Ετοιμάζεται να Εκραγεί το Υπερηφαίστειο του Γέλλοουστόουν; (ΒΙΝΤΕΟ, ΦΩΤΟ)

Το Διαδίκτυο είναι μια ευλογία και κατάρα. Μας παρέχει ατελείωτες πληροφορίες σχετικά με οποιοδήποτε θέμα ονειρευτούμε ακριβώς το πάτημα ενός κουμπιού. Από την άλλη πλευρά, αν δεν ξοδέψετε χρόνο ψάξετε για αξιόπιστες πηγές που υποστηρίζουν αυτά που λένε, είναι γεμάτο από ψέματα που είναι εύκολο να πιστέψει κανείς. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το υπερηφαίστειο του Yellowstone. Οι φήμες συχνά λένε ότι είναι έτοιμο να εκραγεί και κάνουν το γύρο του ίντερνετ ξανά και ξανά.


Αν θυμάστε πριν λίγες βδομάδες είχαμε ασχοληθεί και αναρτήσει ότι το ηφαίστειο ετοιμάζεται να εκραγεί. Έτσι, μπορούμε να αναρωτηθούμε ξανά αν υπάρχει ρωγμή στη κολοσσιαία καλντέρα. Αν το ηφαίστειο είναι έτοιμο να εκραγεί και να εξαλείψει εκατομμύρια ανθρώπων. Ας ρίξουμε μια ματιά.


Το Εθνικό Πάρκο του Yellowstone στεγάζει μια τεράστια καλντέρα (σε σχήμα μπολ, χαρακτηριστικό που προέκυψε από την κατάρρευση του εδάφους μετά από μια ηφαιστειακή έκρηξη) και το υπερηφαίστειο που είναι παγκοσμίως γνωστό ως Καλντέρα του Yellowstone. Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι το ηφαίστειο έχει ένα γιγάντιο θάλαμο μάγματος που μετρήθηκε σε 90 χιλιόμετρα μήκος και έως 17 χιλιομέτρων βάθος σε ορισμένες περιοχές, που είναι περισσότερο από το διπλάσιο των προηγούμενων εκτιμήσεων. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, το επικαιροποιημένο μέγεθος δεν αυξάνει τον ηφαιστειακό κίνδυνο στην περιοχή του Yellowstone.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι τρεις υπερεκρήξεις σημειώθηκαν κατά το παρελθόν σε ένα κύκλο 600.000-700.000 ετών, ξεκινώντας περίπου 2,1 εκατομμύρια χρόνια πριν. Η τελευταία μεγάλη έκρηξη πιστεύεται ότι συνέβη περίπου πριν 640.000 χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είμαστε στο στόχαστρο τώρα. Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες γνωρίζουν πολύ καλά τις συνέπειες μιας τέτοιας έκρηξης. Κατά συνέπεια, το Πρόγραμμα Ηφαιστειακών Κινδύνων του Geological Survey των ΗΠΑ (USGS) κρατά άγρυπνο μάτι σε αυτό το ηφαίστειο θηρίο και συνεχώς καταγράφει τη δραστηριότητα του μέσω σεισμογράφων και άλλων τμημάτων εξοπλισμού παρακολούθησης.



Δεν είναι ένα ήσυχο ηφαίστειο- ζεστά υγρά είναι συνεχώς βγαίνουν μέσω του φλοιού, με αποτέλεσμα συχνούς σεισμούς. Πράγματι, μόλις τον περασμένο μήνα 99 σεισμοί καταγράφηκαν από το USGS στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου του Yellowstone, ο μεγαλύτερος των οποίων ήταν μεγέθους 2,5 ρίχτερ. Επιπλέον, το 50% από αυτούς εμφανίστηκε σε μόλις δύο διαδοχικές ημέρες. Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν μια παρτίδα, αλλά είναι κοινό για αυτή την περιοχή και η δραστηριότητα δεν ήταν εκτός των κανονικών βασικών επιπέδων. Αν επρόκειτο να γίνει έκρηξη, εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες σεισμοί θα συνέβαιναν μέχρι το μάγμα να ανοίξει δρόμο μέσα από το φλοιό για να ξεχυθεί. Δεν θα περάσουν απαρατήρητοι, έτσι ώστε μέχρι τότε το USGS να προβλέψει τελικά ότι πρόκειται να εκραγεί. Μπορείτε να είστε αρκετά σίγουροι ότι οι φήμες για επικείμενο χτύπημα είναι ακριβώς αυτό- φήμες, τίποτα περισσότερο.

  Έκτακτο Προσοχή! Έλιωσε η Άσφαλτος στο Γέλοουστόουν! Ετοιμάζεται το Υπερηφαίστειο; (ΒΙΝΤΕΟ, ΦΩΤΟ) Αόρατα Γεγονότα

Δείτε ακόμα:
Οι επιστήμονες πιστεύουν επίσης ότι, αν η έκρηξη πρόκειται να συμβεί στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, θα μπορούσε πιθανότατα να είναι (σχετικά) μικρή, ίσως σε μια κλίμακα όπως του Όρους της Αγίας Ελένης, αντί για μια σούπερ έκρηξη που θα εξαφάνιζε μεγάλους αριθμούς ανθρώπων.


Λίγους μήνες πίσω, πολλοί άνθρωποι τρομοκρατήθηκαν με ένα βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει ένα βίσονα να φεύγει από το πάρκο. Κάποιοι πίστευαν ότι αυτό σήμαινε ότι το ηφαίστειο ήταν έτοιμο να εκραγεί, διότι συνέπεσε με σεισμό μεγέθους 4.7, αλλά αυτό δεν συνέβη. Τα ζώα εγκαταλείπουν το πάρκο, κατά τη διάρκεια του χειμώνα για να μεταναστεύσουν σε χαμηλότερα υψόμετρα όπου οι τροφές είναι περισσότερες. Επιπλέον, το βίντεο καταγράφηκε μερικές εβδομάδες πριν από το μεγάλο σεισμό.
Δείτε το βίντεο:

 

Ειδικοί επιπέδου κορυφής παρακολουθούν αυτό το υπερηφαίστειο σαν τα γεράκια και παράγουν τις μηνιαίες ενημερώσεις σχετικά με αυτό για να τις βλέπουμε όλοι μας. Αν κάτι έξω από τα συνηθισμένα συμβαίνει, το USGS θα μας πει. Αν οι προειδοποιητικές εκρήξεις ή τρόμος ξεκινήσουν στο Διαδίκτυο, ελέγξτε την πηγή, γιατί αν δεν είναι από το USGS ή άλλο αξιόπιστο φορέα, τότε μάλλον δεν είναι αλήθεια.

Έρευνα-Συγγραφή-Μετάφραση-Επιμέλεια-Απόδοση κειμένων στα ελληνικά Αόρατα Γεγονότα
Αναφορές:

  1. http://www.geology.sdsu.edu/how_volcanoes_work/Calderas.html
  2. http://www.wired.com/2014/02/think-yellowstone-erupt/
  3. http://volcanoes.usgs.gov/volcanoes/yellowstone/yellowstone_monitoring_129.html
  4. http://www.bbc.co.uk/sn/tvradio/programmes/supervolcano/article.shtml
  5. http://volcanoes.usgs.gov/
  6. http://volcanoes.usgs.gov/cap/cap_display.php?releaseid=10561
  7. http://www.bbc.co.uk/sn/tvradio/programmes/supervolcano/article.shtml

Άδεια Creative Commons
Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται με ενεργό σύνδεσμο ο δημιουργός.

Το έργο με τίτλο Ετοιμάζεται να Εκραγεί το Υπερηφαίστειο του Γέλλοουστόουν; (ΒΙΝΤΕΟ, ΦΩΤΟ) από τον δημιουργό ΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'