Η ιστορία της Αποκάλυψης του Ragnarok

Στην Σκανδιναβική μυθολογία, το Ragnarok είναι μια σειρά από αποκαλυπτικά γεγονότα που θα καθορίσουν το τέλος του κόσμου, όπου γίγαντες του πάγου και της φωτιάς θα παλέψουν με τους θεούς σε μια τελική μάχη που τελικά θα καταστρέψει τον πλανήτη, βυθίζοντας τον κάτω από το νερό. Σύμφωνα με το μύθο, ο κόσμος θα επανεμφανιστεί, οι επιζώντες θεοί θα επιστρέψουν και θα συναντηθούν και ο κόσμος θα πρέπει να συμπληρωθεί ξανά από δύο επιζώντες ανθρώπινης φύσης.



      Αδελφοί θα πολεμήσουν και θα σκοτώσουν ο ένας τον άλλο, παιδιά αδελφών θα μολύνουν τη συγγένεια. Ο κόσμος είναι σκληρός, η πορνεία ανθεί -εποχή τσεκουριού, εποχή σπαθιού -εποχή της ασπίδος, είναι μια εποχή του ανέμου, η εποχή του λύκου πριν ο κόσμος πάει ολοταχώς στη καταστροφή. Κανένας άνθρωπος δεν θα δείχνει έλεος στον άλλο.
     Dronke (1997: 19)



Η τιμωρία του Λόκι
Η Σκανδιναβική μυθολογία χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες θεών -τους Γίγαντες (Jotnar), τους Aesir και τους Vanir. Οι Γίγαντες ήταν αυτοί που ήρθαν πρώτοι και έζησαν στο Jötunheimr, έναν από τους εννέα κόσμους της Νορβηγικής κοσμολογίας. Είχαν εξοριστεί εκεί από τους Aesir, οι οποίοι αρνήθηκαν την είσοδό τους στον κόσμο τους, την Άσγκαρντ. Η Γίγαντες συχνά αλληλεπιδρούν με τους Aesir και τους Vanir, συνήθως σε αντίθεση ή σε ανταγωνισμό με αυτούς.

Ο θεός Λόκι ήταν ο γιος ενός γίγαντα και ήταν γνωστός ως θεός απατεώνας με την ικανότητα να αλλάζει μορφή. Ο ρόλος του στην Νορβηγική μυθολογία είναι μοναδικός και αμφιλεγόμενος, δεδομένου ότι ο ίδιος φαίνεται να βοηθάει τόσο τους θεούς όσο και να τους εμποδίζει. Είχε επίσης το δικαίωμα να ζει με τους Aesir στην Άσγκαρντ. Ο Λόκι γέννησε πολλούς απογόνους, συμπεριλαμβανομένου το οκτάποδο άλογο (Sleiphnir) που χρησιμοποιείται από τον Odin, έναν δράκο και τον λύκο Fenrir, ο οποίος παίζει το ρόλο του στην αποκάλυψη του Ragnarok.

Σύμφωνα με την ιστορία, ο Λόκι ξεγέλασε τον τυφλό θεό του χειμώνα, Χοντ (και Hoor), μια ενέργεια που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του θεού Balder, τον γιο της θεάς Frigg και του θεού Όντιν. Εξαιτίας αυτού, τιμωρήθηκε και ρίχθηκε σε ένα βράχο όπου εξακολουθεί να δεσμεύεται μέχρι το Ragnarok, το τέλος του κόσμου. Αυτό φέρει ομοιότητες με την τιμωρία του Προμηθέα στην αρχαία ελληνική μυθολογία, ο οποίος δεσμεύεται σε ένα βράχο επειδή έδωσε στους ανθρώπους τη δυνατότητα να ανάβουν φωτιά.

Δείτε επίσης:
ΡΑΓΚΝΑΡΟΚ: Η Καταστροφή του κόσμου για τους Βίκινγκς, αύριο Σάββατο;
TERRA PAPERS: Η Αλήθεια Είναι Ολοφάνερη

Όπως και στη χριστιανική αποκάλυψη, το Ragnarok καθορίζει μια σειρά από σημεία που θα καθορίσουν τελικά το τέλος του χρόνου. Το πρώτο σημάδι είναι η Fimbulvetr, ένας μακρύς και συνεχής κρύος χειμώνας με σταθερό χιόνι που θα διαρκέσει ένα έτος. Ένας κόκκινος κόκορας που ονομάζεται Fjalar θα προειδοποιήσει τους Γίγαντες ότι το Ragnarok έχει αρχίσει. Ένας δεύτερος κόκορας θα προειδοποιήσει όλους τους νεκρούς ότι το Ragnarok έχει αρχίσει. Τέλος, ένας τρίτος κόκκινος κόκορας που ονομάζεται Gullinkambi, ένας κόκορας που ζει στη Valhalla, τη μαγευτική αίθουσα που βρίσκεται στην Άσγκαρντ, θα προειδοποιήσει όλους τους θεούς για την αρχή του τέλους.

Ο θεός Heimdallr θα χρησιμοποιήσει τη τρομπέτα του για να παίξει έναν συγκεκριμένο ήχο που θα ακουστεί στη Valhalla και αυτό θα φέρει τους νεκρούς πίσω στη ζωή και θα βαδίσουν στο βασίλειο που ονομάζεται Vigrid (ο τόπος των μαχών), όπου η τελική μάχη θα λάβει χώρα. Οι θάλασσες θα σχιστούν και το Παγκόσμιο φίδι, φίδι τόσο μεγάλο που το ίδιο περιβάλλει τη γη και αρπάζει την ουρά του, θα ανυψωθεί από τα βάθη των ωκεανών για να ενταχθεί στην μάχη. Οι θεοί Balder και Hod θα επιστρέψουν επίσης από τους νεκρούς για να πολεμήσουν σε αυτή τη μεγάλη τελική μάχη.

Ο Λόκι και η ορδή του, καθώς και οι γίγαντες του πάγου, θα πλεύσουν προς το Vigrid, προκειμένου να πολεμήσουν ενάντια στους Aesir σε ένα πλοίο από τα νύχια νεκρών ανδρών όπως ένα πλοίο φάντασμα. Όλα τα τέρατα και οι γίγαντες σαν τον γίγαντα της φωτιάς Surtr, τον σκύλο Hel του Carm, τον λύκος Fenrir (Fenris), και τον ηγέτη των γιγάντων, Hrym, θα δημιουργήσουν ένα ισχυρό στρατό ενάντια στους θεούς.

Το αποτέλεσμα του πολέμου θα είναι ότι ο Thor και ο Odin και οι περισσότεροι από τους θεούς, θα πεθάνουν και οι δράκοι θα ρίξουν φωτιά που θα καταστρέψει όλη τη ζωή στη Γη.

Αλλά αυτό δεν είναι το τέλος. Τα πράγματα θα αρχίσουν και πάλι με μια νέα φυλή, ένας νέος κόσμος θα προκύψει από τα βάθη των θαλασσών. Οι δύο πρώτα θνητοί θα ονομάζονται Lif (γυναίκα) και Lifthrasir (άνθρωπος) και θα συμπληρώσουν εκ νέου τη Γη. Οι θεοί Vali και Vidar, καθώς και οι γιοι του Thor και του Hoenir, που επιβίωσαν από τη μάχη, θα πάνε στο Idavoll, το οποίο δεν θα καταστραφεί στο Ragnarok. Οι θεοί Balder και Hoder θα επιστρέψουν στη ζωή και μια νέα εποχή θα ξεκινήσει.

Η αποκαλυπτική ιστορία του Ragnarok δείχνει τη μάχη μεταξύ των θεών, μια μάχη με σοβαρές συνέπειες τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τους θεούς. Οι άνθρωποι είναι οι «παράπλευρες απώλειες» σε αυτόν τον πόλεμο μεταξύ των θεών, όπως και στην ινδουιστική μυθολογία. Αυτό διακρίνει το Ragnarok από τη χριστιανική αποκάλυψη στην οποία οι άνθρωποι τιμωρηθούν επειδή δεν ήταν πιστοί στο Θεό.

Η ανθρωπότητα γοητεύεται με τη «συντέλεια του κόσμου» από όσο καταγράφεται στην ιστορία. Στο Χριστιανισμό, είναι η «Ημέρα της Κρίσεως» που περιγράφεται στο βιβλίο της Αποκάλυψης, στον Ιουδαϊσμό, είναι το hayamim Acharit, στη μυθολογία των Αζτέκων, είναι ο μύθος των πέντε ήλιων και στην ινδουιστική μυθολογία, είναι η ιστορία του Αβατάρ και του ανθρώπου με το άλογο. Οι περισσότεροι από αυτούς τους μύθους υποστηρίζουν ότι όταν ο κόσμος όπως τον ξέρουμε τελειώσει, μετά θα δημιουργηθεί μια νέα ενσάρκωση του κόσμου. Είναι αυτοί οι μύθοι και οι θρύλοι απλώς μια αλληγορία για την κυκλική φύση της αλλαγής όπως φαίνεται στην εναλλαγή της ημέρας και της νύχτας, τις εποχές και τις αλυσίδες της ζωής και του θανάτου, ή η βούληση της ανθρωπότητας θα ανταποκριθεί στο τέλος της στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον;

Συγγραφή-Επιμέλεια-Απόδοση κειμένων Αόρατα Γεγονότα
Αναφορές:

  1. http://en.wikipedia.org/wiki/Ragnar%C3%B6k
  2. http://www.wizardrealm.com/norse/gods.html
  3. http://ancienthistory.about.com/cs/norsegodspictures/a/baldersdeath.htm
  4. http://www.ancient-origins.net/myths-legends-europe/prometheus-creator-man-00615
  5. http://en.wikipedia.org/wiki/Gullinkambi
  6. http://en.wikipedia.org/wiki/Heimdallr


Σχετικοί Σύνδεσμοι
Σκανδιναβοί Θεοί
Η τιμωρία του Λόκι
Σκανδιναβική Μυθολογία
Το Ragnarok στην Σκανδιναβική Μυθολογία
Σχετικά Βιβλία

Άδεια Creative Commons
Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται με ενεργό σύνδεσμο ο δημιουργός.

Το έργο με τίτλο Η ιστορία της Αποκάλυψης του Ragnarok από τον δημιουργό ΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'