Aρχαιολόγος Π. Θέμελης: "Δεν μπορεί αυτός ο τύμβος να κρύβει μόνο έναν τάφο" λέει για την Αμφίπολη

Στην εφημερίδα Καθημερινή μίλησε ο αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης, ο άνθρωπος που ανακάλυψε την αρχαία Μεσσήνη, και ο οποίος επισκέφθηκε τον τύμβο της Αμφίπολης και ξεναγήθηκε εκεί από την επικεφαλής των ερευνών Κατερίνα Περιστέρη.


Ο κ. Θέμελης ανέφερε ότι "δεν μπορεί ένας τέτοιος τύμβος να κρύβει μόνο έναν τάφο", αρνήθηκε να σχολιάσει την πορεία των ερευνών, υπογράμμισε όμως ότι: "η Αμφίπολη είναι μια σημαντικότατη πόλη της Μακεδονίας μετά την Πέλλα, ορμητήριο των Μακεδόνων προς τη Θράκη. Από εκεί άλλωστε ξεκίνησε ο στόλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου προς την Ασία".

Πολλοί αρχαιολόγοι θεωρούν ότι, σ' αυτό το μοναδικό μνημείο, πρέπει να είναι θαμμένος επιφανής της εποχής. Εταίρος του Μεγάλου Αλεξάνδρου που ήλθε από την Ανατολή με δύναμη, όπως λέει ο κ. Θέμελης, και πολύ χρυσάφι. Ο αρχαιολόγος εξηγεί παράλληλα ότι οι εταίροι ήταν γόνοι μεγάλων οικογενειών, "οι παίδες της αυλής του βασιλιά", οι οποίοι γίνονταν στρατηγοί του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Δείτε επίσης:

Το εύρημα της Αμφίπολης, ακριβώς επειδή ο τύμβος είναι κολοσσιαίος, μπορεί να κρύβει στην καρδιά του απείραχτα μνημεία. Η είσοδος, που είδαμε όλοι στις φωτογραφίες κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, μάλλον έχει δεχθεί επίθεση τυμβωρύχων. Η περιοχή άλλωστε ήταν πλούσια με πολλούς θησαυρούς. Οι αρχαιολόγοι, μηχανικοί και αρχιτέκτονες που εργάζονται στην ανασκαφή ελπίζουν να βρεθεί τοιχογραφία που θα υποδεικνύει τον ένοικο του τάφου και τις ανδραγαθίες του. Ακόμη καλύτερα μια επιγραφή.

Όμως, όπως λέει ο ανασκαφέας της Μεσσήνης, δεν πρέπει να βιαζόμαστε. Αυτή είναι δουλειά των ανασκαφέων.

Αναδημοσίευση από το Κουτί της Πανδώρας
Αόρατα Γεγονότα

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'