Της Ολυμπιάδας, της Ρωξάνης ή και των δύο ο τάφος σύμφωνα με τον Andrew Chugg

Τάφος της μητέρας του Μ. Αλεξάνδρου, της γυναίκας του ή και των δύο είναι αυτός της Αμφίπολης σύμφωνα με τον γνωστό αιγυπτιολόγο και συγγραφέα του βιβλίου «Ο χαμένος τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου» Andrew Chugg, ο οποίος μίλησε για το θέμα στο Discovery Channel. Ο καθηγητής εκτιμά ότι οι ροζέτες που βρέθηκαν στην Αμφίπολη είναι παρόμοιες μ’ εκείνες στο χρυσό φέρετρο του Φιλίππου Β’ και δηλώνει ότι στο τύμβο έχει πιθανότατα ταφεί η βασίλισσα Ολυμπιάδα ή η Ρωξάνη ή ακόμη και οι δύο μαζί.


Την άποψη ότι ο τάφος ανήκει σε μέλος ή μέλη βασιλικής οικογένειας βασίζει επιπλέον, στις καρυάτιδες -φωτογραφίες των οποίων δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. «Οι Καρυάτιδες είναι πραγματικά εντυπωσιακό εύρημα. Οι Καρυάτιδες είναι ένα ακόμα δείγμα πως ο τάφος ανήκει σε ένα σημαντικότατο πρόσωπο της βασιλικής οικογένειας» ανέφερε ο Andrew Chugg και επεσήμανε ότι οι σφίγγες είναι χαρακτηριστικό σύμβολο των Μακεδόνων από τον τέταρτο αιώνα π.Χ.

Δείτε επίσης:

Εντυπωσιασμένος από την αποκάλυψη των δύο Καρυάτιδων στον τύμβο Καστά έμεινε και ο καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας τού ΑΠΘ και στενός συνεργάτης τού Μανώλη Ανδρόνικου, Παναγιώτης Φάκλαρης. Ο κ. Φάκλαρης μιλώντας στον ΣΚΑΪ χαρακτήρισε τις μαρμάρινες Κόρες ως μια συνταρακτική αποκάλυψη, κυρίως επειδή είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται Καρυάτιδες σε μακεδονικό τάφο.

«Περίμενα γλυπτά, αλλά όχι Kαρυάτιδες. Πρόκειται για ένα διακοσμητικό αρχιτεκτονικό στοιχείο», είπε ο καθηγητής.

Παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι η απουσία προσώπου από τη μία Καρυάτιδα, και ενδεχομένως οι φθορές στο πρόσωπο της δεύτερης, μαρτυρούν τις προσπάθειες τυμβωρύχων για σύληση του ταφικού μνημείου. «Πρόκειται οπωσδήποτε για βέβηλο ανθρώπινο χέρι» σημείωσε, απορρίπτοντας την πιθανότητα φυσικής φθοράς.

Από το Κουτί της Πανδώρας
Αόρατα Γεγονότα

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'