Συμπεράσματα -Το Πρώτο Βίντεο Μέσα από τον Τάφο της Αμφίπολης (ΒΙΝΤΕΟ)

Το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού κυκλοφόρησε το πρώτο βίντεο με πλάνα που ελήφθησαν μέσα στον τάφο της Αμφίπολης στο λόφο Καστά, στη βόρεια Ελλάδα στη Μακεδονία. Το βίντεο δείχνει τις σχολαστικές εργασίες που πραγματοποιούνται από τους αρχαιολόγους, καθώς ψάχνουν μέσα σε τόνους χώμα και μπάζα να αποκαλύψουν μαρμάρινους τοίχους και δάπεδα, καθώς και το εντυπωσιακό ψηφιδωτό που απεικονίζει την αρπαγή της Περσεφόνης.


Επιπλέον, το ελληνικό Υπουργείο έχει ανακοινώσει την ανακάλυψη των τμημάτων των φτερών σφιγγών και ένα από τα τμήματα που λείπουν και ανήκουν σε μια σφίγγα που φύλαγε την είσοδο του τάφου, το οποίο βρέθηκε κάτω από πλάκες που είχαν καταρρεύσει στο δάπεδο στον τρίτο θάλαμο.


Μέρος του φτερού της σφίγγας που βρέθηκε στον τάφο της Αμφίπολης
Το κεφάλι έχει περιγραφεί ως "εξαιρετικό" έργο τέχνης. Απεικονίζει μια γυναίκα που φορούσε κάποιο είδος κόμης ή καπέλο και τα μαλλιά με μεγάλες μπούκλες πέφτουν πάνω από τον αριστερό ώμο της. Ίχνη ερυθρού χρώματος βρίσκονται στα μαλλιά της Σφίγγας.
Ένα από τα κεφάλια των σφιγγών βρέθηκε στον τάφο της Αμφίπολης
Προχθές, οι αρχαιολόγοι έκαναν μια άλλη σημαντική ανακάλυψη - μια μαρμάρινη πόρτα βάρους 1,5 τόνου, που ανήκει στον τρίτο θάλαμο. Η πόρτα είναι 2,9 επί 1,5 μέτρα και είναι σε καλή κατάσταση, εκτός από ένα τμήμα που λείπει από το κάτω δεξιά τμήμα.
Η μαρμάρινη πόρτα
Αρκετές μέρες πριν, το Υπουργείο έκανε την απογοητευτική ανακοίνωση ότι ο τρίτος θάλαμος του τάφου είναι ο τελευταίος και ότι νόμιζαν ότι μια πόρτα οδηγεί σε ένα τέταρτο θάλαμο ενώ ήταν στην πραγματικότητα ένα μέρος όπου είχε αφαιρεθεί ένα μαρμάρινο ορθοστάτη, παρέχοντας περαιτέρω ενδείξεις ότι έγινε λεηλασία κατά την αρχαιότητα.

Ωστόσο, έχουμε συναρπαστική εξέλιξη, οι αρχαιολόγοι μόλις αποκάλυψαν έναν υπόγειο θάλαμο  4 επί 2,1 μέτρα σκαμμένο στο φυσικό πάτωμα σχιστόλιθου. Το δάπεδο είναι σφραγισμένο με ασβεστόλιθο, που είναι εν μέρει ακέραιος. Ο θόλος είναι γεμάτο με χώμα, αλλά οι αρχαιολόγοι έχουν μέχρι στιγμής καταφέρει να σκάψουν σε ένα βάθος 1,4 μέτρων, αν και φαίνεται να πηγαίνει πολύ πιο βαθιά.

Θα μπορούσε αυτή να είναι η τελευταία κατοικία του ιδιοκτήτη του τάφου;
Μόνο ο χρόνος θα δείξει.

Αόρατα Γεγονότα
Αναφορές:
  1. http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=58933
Άδεια Creative Commons
Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται με ενεργό σύνδεσμο ο δημιουργός.

Το έργο με τίτλο Συμπεράσματα -Το Πρώτο Βίντεο Μέσα από τον Τάφο της Αμφίπολης (ΒΙΝΤΕΟ) από τον δημιουργό ΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'