Μάντις Εναντίον Ποντικιού, Φιδιού και Πουλιού (ΒΙΝΤΕΟ)

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα "αλογάκια της Παναγίας" είναι σπουδαία αρπακτικά (δολοφόνοι), ικανά για ύπουλο κυνήγι σε μια ποικιλία θηραμάτων, με όπλο τους τα αστραπιαία αντανακλαστικά τους και τα εξαιρετικά ισχυρά μπροστινά πόδια. Αν θέλετε κάποια θεαματικά παραδείγματα στη συνέχεια, που οι Μάντις σκοτώσουν διάφορα είδη ζώων, θα στρέψουμε την προσοχή σας στο YouTube, όπου θα δείτε μια πληθώρα από βίντεο με «μάχες», με ποντίκια και φίδια.


Ένα συγκεκριμένο βίντεο που κέντρισε το ενδιαφέρον του συγγραφέα Douglas Main, του Popular Science,  ήταν ένα αλογάκι της Παναγίας να επιτίθεται σε ένα κολιμπρί. Όπως αποδεικνύεται, το YouTube έχει πράγματι πολλά βίντεο αντιπροσωπευτικά δείγματα αυτού, αλλά συνήθως είτε δείχνουν μόνο την επίθεση και όχι το μετά ή ένα μάντι να κατασπαράζει ένα κολιμπρί, χωρίς να δείχνει την ενέδρα. Για παράδειγμα, στο βίντεο που φαίνεται παρακάτω, μπορείτε να δείτε ξεκάθαρα ένα χτύπημα του μάντι, πως πιάνει ένα κολιμπρί που πίνει νερό από μια ταΐστρα (προχωρήστε στο 0:36), αλλά ο δημιουργός του βίντεο έδιωξε τον μάντι πριν μπορέσουμε να δούμε πώς τελειώνει η μάχη.

Κύρια συνέπεια, αποφασίσαμε να ψάξουμε για να δούμε αν θα μπορούσαμε να ανακαλύψουμε αν τα έντομα αυτά είναι πράγματι σε θέση να πιάσουν με επιτυχία αυτά τα πουλιά. Όπως αποδεικνύεται, υπάρχουν πολλά τεκμηριωμένα παραδείγματα που τα αλογάκια πιάνουν τα κολιμπρί, αν και αυτά είναι αρκετά παλιά. Για παράδειγμα, ένας έγγραφο του 1982 από το Biological Reviews, με τίτλο "αρθρόποδα που λυμαίνονται σπονδυλωτά", δηλώνει ότι αυτά τα έντομα είναι σε θέση να πιάσουν μικρά κολιμπρί. Ωστόσο, συνεχίζει επίσης ότι πραγματικά οι παρατηρήσεις είναι ασαφείς και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όλα τα πουλιά απελευθερώθηκαν από "ανήσυχους ορνιθολόγους". Αυτό σημαίνει ότι και πάλι δεν ξέρουμε αν το κολιμπρί θα μπορούσε τελικά να ξεφύγει, αφήνοντας τα αλογάκια πεινασμένοι.

Δείτε επίσης:

Υπάρχει μια ακόμη πιο παλιά αναφορά, από το 1957 στο The Wilson Journal of Ornithology, που περιγράφει έναν άνθρωπο παρακολουθούμε ένα αλογάκι της Παναγίας να πιάνει ένα κολιμπρί. Για άλλη μια φορά, όμως, ο παρατηρητής παρενέβη και το τυχερό πουλί αφέθηκε ελεύθερο.

Ενώ μπορεί να μην έχουν αναφέρει σε κάποια δημοσίευση σε περιοδικό, υπάρχουν μερικές από τις πιο πρόσφατες μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, όπου ο παρατηρητής δεν παρεμβαίνει. Στο Digest Bird Watcher, ένας άνθρωπος περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο ο γιος του, είδε ένα αλογάκι της Παναγίας να πιάνει γρήγορα ένα κολιμπρί, κάρφωσε το θύμα στο στήθος με τα αγκαθωτά μπροστινά πόδια του. Το έντομο στη συνέχεια προχώρησε στο μάσημα της σάρκας του νεκρού κολιμπρί έως ότου χόρτασε.





Υπάρχει επίσης ένα κομμάτι στο National Geographic από το 2009, το οποίο διαθέτει μια εκπληκτική φωτογραφία από ένα αλογάκι της Παναγίας να κρέμεται από μια ταΐστρα με ένα κολιμπρί στις λαβές του και αν μετακινηθείτε προς τα κάτω στα σχόλια, θα δείτε διάφορες άλλες ιστορίες από ανθρώπους που έχουν δει το ίδιο πράγμα στις αυλές τους.

Έτσι, το κολιμπρί μπορεί να είναι απίστευτα ευέλικτος ακροβάτης, αλλά φαίνεται ότι μερικές φορές ακόμη και αυτό το ικανό πουλί δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει το πανίσχυρο αλογάκι της Παναγίας.

Σκεφτείτε πόσο τυχεροί είμαστε που δεν έχουμε το μέγεθος του Μάντι. Αυτού του τέλειου Κυνηγού της Φύσης.

Συγγραφή-Μετάφραση-Επιμέλεια-Απόδοση κειμένων Αόρατα Γεγονότα
Αναφορές:
  1. http://animals.nationalgeographic.com/animals/bugs/praying-mantis.html
  2. http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%AF
  3. http://www.popsci.com/article/science/fyi-can-praying-mantises-eat-hummingbirds?src=SOC&dom=fb
  4. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1469-185X.1982.tb00363.x/abstract
  5. https://sora.unm.edu/sites/default/files/journals/wilson/v070n04/p0381-p0381.pdf
  6. http://newswatch.nationalgeographic.com/2009/09/10/mantis_catches_hummingbird_pic/
  7. http://www.popsci.com/article/science/fyi-can-praying-mantises-eat-hummingbirds?src=SOC&dom=fb
Άδεια Creative Commons
Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται με ενεργό σύνδεσμο ο δημιουργός.

Το έργο με τίτλο Μάντις Εναντίον Ποντικιού, Φιδιού και Πουλιού (ΒΙΝΤΕΟ) από τον δημιουργόΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'