Μεξικό: Αρχαία Σήραγγα Κάτω από το Ναό του Φτερωτού Φιδιού, Οδηγεί σε Βασιλικούς Τάφους (ΒΙΝΤΕΟ)

Μεξικανοί αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν ότι μια πολύχρονη εξερεύνηση μιας υπόγειας σήραγγας κάτω από την αρχαία πόλη του Teotihuacan στο Μεξικό έχει αποδώσει χιλιάδες αντικείμενα και μπορεί να οδηγήσει σε βασιλικούς τάφους.


Σύμφωνα με ειδήσεις στο Reuters, η είσοδος στη 1.800 ετών σήραγγα ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2003 και ένα εκτεταμένο έργο που περιλαμβάνει τόσο ανθρώπους ερευνητές και τηλεχειριζόμενα ρομπότ, εξελίσσεται από τότε.

Η σήραγγα βρίσκεται περίπου 18 μέτρα κάτω από το Ναό του Φτερωτού Φιδιού, την τρίτη μεγαλύτερη πυραμίδα στο Teotihuacan-Τεοτιχουακάν, που άκμασε μεταξύ 100 π.Χ. και 750 μ.Χ.

Η αρχαία πόλη του Τεοτιχουακάν, η οποία βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης του Μεξικού, είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές ιερές πόλεις της αρχαίας Κεντρική Αμερική, της οποίας το όνομα σημαίνει "η πόλη των θεών" στη γλώσσα Ναχουάτλ των Αζτέκων. Υποστηρίζεται ότι κάποτε ο πληθυσμός της ήταν 100.000-200.000 άτομα, που κατασκεύασαν γιγαντιαία μνημεία όπως το Ναό του Quetzalcoatl και τις Πυραμίδες του Ήλιου και της Σελήνης. Ωστόσο, πολλά για το Teotihuacan παραμένουν άγνωστα, συμπεριλαμβανομένου της προέλευσης και της γλώσσας των ανθρώπων που ζούσαν εκεί, καθώς δεν άφησαν πίσω τους καθόλου γραπτά αρχεία.
Η είσοδος της σήραγγας που βρέθηκε κάτω από το Ναό του Φτερωτού Φιδιού. Πηγή: INAH
Ο επικεφαλής του σχεδίου, Sergio Gomez, είπε ότι οι  ερευνητές πρόσφατα έφτασαν στο τέλος του 103 μέτρων σήραγγας, μέσα στο οποίο βρήκαν περίπου 50.000 αντικείμενα, όπως λεπτοδουλεμένα πέτρινα γλυπτά, κοσμήματα, όστρακα, οστά ζώων, σπόρους, λεπίδες οψιανού και το αιχμές από βέλη.
Κάποια από τα τεχνουργήματα που βρέθηκαν στη σήραγγα, Πηγή: ΙΝΑΗ
Η σήραγγα ήταν γεμάτη από απομεινάρια σιδηροπυρίτη ή μαγνητίτη, ένα μέταλλο που δεν βρίσκεται στην περιοχή, το οποίο έφεραν στο Τεοτιχουακάν και το έκαναν σκόνη. Το χρησιμοποίησαν για να ζωγραφίσουν την οροφή, δίνοντας ένα αφρώδες αποτέλεσμα. Βρήκαν, επίσης, περισσότερες από 300 μεταλλικές (χρυσού χρώματος) σφαίρες, αγνώστου σκοπού.
Μέσα στη σήραγγα, κάτω από την αρχαία πόλη του Teotihuacan. Πηγή: INAH
"Η σήραγγα είναι η μεταφορική αναπαράσταση της σύλληψης του κάτω κόσμου", δήλωσε ο Gomez. Στη μέση της σήραγγας, βρέθηκαν τρεις θάλαμοι που θα μπορούσαν να περιέχουν πιο σημαντικά ευρήματα. Οι μεγάλες προσφορές που βρέθηκαν κοντά στην είσοδο των θαλάμων, δείχνει ότι θα μπορούσαν να είναι οι τάφοι της ελίτ της πόλης. "Λόγω του μεγέθους των προσφορών που έχουμε βρει, οι βασιλικοί τάφοι δεν μπορεί να είναι σε οποιοδήποτε άλλο μέρος", είπε ο Γκόμεζ, ο οποίος εικάζει ότι μπορεί να βρεθούν κάποιοι από τους πιο ισχυρούς ηγεμόνες του προ-ισπανικού κόσμου.

Οι αρχαιολόγοι δεν έχουν βρει κάποια λείψανα που να θεωρούν ότι ανήκουν στους άρχοντες του Teotihuacan. Μια τέτοια ανακάλυψη θα ήταν μνημειώδης, καθώς θα έδινε φως στην ιεραρχική δομή της πόλης και η εξουσία ήταν κληρονομική.

Οι θάλαμοι δεν έχουν ακόμη ανασκαφτεί, η πλήρης διερεύνηση θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα ακόμα έτος.



Αόρατα Γεγονότα
Αναφορές:

  1. http://uk.reuters.com/article/2014/10/29/us-mexico-archaeology-discovery-idUKKBN0II28Y20141029


Άδεια Creative Commons
Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται με ενεργό σύνδεσμο ο δημιουργός.

Το έργο με τίτλο Μεξικό: Αρχαία Σήραγγα Κάτω από το Ναό του Φτερωτού Φιδιού, Οδηγεί σε Βασιλικούς Τάφους (ΒΙΝΤΕΟ) από τον δημιουργό ΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'