5 τρις ευρώ η περιουσία της Εκκλησίας της Ελλάδος

Πολλές φορές έχουν γίνει υπαινιγμοί για το θέμα της περιουσίας της ελληνικής εκκλησίας. Καμία φορά όμως, δεν έχει διαννοηθεί κάποιος να το θίξει ευθέως. Ελληνικός λαός, κυβέρνηση, αντιπολίτευση, κόμματα και φορείς ψάχνουν να βρουν χρήματα ή πόρους που θα αποφέρουν χρήματα για την αποφυγή χρεοκοπίας, κανείς όμως δε στρέφει το βλέμμα του προς την εκκλησία.


Πιθανόν κάποιοι να νομίζουν πως δεν είναι και τόσο μεγάλη που να αξίζει να ασχοληθούμε και που θα έδινε λύση στο πρόβλημα της χώρας. Αν όμως μαθαίνατε πως αυτή μπορεί να ανέρχεται ως και δέκα φορές το ελληνικό χρέος;

Όχι η εκτίμηση δεν είναι υπερβολική και είναι απορίας άξιο γιατί κανείς από τους φύλαρχους της αριστεράς δεν ξεσηκώνει τον κόσμο να απαιτήσει αυτά που η εκκλησία εδώ και αιώνες του έχει κλέψει!!!

Δείτε επίσης:

Αναλώνονται σε ψευτοεπαναστατικές ανούσιες δράσεις που κανένα αποτέλεσμα δεν φέρουν παρά μόνον δημιουργούν προβλήματα σε άλλους πολίτες ή ενθαρρύνουν κατάπτυστες νοοτροπίες που μας οδήγησαν στην κοινωνική κατάρρευση όπως το «κίνημα» της Κερατέας και ποιούν την νύσσα για ένα τόσο σοβαρό θέμα που ουσιαστικά λύνει το πρόβλημα χρέους της χώρας μια και καλή!

H εκκλησιαστική περιουσία καλύπτεται από ένα αδιαφανές πλέγμα που «υφαίνουν» περισσότερα από 10.000 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (μητροπόλεις, ναοί, μονές, προσκυνήματα, ιδρύματα, κληροδοτήματα και άλλα). Ο ιστός αυτών των ΝΠΔΔ, κρύβει αποτελεσματικά την εκκλησιαστική περιουσία από τα αδιάκριτα μάτια των «αντικληρικών». Είναι δε τόσο καλά προστατευμένο το μυστικό, που ούτε η κεντρική διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος μπορεί να έχει εικόνα για την περιουσία των μονών και των μητροπόλεων.

Κάθε ένα από αυτά τα ΝΠΔΔ έχει δική του ανεξάρτητη οικονομική διαχείριση, γεγονός που καθιστά το εγχείρημα για την καταμέτρηση της εκκλησιαστικής περιουσίας λίγο-πολύ ανέφικτο. Εξάλλου και για τη γνωστή ιδιοκτησία της Εκκλησίας δεν μπορεί να βγει ασφαλές συμπέρασμα, διότι ουδείς μπορεί να αποτιμήσει, λόγου χάρη, την αξία των δασών, των χορτολιβαδικών εκτάσεων αλλά και των δεσμευμένων από δήμους και κράτος οικοπέδων.

Το οργανόγραμμα της Εκκλησίας χωρίζεται σε τέσσερις ομάδες. Την κεντρική διοίκηση, τις ιερές μητροπόλεις, τις ιερές μονές και τους ενοριακούς ναούς. Οι ομάδες αυτές διοικούνται από συλλογικά όργανα. Οι ιερές μητροπόλεις από τα μητροπολιτικά συμβούλια, οι ιερές μονές από τα ηγουμενοσυμβούλια και οι ενοριακοί ναοί από τα εκκλησιαστικά συμβούλια. Με εξαίρεση τα ηγουμενοσυμβούλια που απαρτίζονται μόνο από μοναχούς, όλα τα άλλα όργανα διοίκησης περιλαμβάνουν ως μέλη και «λαϊκούς».

Πολύ πρόχειροι υπολογισμοί, φέρουν την περιουσία του ΝΠΔΔ της Εκκλησίας της Ελλάδος να ανέρχεται σε τουλάχιστον δεκαπέντε δισεκατομμύρια (15.000.000.000) ευρώ. Στο ποσό αυτό προστίθεται και η ανυπολόγιστη-αμύθητη περιουσία των περίπου δυόμισι χιλιάδων (2.500) μοναστηριών. Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης, εκατοντάδες οικοδομικά τετράγωνα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και καταθέσεις αξίας εκατομμυρίων ευρώ αποτελούν την εκκλησιαστική περιουσία. Ωστόσο, το «ιερό» θησαυροφυλάκιο είναι τόσο βαθύ που αρκεί μία και μόνο αναφορά.

Πέντε μονές που προσέφυγαν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια εναντίον του νόμου Τρίτση αποτιμούσαν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο αστρονομικό ποσό των 8 τρισ. δρχ. (!!!). Και μάλιστα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τους επιδίκασε το ποσό των 3 τρισ. δρχ. Μπορεί να φανταστεί κανείς ότι εάν η περιουσία των 5 μονών άγγιζε πριν μια 20ετία τα 3 ή 8 τρισ. δρχ., τότε πώς μπορεί κανείς να υπολογίσει την περιουσία των 2.500 μοναστηριών και ναών σε όλη τη χώρα; Mόνον η μοναστηριακή περιουσία υπολογίζεται περί τα 2,5 με 5 τρισ. ευρώ δηλαδή 6-12 φορές μεγαλύτερη του χρέους της Ελλάδος

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αλλά και στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η συνολική έκταση της εκκλησιαστικής περιουσίας φτάνει τα 1.300.000 στρέμματα. Απ΄ αυτά 732.000 είναι βοσκότοποι, 367.000 δασικές εκτάσεις και 189.000 γεωργικές. Και περίπου 400.000 στρέμματα χαρακτηρίζονται ως «διακατεχόμενα» αφού γι΄ αυτές τις εκτάσεις δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας. Έχει, επίσης, σημειωθεί ότι η Εκκλησία της Ελλάδος διαθέτει παράλληλα και ολόκληρα νησιά και βραχονησίδες Exclamation mark σε νησιωτικά συμπλέγματα, όπως π.χ στις Σποράδες και στις Κυκλάδες. Η Εκκλησία της Ελλάδος φέρεται μεταξύ άλλων να διαθέτει περίπου οκτακόσια (800) κτήρια με γραφεία, καταστήματα, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, ακόμα και μισθωμένα βενζινάδικα. Όσον αφορά δε την ρευστότητα της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπολογίζεται σε μερικές δεκάδες (ίσως και εκατοντάδες) εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα η Εκκλησία της Ελλάδος έχει συστήσει δύο Ανώνυμες Εταιρίες (Α.Ε.), μία για την διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων, με την επωνυμία «Υποστήριξη Επιχειρησιακών και Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων Μελετών και Έργων, Ανώνυμη Εταιρία» και μία για την διαχείριση της περιουσίας της.

Η μισθοδοσία των κληρικών γίνεται από το τον κρατικό προϋπολογισμό. Το ετήσιο κονδύλι φτάνει στο ύψος του 1 εκατομμυρίου ευρώ ετησίως. Συνεπώς στο σύνολό της η εκκλησιαστική περιουσία πρέπει να ξεπερνά τα 5 τρισ. ευρώ δηλαδή δεκαπέντε φορές το ελληνικό χρέος!

Επίσης είναι μέτοχος στην Εθνική Τράπεζα στην Εμπορική και σε άλλες που έχουν δανείσει το ελληνικό κράτος με τοκογλυφικά επιτόκια 6% και έχουν στα χέρια τους περίπου το 40 % του ελληνικού χρέους.

«Η δυναμική πορεία της Εκκλησίας της Ελλάδος - ΕΚΥΟ επιβεβαιώθηκε και με την αγορά "1.600.000"μετοχών της Εθνικής Τράπεζας η οποία καλύφθηκε με την συμμετοχή των διαθεσίμων της Εκκλησίας της Ελλάδος - ΕΚΥΟ (Αποφ. ΔΙΣ 31-07-200Cool.Ήτοι το σύνολο των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας της Εκκλησίας της Ελλάδος -ΕΚΥΟ την 31-12-2008 ανήλθε εις το ύψος των 7.785.405 τεμαχίων».

Αόρατα Γεγονότα
Από το alfeiospotamos


8 σχόλια:

 1. ΕΓΩ ΛΕΩ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΤΑ BLOGS .ΤΙ ΛΕΣ,,,,,,

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μην αγγίξει κανείς τα 5 τρις της εκκλησίας, να φορολογηθούν τα μπλογκς να σωθείτε...καλά να πάθετε.
  Όσον αφορά εμάς η έδρα μας είναι Σουηδία, στη πατρίδα του pirate bay.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πιστεύεται ότι η αναγωγή της έδρας σας "στη πατρίδα του pirate bay" σας προσθέτει κύρος; Μπορεί στον μπουχτισμένο προτεσταντικό βορρά να προκαλεί κάποια αίσθηση, αλλά στην τυραννισμένη ορθόδοξη Ελλάδα ενθουσιάζονται μόνο μερικά "νούμερα" που νομίζουν ότι ζουν σε άλλη χώρα. Αν κάποιος είναι βολεμένος το "παίζει" πειρατής ή ότι άλλο του κάνει κέφι, αλλά αν δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει είσαι προσγειωμένος στην πραγματικότητα.

   Διαγραφή
  2. Απλώς στας Ευρώπας ζουν οι διαχειριστές μας...δεν μιλάμε για μεταφορά έδρας. Ωστόσο το θέμα δεν είμαστε εμείς αλλά τα 5 τρις ευρώ.

   Διαγραφή
 3. Η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία αποτελεί πάντα στόχο των εχθρών του Χριστού και του Ελληνισμού. Η Εκκλησία πάντα στάθηκε στο πλευρό του Ελληνικού λαού βοηθώντας τον να επιβιώσει σε χαλεπούς καιρούς και πάντοτε συμμετείχε στους εθνικούς αγώνες με κάθε τρόπο, ένας εξ αυτών και οικονομικά. Αυτό οι εχθροί του Ελληνισμού δεν της το συγχώρησαν ποτέ. Και από την εποχή της βαυαροκρατίας μέχρι σήμερα αγωνίζονται για την περιθωριοποίηση και την απαξιοποίησή της μετερχόμενοι κάθε μέσου, υλικού και διανοητικού, ένα εκ των οποίων και η αρπαγή της όποιας περιουσίας της. Με ωραία λόγια δήθεν για τους φτωχούς και την χώρα, αυτοί που κατάκλεψαν το κράτος και τον λαό προσπαθούν να μεταστρέψουν την κοινή γνώμη κατά της Εκκλησίας ώστε να αρπάξουν την περιουσία της για να την "φάνε" και αυτήν! Ως άλλα όρνεα, όπου "μυρίζονται" χρήμα ορμάνε. Αν τα κατάφερναν π.χ. με τον νόμο Τρίτση να αρπάξουν την περιουσία της σήμερα ποιός θα έδινε συσσίτια στους χιλιάδες Έλληνες και αλλοδαπούς που πεινάνε; Και σε τελική ανάλυση, η Εκκλησία είναι ένας θεσμός 2.000 χρόνων, -υπάρχει προ καταβολής ελλαδικού κράτους και θα υπάρχει και μετά από αυτό-, δεν είναι απολύτως φυσικό να έχει περιουσία; Και με ποιό δικαίωμα κάποιος μπορεί να την απαιτήσει;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ο χρέος είναι μόλις 330δις ευρώ. / 33.000 ευρώ ανά κάτοικο.

  Με την περιουσία της Εκκλησίας Α.Ε. ξεπληρώνεται όλο το χρέος και μας μένουν και 4.7τρις ευρώ ρέστα. Αφήνουμε 1.4τρις στην εκκλησία για να μην γκρινιάζει και τα υπόλοιπα 3,3τρις τα μοιράζουμε στους πολίτες και αντιστοιχούν από 330.000 ευρώ σε κάθε κάτοικο!

  Ντουμπάι θα γίνουμε με τη βοήθεια του Θεού!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
Σύντομα θα ξεκλειδώσουμε τα σχόλια και θα επιτρέψουμε το τρολάρισμα.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ ¨Η ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Να επιτραπεί η καύση των νεκρών στην Ελλάδα;

Τι θεματολογία και event θα προτιμούσατε;

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημοφιλείς αναρτήσεις