η χώρα είναι αντιμέτωπη με πολιτική αβεβαιότητα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουνίου, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το euronews. Ο κεντρικός δείκτης έχασε 7% ενώ η Τουρκική λίρα μειώθηκε κατά 5% σε ιστορικό χαμηλό έναντι του αμερικανικού δολαρίου με το οποίο πλέον η ισοτιμία είναι στο 2,79. Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ανησυχεί ιδιαίτερα. Επενδυτές ήλπιζαν σε μια καθαρή νίκη του Ερντογάν αλλά το 41% που αποκόμισε αφήνει λίγα περιθώρια ελιγμών.

Φύσηξε δημοκρατικός αέρας

Το αποτέλεσμα των βουελυτικών εκλογών της 7ης Ιουνίου συνοψίζεται στην αδυναμία του ισλαμοσυντηρητικού κόμματος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διατηρήσει την αυτοδυναμία που είχε από το 2002 και τη δυναμική είσοδο στο πολιτικό σκηνικό του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών. Συγκεκριμένα, το Kόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), που κυβερνά την χώρα από το 2002, κερδίζει 259 έδρες εκ των 550 συνολικά εδρών συγκεντρώνοντας ποσοστό 40,8%, ενώ το κουρδικό κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) έλαβε το 12,9% των ψήφων και στέλνει 78 βουλευτές στο κοινοβούλιο, μεταδίδουν τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) συγκέντρωσαν ποσοστά 25,1% και 16,4% αντίστοιχα, ήτοι 131 και 82 έδρες.

"Κόβονται τα φτερά" του Ερντογάν

Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία καταδεικνύουν την ξεκάθαρη απόρριψη εκ μέρους του εκλογικού σώματος της προσπάθειας του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να ενισχύσει τις εξουσίες του και της επιδίωξής του για μια ισχυρή εκτελεστική προεδρία, δήλωσε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του CHP. «Οι ψηφοφόροι είπαν ένα σαφές όχι στο προεδρικό σύστημα» τόνισε ο επικεφαλής του ΡΛΚ στην Κωνσταντινούπολη Μουράτ Καραβαλτζίν μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Αόρατα Γεγονότα
Από το Κουτί της Πανδώρας

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'