Τι συμβαίνει με τους Κρατήρες στη Σιβηρία; Όλες οι Εξελίξεις (ΒΙΝΤΕΟ, ΦΩΤΟ)

Το μυστήριο του κρατήρα της Σιβηρίας βαθαίνει. Οι επιστήμονες βρίσκονται σε αμηχανία μετά από δύο ΝΕΕΣ τρύπες που εμφανίστηκαν στην παγωμένη έρημο της Ρωσίας.


Ένας από τους κρατήρες βρίσκεται στη χερσόνησο Yamal της Σιβηρίας στην περιοχή Taz και έχει διάμετρο 15 μέτρα. Ο άλλος είχε εντοπιστεί στη χερσόνησο Taymyr στην περιοχή Kransoyark και έχει διάμετρο τέσσερα μέτρα. Έπονται της ανακάλυψης ενός μεγαλύτερου κρατήρα που βρέθηκε στη Yamal νωρίτερα αυτό το μήνα με περίπου 70 μέτρα διάμετρο. Ο  Αντρέι Πλεχάνοφ από το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Αρκτικής, λέει ότι ο κρατήρας σχηματίστηκε λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας.  Μία θεωρία είναι ότι ένα μεγάλο κομμάτι πάγου που βρίσκεται υπόγεια δημιουργεί μια τρύπα στο έδαφος, όταν τήκεται.  Ένας άλλος λόγος είναι ότι ο κρατήρας σχηματίστηκε από ένα μείγμα από νερό, αλάτι και αέριο που ανεφλέγη σε μια υπόγεια έκρηξη.

Νέα ανεξήγητες τρύπες έχουν εμφανιστεί στη Σιβηρία μετά από το μυστήριο του γιγαντιαίου κρατήρα στη χερσόνησο Γιαμάλ.

Ένα δεύτερος είναι στην ίδια περιοχή της βόρειας Ρωσίας και ένα τρίτος στη χερσόνησο Taymyr, προς τα ανατολικά, στην περιοχή Kransoyark. Και οι δύο είχαν εντοπισθεί από τους εκτροφείς ταράνδων που σχεδόν έπεσαν μέσα.

Η αρχική τρύπα έχει λάβει την παγκόσμια προσοχή, αφού εντοπίζεται από πιλότους ελικοπτέρων από περίπου 32 χιλιόμετρα μακριά από ένα τεράστιο εργοστάσιο εξόρυξης φυσικού αερίου στο Bovanenkov.

Μετακινηθείτε προς τα κάτω για να δείτε τα βίντεο και το λεύκωμα φωτογραφιών.

Τώρα οι νέες τρύπες - μικρότερες σε διάμετρο, αλλά παρόμοιες σε σχήμα -θέτουν μια νέα πρόκληση για τους Ρώσους επιστήμονες.

«Οι θεωρίες κυμαίνονται από μετεωρίτες, αδέσποτα βλήματα, μια τεχνητή φάρσα και εξωγήινων, ένα εκρηκτικό κοκτέιλ μεθανίου ή σχιστολιθικού φυσικού αερίου που ξαφνικά εκρήγνυται», ανέφερε η Siberian Times.

«Η περίπτωση του μόνιμα παγωμένου εδάφους που λιώνει εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, προκαλώντας μια απελευθέρωση αερίου μεθανίου, τα οποία στη συνέχεια αναγκάζονται σε μια έκρηξη είναι το φαβορί, αν και οι επιστήμονες είναι απρόθυμοι να προσφέρουν ένα οριστικό συμπέρασμα, χωρίς περισσότερη μελέτη».

Ο νέος κρατήρας στη Yamal είναι στην περιοχή Taz κοντά στο χωριό Antipayuta και έχει διάμετρο περίπου 15 μέτρα.

Δείτε επίσης:






Ένας αναπληρωτής του περιφερειακού κοινοβουλίου -ή Δούμας -ο Mikhail Lapsui είπε: «Πέταξα με ελικόπτερο για να επιθεωρήσω αυτό το κρατήρα», είπε, που διαμορφώθηκε πέρυσι αν και μόλις τώρα έχουν αναφορές έφτασε τον έξω κόσμο.

«Υπάρχει έδαφος, χώμα έξω, σαν να ρίχτηκε ως αποτέλεσμα μιας υπόγειας έκρηξης».

«Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, η τρύπα σχηματίστηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2013».

«Οι παρατηρητές δίνουν διάφορες εκδοχές. Σύμφωνα με την πρώτη, αρχικά στο χώρο υπήρχε καπνός και στη συνέχεια, υπήρξε μια φωτεινή λάμψη. Στη δεύτερη εκδοχή, ένα ουράνιο σώμα έπεσε εκεί».

Η επικεφαλής επιστήμονας του Ινστιτούτου Γήινης Κρυόσφαιρας, Marina Leibman, είπε στην URA.RU ιστοσελίδα στη Σιβηρία: «Έχω ακούσει για το δεύτερο κρατήρα στη Yamal, στην περιοχή Taz και είδα τις εικόνες».

«Αναμφίβολα, πρέπει να μελετήσουμε όλες αυτές τις συνθέσεις. Είναι αναγκαίο να είμαστε σε θέση να προβλέψουμε την εμφάνισή τους».

«Κάθε νέα χοάνη παρέχει πρόσθετες πληροφορίες για τους επιστήμονες».


Ο τρίτος κρατήρας είναι στη χερσόνησο Taymyr και ανακαλύφθηκε τυχαία από βοσκούς ταράνδων που σχεδόν έπεσαν μέσα, στην περιοχή του απομακρυσμένου φυλάκιου του Nosok.

Η χοάνη είναι ένας τέλεια σχηματισμένος κώνος, λένε οι ντόπιοι οι οποίοι είναι μπερδεμένοι για το πως σχηματίστηκε.

Το βάθος της υπολογίζεται μεταξύ 60 έως 100 μέτρα και η διάμετρος του, πάνω από τέσσερα μέτρα.

Εμπειρογνώμονες -γεωλόγοι, οικολόγοι και οι ιστορικοί -δεν συμφωνούν σχετικά με την προέλευση της χοάνης, λένε οι αναφορές από τη περιοχή.

«Δεν είναι σαν ανθρώπινο έργο, αλλά δεν μοιάζει με φυσικό σχηματισμό», είπε ένας ειδικός εκφράζοντας την αμηχανία για τη δημιουργία του κρατήρα.

Οι επιστήμονες στη περιοχή του Κρασνογιάρσκ, τη δεύτερη μεγαλύτερη στη Ρωσία, σχεδιάζουν περαιτέρω μελέτη αυτής της οπής.

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ
Μία από τις πιο δημοφιλείς θεωρίες είναι ότι η γιγαντιαία τρύπα προκλήθηκε από ένα φαινόμενο γνωστό ως pingo.

Αυτό είναι όταν υπάρχει συσσώρευση πάγου κάτω από την επιφάνεια που είναι καλυμμένος από χώμα.

Όταν ο πάγος λιώνει μπορεί να αφήσει πίσω του μια μαύρη τρύπα που κάποτε ήταν γεμάτη.

Η άλλη δημοφιλής θεωρία είναι ότι η τρύπα προκλήθηκε από έκρηξη μεθανίου στο υπέδαφος.

Η χερσόνησος Yamal είναι πλούσια σε φυσικό αέριο, με τους πόρους της σε μεγάλο βαθμό αξιοποιημένους από τη Ρωσία και ένα μείγμα από νερό, αλάτι και φυσικό αέριο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια έκρηξη.

Η άλλη θεωρία είναι ότι προκλήθηκε από έναν μετεωρίτη, αλλά οι περισσότεροι ειδικοί έχουν αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο καθώς το φαινόμενο δεν μοιάζει με κανονικό κρατήρα.



Η πρώτη τρύπα είναι περίπου 70 μέτρα βαθιά και όταν μια ομάδα εμπειρογνωμόνων την επισκέφθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, σημείωσαν μια παγωμένη επιφάνεια στο κάτω μέρος της.

Πλάνα τους αναδεικνύουν ένα σκούρο χρώμα γύρω από το χείλος, το οποίο είχε προηγουμένως θεωρηθεί ως απόδειξη θερμότητας που προκλήθηκε πιθανόν από έκρηξη κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του κρατήρα.

«Βρήκαν τον κρατήρα - γύρω μέχρι 70 μέτρα βάθος, έχει μια παγωμένη λίμνη στο κάτω μέρος του, και το νερό είναι παγιδευμένο κάτω από τα διαβρωμένα τοιχώματα του παγετώνα», γράφουν οι Siberian Times.

«Δεν είναι τόσο ευρύς όσο οι εναέριες εκτιμήσεις νωρίτερα πρότειναν μεταξύ 50 και 100 μέτρα».

Ο Αντρέι Πλεχάνοφ, ανώτερος ερευνητής
στο Ρωσικό Επιστημονικό Κέντρο Ερευνών της Αρκτικής
Ο Αντρέι Πλεχάνοφ, ανώτερος ερευνητής στο Ρωσικό Επιστημονικό Κέντρο Ερευνών της Αρκτικής, αποκάλυψε ότι η απεικόνιση της δορυφορικής χαρτογράφησης χρησιμοποιείται για να καθοριστεί πότε το φαινόμενο διαμορφώθηκε, πιστεύεται ότι έγινε το τελευταίο έτος ή το προηγούμενο.

«Ο κρατήρας έχει περισσότερο οβάλ παρά κυκλικό σχήμα, και καθιστά πιο δύσκολο να υπολογιστεί η ακριβής διάμετρος», είπε.

«Μέχρι σήμερα οι εκτιμήσεις μας είναι περίπου 30 μέτρα. Αν προσπαθήσουμε να μετρήσουμε τη διάμετρο μαζί με τα θραύσματα εδάφους, το λεγόμενο στηθαίο, τότε η διάμετρος είναι έως 60 μέτρα».

Η δομή του είναι τόσο εύθραυστη που οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να καταρριχηθούν βαθιά μέσα στη λίμνη και έπρεπε να στείλουν μια φωτογραφική μηχανή κάτω αντ 'αυτών.


Μια θεωρία είναι ότι το χαρακτηριστικό αυτό είναι ένα «pingo», αναφέρει η Sunday Morning Herald.

Ένα pingo είναι ένα μεγάλο κομμάτι του πάγου που βρίσκεται υπόγεια που μπορεί να δημιουργήσει μια τρύπα στο έδαφος, όταν λιώσει.

«Σίγουρα από τις εικόνες που έχω δει μοιάζει με ένα περιγκλαστικό χαρακτηριστικό, ίσως κατέρρευσε ένα pingo», δήλωσε ο Δρ Chris Fogwill του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας.

«Αυτή είναι προφανώς μια πολύ ακραία εκδοχή που ακόμα και αν έχει υπάρξει οποιαδήποτε αλληλεπίδραση με το φυσικό αέριο στην περιοχή, είναι ένα ερώτημα που μπορεί να απαντηθεί μόνο με τη μετάβαση εκεί».

o Δρ Πλεχάνοφ
Ο Δρ Πλεχάνοφ προσθέτει ότι η τρύπα ήταν πιθανότατα το αποτέλεσμα μιας «συσσώρευση υπερβολικής πίεσης» υπόγεια, λόγω των μεταβαλλόμενων θερμοκρασιών της περιοχής.

Είπε ότι το 80% του κρατήρα φαίνεται να αποτελείται από πάγο και ότι δεν υπήρχαν ίχνη μιας έκρηξης.

Η ανακάλυψη εξαλείφει την πιθανότητα ότι ένας μετεωρίτης είχε χτυπήσει την περιοχή.

«Θα μπορούσε να συνδέεται με την υπερθέρμανση του πλανήτη; Λοιπόν, πρέπει να συνεχίσουμε την έρευνα μας για να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό», είπε ο Δρ Πλεχάνοφ.

«Τα δύο προηγούμενα καλοκαίρια -τα έτη 2012 και 2013 ήταν σχετικά ζεστά για το Yamal, ίσως αυτό έχει κατά κάποιο τρόπο επηρεάσει το σχηματισμό του κρατήρα».

«Αλλά έχουμε να κάνουμε τις δοκιμές και την έρευνα μας πρώτα και στη συνέχεια θα πούμε πιο οριστικά».

Αφού η τρύπα ανακαλύφθηκε, υπήρχε εκμετάλλευση στο διαδίκτυο για τον κρατήρα που δείχνει «την άφιξη σκάφους UFO».

Αποκλείοντας την εξωγήινη παρέμβαση, ο Δρ Πλεχάνοφ είπε: «Μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι κάτω από την επίδραση των εσωτερικών διαδικασιών υπήρξε μια εκτίναξη στο μόνιμο στρώμα του πάγου».

"Θέλω να τονίσω ότι δεν ήταν μια έκρηξη, αλλά μια εκτίναξη, οπότε δεν υπήρχε θερμότητα που εκλύεται, όπως συνέβη."

Στην τελευταία αποστολή που οργανώθηκε από τις αρχές του Yamal, συμμετείχαν ειδικοί από το Κέντρο της Ρωσίας για τη Μελέτη της Αρκτικής, καθώς επίσης και το Ινστιτούτο κρυόσφαιρας της Ακαδημίας Επιστημών.

Πήραν δείγματα από το έδαφος, τον αέρα και το νερό από τη τοποθεσία και συνοδεύτηκαν από έναν ειδικό από το Υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών της Ρωσίας.

Η Anna Kurchatova από τo Υποαρκτικό Επιστημονικό Κέντρο Ερευνών, είπε προηγουμένως ο κρατήρας σχηματίστηκε από ένα μείγμα από νερό, αλάτι και αέριο και ανεφλέγει σε μια υπόγεια έκρηξη, αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Το συσσωρευμένο αέριο στον πάγο θα μπορούσε να αναμειχθεί με άμμο κάτω από την επιφάνεια και στη συνέχεια να αναμειχθεί με αλάτι.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να προκαλέσει ένα «ανησυχητικό» λιώσιμο του πάγου κάτω από το έδαφος, απελευθερώνοντας φυσικό αέριο και προκαλώντας ένα αποτέλεσμα σαν να σκάει ο φελλός από μπουκάλι σαμπάνιας, προτείνει η κα Kurchatova.

Η Yamal, είναι μια μεγάλη χερσόνησος που προεξέχει στα ύδατα της Αρκτικής, είναι η κύρια περιοχή παραγωγής της Ρωσίας για το φυσικό αέριο που παρέχεται στην Ευρώπη.

Ο Δρ Πλεχάνοφ είπε: «Δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο, ακόμα κι αν έχω πάει στη Yamal πολλές φορές».

Ο κρατήρας είναι διαφορετικός από τους άλλους στο Yamal. Οι ειδικοί λένε το φαινόμενο ίσως είναι μια επανεκκίνηση της διαδικασίας που δεν παρατηρήθηκε 8.000 χρόνια, όταν το τοπίο της λιμνοθάλασσας Yamal διαμορφώθηκε σε ότι ήταν κάποτε θάλασσα.

Αυτό ίσως να "επαναλαμβάνεται στις μέρες μας", είπε. «Αν η θεωρία αυτή επιβεβαιώνεται, μπορούμε να πούμε ότι βλέπουμε μια μοναδική φυσική διαδικασία που διαμόρφωσε το ασυνήθιστο τοπίο της χερσονήσου Yamal».

Μετάφραση-Επιμέλεια-Απόδοση κειμένων Αόρατα Γεγονότα
Αναφορές:

  1. http://siberiantimes.com/science/casestudy/news/now-two-new-large-holes-appear-in-siberia/
  2. http://ura.ru/
  3. http://siberiantimes.com/science/casestudy/news/first-pictures-from-inside-the-crater-at-the-end-of-the-world/
  4. http://www.smh.com.au/world/opinions-divided-over-mysterious-80metre-wide-crater-in-northern-siberia-20140716-ztqvi.html
  5. http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2708345/Mystery-Siberian-crater-deepens-Scientists-left-baffled-two-NEW-holes-appear-Russias-icy-wilderness.html?ito=social-facebook

Άδεια Creative Commons
Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται με ενεργό σύνδεσμο ο δημιουργός.

Το έργο με τίτλο Τι συμβαίνει με τους Κρατήρες στη Σιβηρία; Όλες οι Εξελίξεις (ΒΙΝΤΕΟ, ΦΩΤΟ) από τον δημιουργό ΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'