Βρέθηκε το σπίτι του Χριστού;

Ένα σπίτι στη Ναζαρέτ, τη γενέτειρα του Ιησού, το οποίο χρονολογείται στις αρχές του πρώτου αιώνα μ.Χ., θεωρείται το πιο πιθανό από αρχαιολόγους να είναι το σπίτι όπου ο Χριστός ανατράφηκε από τη Μαρία και τον Ιωσήφ. Το σπίτι είναι δομημένο από λάσπη και πέτρα και βρίσκεται μέσα σε ένα λόφο (σαν σπηλιά).

Λοιπόν, για όσους περίμεναν ότι δεν θα προβάλαμε την συγκεκριμένη είδηση ή ότι η είδηση αυτή αποτελεί αναμφισβήτητη απόδειξη της γέννησης και κατά συνέπεια ύπαρξης του Χριστού, ετοιμάσαμε το συγκεκριμένο άρθρο.

Η πρώτη ανακάλυψη έγινε το 1880 από καλόγριες του μοναστηρίου της Αδελφότητας της Ναζαρέτ, οι οποίες πίστευαν ότι ο Χριστός είχε μεγαλώσει εκεί. Ωστόσο, δεν υπήρχαν αποδείξεις μέχρι το 2006, οπότε και χρονολογήθηκε από τον Κεν Νταρκ, καθηγητή αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ρέντινγκ της Βρετανίας, και αποδείχθηκε ότι όντως το κτίσμα έχει γίνει στις αρχές του πρώτου αιώνα.

Εάν τελικά ο Χριστός είχε ζήσει σε αυτό το σπίτι δεν έχει ακόμη αποδειχθεί. Ωστόσο, ο δρ Νταρκ πιστεύει σε αυτήν την εκδοχή της Ιστορίας. «Δεν μπορώ να απαντήσω από αρχαιολογικής άποψης, εάν όντως είναι αυτό το σπίτι στο οποίο μεγάλωσε ο Χριστός», γράφει ο ίδιος στην επιστημονική επιθεώρηση Biblical Archaeology Review. «Αλλά υπάρχουν αρκετές ενδείξεις».

Ο Χριστός πιστεύεται ότι είχε μεγαλώσει στη Ναζαρέτ. Αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει ότι αιώνες μετά τα χρόνια του Χριστού, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία -η οποία και έλεγχε τη Ναζαρέτ έως και τον έβδομο αιώνα- διακόσμησε το σπίτι με μωσαϊκά και έχτισε από πάνω του μία εκκλησία, την «Εκκλησία της Διατροφής», για να το προστατεύει.

Σταυροφόροι που μπήκαν στους Αγίους Τόπους τον 12ο αιώνα, αναστήλωσαν την εκκλησία η οποία είχε ερειπωθεί. Πηγές Βυζαντινών και Σταυροφόρων πάντως, αναφέρουν ότι αυτό ήταν το σπίτι όπου ο Χριστός μεγάλωσε.

Ασφαλώς δεν είναι η πρώτη φορά που μια ανακάλυψη σχετικά με τον Ιησού Χριστό συμπίπτει με το επικείμενο Πάσχα, περίοδο όπου τα αντανακλαστικά της χριστιανικής κοινότητας είναι ιδιαίτερα αυξημένα.

Δείτε επίσης:

Ο αναγνώστης Μηνάς όμως απαντά:

Σχεδόν κάθε Πάσχα και Χριστούγεννα ακούμε τέτοια. Η περιοχή της Ναζαρέτ στις αρχές του πρώτου αιώνα ήταν νεκροταφείο, και οι Εβραίοι τα νεκροταφεία τα κάνανε μακρυά από κατοικημένες περιοχές. Έχουν βρεθεί ίχνη από ένα δυο σπίτια αλλά τίποτα περισσότερο. Η Ναζαρέτ μάλλον κατοικήθηκε ένα αιώνα αργότερα, μετά την καταστροφή της Ιερουσαλήμ. Υπάρχουν πάμπολλοι λόγοι να απορρίψει κανείς την υπόθεση ότι ο Χριστός ήταν από την Ναζαρέτ. Ο Παύλος δεν αναφέρει λέξη για Ναζαρέτ, Μαρία, Ιωσήφ, μάγους, βοσκούς, κλπ. Η μόνη αναφορά στο κατα Μάρκον στο α' κεφάλαιο είναι μεταγενέστερη προσθήκη (ο Μάρκος δεν αναφέρει ποτέ το όνομα της επαρχίας όταν αναφέρει μια πόλη ενώ στο σημερινό κείμενο λέει "Ναζαρέτ της Γαλιλαίας", και ενώ ο Ματθαίος και ο Λουκάς αντιγράφουν κατά λέξη τον Μάρκο σε εκείνο το σημείο και οι δύο παραλείπουν το Ναζαρέτ), η Ναζαρέτ δεν αναφέρεται πουθενά στην Παλαιά διαθήκη, ή άλλα βιβλία του πρώτου ή προηγούμενου αιώνα, και μόνο στα 3 από τα 4 ευαγγέλια στη Καινή. Επιπλέον είναι περίεργο γιατί ο Μάρκος αναφέρεται στον Χριστό ως Ιησού Ναζαρηνό (και όχι Ναζαρετινό ή Ναζαρεταίο) και ο Ματθαίος (που αντιγράφει το 80% του Μάρκου) τον αναφέρει και ως Ναζαρηνό και ως Ναζωραίο. Και αυτό που κάνει το ζήτημα πιο μυστηριώδες είναι ότι υπήρχε ένας Γιεσού Α Νοτζρί του οποίου το όνομα στα Ελληνικά μεταγραμματιζόταν τότε σαν Ιησούς Ναζαρηνός και ο οποίος έζησε έναν αιώνα πριν και εκτελέστηκε από τον Ιαναίο πιθανόν για αποστασία. Πολύ πιθανόν για να αποφύγουν τη σύγχυση του Ιησού Α Νοτζρί με τον δικό μας, εφηύρανε την καταγωγή από τη Ναζαρέτ. Αυτή είναι βέβαια μία θεωρία, και υπάρχουν και άλλες, τόσες που θες δέκα βιβλία για να τις αναλύσεις. Όσο για το σπίτι του Χριστού, οι αρχαιολόγοι μου φαίνεται παίζουν τον παπά. Ή οι παπάδες παίζουν τους αρχαιολόγους.

Αόρατα Γεγονότα
Αναφορές:

  1. http://www.tanea.gr/news/science-technology/article/5214329/to-spiti-toy-xristoy-pisteyoyn-oti-anakalypsan-arxaiologoi/

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς με ενεργό σύνδεσμο ο δημιουργός.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'