HOTDOC: Ο Λαμπράκης πίσω από το πραξικόπημα και την ανατροπή του Μακάριου;

Στις 15 Ιουλίου του 1974, η Χούντα του Ιωαννίδη κατάφερε να ανατρέψει τον νόμιμο Πρόεδρο της Κύπρου Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και να εγκαταστήσει μια Κυπριακή Χούντα. Η κατάλυση της νόμιμης εξουσίας στο νησί, έδωσε το πρόσχημα στους Τούρκους να επέμβουν ως εγγυήτρια Δύναμη. Ο Νίκος Σαμψών, έγινε «Πρόεδρος» της Κύπρου για οκτώ ημέρες. Ήταν αρκετές ωστόσο για να ολοκληρωθούν οι σχεδιασμοί που αφορούσαν το μέλλον της Κύπρου.


Μια σειρά από ντοκουμέντα και μαρτυρίες που αποκαλύπτει το Hot Doc, φέρνουν τον εκδότη Χρήστο Λαμπράκη να συμμετέχει στον σχεδιασμό του πραξικοπήματος στην Κύπρο. Άλλωστε το πραξικόπημα, όπως και οι άλλες πλευρές του Κυπριακού, σχετίζεται με πολιτικά πρόσωπα, επιχειρηματίες και συνωμοτικές ομάδες των οποίων ο ρόλος δεν αποκαλύφθηκε.

Η εμπλοκή του Χρήστου Λαμπράκη προκύπτει πέρα από τις μαρτυρίες και από ένα non paper, το οποίο είχε συντάξει η ελληνική ΚΥΠ, με πληροφορίες για το πώς οργανώθηκε το πραξικόπημα εναντίον του Μακάριου. Το δισέλιδο αυτό σημείωμα, που αποκαλύπτει το Hot Doc, το παρέδωσε στον Μακάριο ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και στη συνέχεια κατατέθηκε από πρώην συνεργάτη του Μακάριου στην Επιτροπή της Βουλής της Κύπρου που διερευνά τον Φάκελο της Κύπρου. Σύμφωνα με αυτό ο Λαμπράκης όχι μόνο υπήρξε ο πολιτικός νους του όλου εγχειρήματος, αλλά ακόμη και η σύσκεψη των τελικών αποφάσεων έγινε στη βίλα του στον Πόρο.

Στα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουμε περιλαμβάνονται ακόμη συνομιλίες του Σαμψών με τον δικτάτορα Ιωαννίδη, αλλά και υποκλαπέντα στοιχεία που αποδεικνύουν τον συντονισμό του πραξικοπήματος και την τοποθέτηση του Σαμψών στην Προεδρία της Κύπρου.

Αναδημοσίευση από το Κουτί της Πανδώρας
Αόρατα Γεγονότα

1 σχόλιο:

 1. Και ο Λαμπράκης για ποιες μυστικές υπηρεσίες δούλευε;
  Κι ο Ιωαννίδης πώς ήρθε στην εξουσία; Και τα γεγονότα που τον έφεραν ήταν τυχαία ή οργανωμένα με έναν πυρήνα που ήξερε πολυ καλά ποιους εξυπηρετούσε -και που έκτοτε έκανε καριέρα σε δημόσιες θέσεις και δεν έπαψε ποτέ να γλείφει την κουτάλα- κι ένα τσούρμο αφελείς ιδεολογους που ήθελαν να υπηρετήσουν την Ελλάδα και την δημοκρατία και τελικά χρησιμοποιήθηκαν ως χρήσιμοι κομπάρσοι για την στημένη δουλειά, που τελικό σκοπό είχε την πρόκληση της εισβολής των τούρκων στην Κύπρο.
  Εξάλλου ο "εθνάρχης" είχε τάξει στ' αφεντικά ότι θα προδώσει την Κύπρο "με τιμή".
  Ο Λαμπράκης αν ήταν μπλεγμένος δεν το έκανε εξ ιδιίας πρωτοβουλίας. Εδώ παίζουν μυστικές υπηρεσίες.
  Υπάρχει τελικά δημόσιο πρόσωπο σ' αυτήν την χώρα που να μην είναι πρακτοράκι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
Σύντομα θα ξεκλειδώσουμε τα σχόλια και θα επιτρέψουμε το τρολάρισμα.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ ¨Η ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Να επιτραπεί η καύση των νεκρών στην Ελλάδα;

Τι θεματολογία και event θα προτιμούσατε;

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημοφιλείς αναρτήσεις