HOT DOC: Συνεργάτης των Ναζί, ο πατέρας Υπουργού -Πέφτουμε από τα σύννεφα

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία για την καταγωγή ενός Έλληνα υπουργού κάνει τα τελευταία 24ωρα το γύρο του διαδικτύου.

Ο πατέρας του σημερινού υπουργού ήταν επικεφαλής της οργάνωσης Χ (δηλαδή συνεργάτης των Ναζί) αλλά γλίτωσε τη ζωή του εκλιπαρώντας του αντάρτες του Δημοκρατικού στρατού.

Παραθέτουμε για το λόγο αυτό ένα απόσπασμα από παλαιότερο τεύχος του περιοδικού Hot Doc προσθέτοντας μια μικρή επισήμανση: Μπορούμε να κατηγορούμε έναν άνθρωπο για τα αμαρτήματα των γονιών του; Η απάντηση είναι προφανώς όχι.


Μήπως όμως κάποια στιγμή θα πρέπει να αναρωτηθούμε ποιες οικογένειες στην Ελλάδα οφείλουν τη σημερινή τους δύναμη στο δωσιλογισμό των προγόνων τους;

Ή μήπως, τουλάχιστον, δικαιούμαστε να φανταζόμαστε πως θα ήταν αυτή η χώρα αν οι συνεργάτες των Ναζί είχαν τιμωρηθεί ή εκτελεστεί όπως συνέβη σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και δεν στελέχωναν, μετά τον εμφύλιο, τον κρατικό μηχανισμό και τα «τζάκια» που κυβερνούν ακόμη και σήμερα τη χώρα;

Ο λόγος για τον σημερινό υπoυργό δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου.

Δείτε επίσης: 
Τα Τζάκια και η Κατοχή - Οι τότε δωσίλογοι και οι τώρα


Και τώρα το απόσπασμα από το Hot Doc:

Η οικογένεια του Χαράλαμπου Αθανασίου, ήταν μία από τις παραδοσιακές δεξιές οικογένειες της Αγίας Παρασκευής Λέσβου. Ο πατέρας του Χριστόφας Αθανασίου, υπήρξε επικεφαλής της «Οργάνωσης Χ» κατά διάρκεια του Εμφυλίου, όπως καταγράφει στο βιβλίο του «Το Αντάρτικο της Λέσβου», ο παλιός αντάρτης και συγχωριανός του Νίκος Θεοχάρης, το 1986.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, τον Δεκέμβριο του 1946, μέλη της οργάνωσης «Χ», (οι γνωστοί χίτες που βρήκαν κοινό τόπο δράσης με τους γερμανούς κατακτητές κατά των κομμουνιστών και του ΕΑΜ), μπήκαν σε σπίτια μελών του ΕΑΜ στο χωριό Νάπη της Λέσβου και ξυλοκόπησαν σχεδόν μέχρι θανάτου όσους είχαν πάρει μέρος στον αντιστασιακό αγώνα.

Ανάμεσα στους βασανιστές, οι κάτοικοι του χωριού είχαν αναγνωρίσει και τον Χριστόφα Αθανασίου, πατέρα του σημερινού υπουργού.

Μερικές μέρες μετά, ένοπλα τμήματα των ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού, μπήκαν στο χωριό Νάπη μεταμφιεσμένα σε τμήματα χωροφυλάκων για να βρουν και να τιμωρήσουν τους βασανιστές. Μπαίνοντας σε ένα από τα καφενεία του χωριού, ο Χριστόφας Αθανασίου, νομίζοντας πως είναι φιλικά τμήματα Εθνικοφρόνων, τους υποδέχθηκε ως αρχηγός της οργάνωσης «Χ» και δήλωσε πρόθυμος να συνδράμει στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις.

Οι αντάρτες τον συνέλαβαν μαζί με άλλους δύο που οι κάτοικοι του χωριού αναγνώρισαν ως δράστες. Πριν τους οδηγήσουν όμως σε δίκη, όπως γράφει ο Νίκος Θεοχάρης, ο ίδιος και ο επικεφαλής των ανταρτών υπέκυψαν στις ικεσίες του Χριστόφα Αθανασίου αλλά και τις διαβεβαιώσεις του ότι δεν πρόκειται να στραφεί στο μέλλον εναντίον των ανταρτών και τον άφησαν ελεύθερο.

Μετά το 1981, ο Χριστόφας Αθανασίου, κάνοντας χρήση του νόμου του ΠΑΣΟΚ για την Εθνική Αντίσταση, παρουσιάστηκε με δύο μάρτυρες και δήλωσε αντιστασιακός και ζήτησε την αναγνώρισή του ως μέλος της Εθνικής Αντίστασης.

Αόρατα Γεγονότα
Αναδημοσίευση από το info-war.gr


4 Σχόλια

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ξέρεις και άλλους πολλούς που τους αφήσανε οι κοκκινοφασίστες γιατί ταχα παρακαλέσανε για την ζωή τους. Εγώ κανέναν.Οι ερυθροί χμερ, οι βιετκογκ και οι άνκαρα του Λάος εφαρμώσανε αυτό που το δικό μας το μπουμπούκι ο Κλάρας (ο Αρούλης ντε) είχε ήδη εφαρμώσει απο το 44. όποιος δεν είνια με μας είναι εναντίον μας, και όποιος είναι εναντίον μας θανάτω αποθανέτω και μαλιστα τον χειρότερο. άντε πια μας ζαλίσατε τα παπάρια με τους προδότες τα φτωχοκουμούνια. Μετά βλέπω οτι μπερδεύεις ακόμα βασικες έννοιες. οι Χίτες δεν είχανε καμιά σχέση με τους γερμανοτσολιάδες. Επιτιθονταν όμως στο ΕΑΜ και αυτό για να τους αρπάξουν τα όπλα γιατί ήτανε σε δυσμένεια από το καθεστώς Ράλη και τους ¨Αγγλους (Ιδρύθηκε με εντολή Πλαστήρα και στις τάξεις του υπηρετήσε η αφρόκρεμα του Ελληνικού στρατού. Τσιγάντες. Γριβας, Παπαδόπουλος, Παπαδάκης. Χρήστου....) Και που τα είχαν τα οπλα το ΕΑΜ τι τα έκαναν δηλαδή??? Το ΕΑΜ ιδρύθηκε στα μέσα του 42 και ο ΣΙάντας του ΕΛΑΣ υπεγραψε ...Συμφωνο μη επίθεσης με τις δυναμεις κατοχής στις αρχές του 43 με την προυποθεση να αφήσουν τους κατακτητες να φύγους ατουφέκιστοι ( όπως αργέτερα τους κατηγορεί ο"Γέρος" στην ανοιχτή του επιστολή το 46),απο την χώρα και αυτοί να τους παραχωρήσουν αμαχιτί τις πολεις πρίν οι ελλην. ταξιαρχίες (Ριμινι, Ιερός Λόχος) και οι άγγλοι γυρίσουν στην Ελλάδα. Έτσι στα Δεκαμβριανά χρησημοποιούσαν γερμανικό οπλισμό τον οποίο το χειρίζονταν γερμανοί, Ιταλοί και Βούλγαροι δήθεν κομουνιστες λιποτάκτες. Τα δε φτωχοκουμούνια και Η Β' μεραρχία της Αιγύπτου υπό τον Μπουρδάρα (Πατήρ νομίζω της γνωστής βουλευτού) μετά ταγεγονότα και την παρ' ολιγον εμφίλια συρραξη μετατέθη στην Συρία να συνεχίσει εκεί την... Προσαρμογή της στην Ερημο και τελικά δεν έριξε ούτε μιά τουφεκιά κατά του Ρομελ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Σιάντας δεν ήταν του ΕΛΑΣ...άλλωστε ο Σιάντας ήταν αντίθετος στον ΕΛΑΣ από το 1942...ιδρυτικό στέλεχος του ΕΑΜ και ΓΓ του ΚΚΕ μαζί με τον Ιωαννίδη αντικαθιστώντας τον ΖΑχαριάδη. Αλλά στη προκειμένη περίπτωση καταλαβαίνω ανώνυμε ότι υποστηρίζεις την ομάδα Χ. Υποστηρίζεις και του ελευθερωτές μας Άγγλους προφανώς αλλά και τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής; προφανώς τότε ο πατέρας του υπουργού καλώς έπραξε...Ζήτω το μνημόνιο, Ζήτω οι Γερμανοί, Ζήτω οι Άγγλοι και οι Αμερικάνοι...Σωστά; Ευτυχώς που δεν γίναμε Σοβιετία γιατί οι κομμουνιστές θα μας είχαν πάρει τα σπίτια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπήκα στον κόπο να γράψω στην λαχανοφυλλάδα σας εις απάντηση του τελευταίου που είχε μιά διαφονία μαζί μου επί προσωπικού. Δεν θα ' πρεπε να φανεί και η δευτερη αποψη?? και εδώ λογοκρισία???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Νεότερη Παλαιότερη

'