Αμφίπολη: Εντός της ημέρας οι αρχαιολόγοι στον τρίτο θάλαμο του τάφου

Πίσω από τις ολόσωμες -τελικά- Καρυάτιδες, στον τρίτο χώρο του τύμβου του λόφου Καστά της Αμφίπολης, βρίσκονται οι αρχαιολόγοι. Η συνεχής απομάκρυνση χώματος αποκάλυψε την είσοδο στον τρίτο θάλαμο του τύμβου, την οποία είσοδο κοσμεί πανέμορφο μαρμάρινο περιθύρωμα, ιωνικού ρυθμού, που συνάδει με την αρχιτεκτονική των υπολοίπων στοιχείων του χώρου. Αυτή τη στιγμή, μένει να αφαιρεθούν περίπου τρία μέτρα χώματος μέχρι το δάπεδο του τρίτου χώρου.


Οι αρχαιολόγοι θα καταβάλουν εντός της ημέρας προσπάθεια για να εισέλθουν στον τρίτο θάλαμο του τύμβου της Αμφίπολης σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού. Συνεχίζεται, επίσης, η τοπογραφική αποτύπωση, προκειμένου να προκύψει η ακριβής γεωμετρία του μνημείου.

Δείτε επίσης:
Ιδιαίτερα Εντυπωσιακές οι Ολόσωμες πλέον οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης (ΦΩΤΟ)

Το Δελτίο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού έχει ως εξής:

Εώς τώρα, η απομάκρυνση των αμμωδών χωμάτων στον χώρο, πίσω από τον διαφραγματικό τοίχο με τις Καρυάτιδες, έφτασε τα τρία μέτρα από το δάπεδο. Μετά την αφαίρεση του αμμώδους χώματος εμφανίστηκε το ανώτερο τμήμα του τρίτου διαφραγματικού τοίχου

Στο τμήμα αυτό, διαπιστώθηκε η ύπαρξη επιμελημένου μαρμάρινου περιθυρώματος, ιωνικού ρυθμού, όπως και τα υπόλοιπα αρχιτεκτονικά μέλη του χώρου. Στο μαρμάρινο τμήμα του υπέρθυρου, απαντάται συμφυές γείσο το οποίο καλύπτει και το άνοιγμα της εισόδου.

Μέσα στην ημέρα θα επιχειρηθεί η είσοδος στο χώρο, από το υπάρχον άνοιγμα, στο άνω δυτικό μέρος του τρίτου διαφραγματικού τοίχου. Έτσι, θα διαπιστωθούν οι συνθήκες προσπέλασης μελών της διεπιστημονικής ομάδας και τεχνικής υποδομής. Στόχος είναι να σχεδιαστούν και να αποφασιστούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας των εργαζομένων και του τρίτου χώρου. Παράλληλα, θα γίνει σχολαστική τεκμηρίωση της υφιστάμενης κατάστασης στον χώρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχαιολόγοι θα επιχειρήσουν να εισέλθουν στον καινούριο χώρο μέσα από το υπάρχον άνοιγμα, ώστε να γίνουν οι πρώτοι υπολογισμοί για την ασφάλεια του χώρου αλλά και της διεπιστημονικής ομάδας και των λοιπών εργαζομένων.

Συνεχίζεται, επίσης, η τοπογραφική αποτύπωση, προκειμένου να προκύψει η ακριβής γεωμετρία του μνημείου. Βάσει της τελικής γεωμετρίας θα συνταχθεί η συνολική μελέτη αντιστήριξης και υποστήλωσης του μνημείου. Έτσι, εξασφαλίζονται τα αναγκαία τεχνικά δεδομένα για την σύνταξη των μελετών ολοκληρωμένης προστασίας και της μελλοντικής ανάδειξης του μνημειακού συνόλου.

Αόρατα Γεγονότα

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'