Ψηφιακή "Ανάσταση" Αρχαίου Αραχνοειδούς Αρπακτικού (ΒΙΝΤΕΟ)

Ψηφιακή
Ένα 410 εκατομμυρίων ετών αραχνοειδές επιστρέφει πίσω στη ζωή σε αυτό το βίντεο που έγινε από  επιστήμονες που βασίστηκαν σε απολιθώματα. Το αραχνοειδές αυτό είναι ένα από τα πρώτα αρπακτικά της ξηράς.


Η εξαφάνιση του trigonotarbid ήταν μαζική, του αρχαίου συγγενή των αραχνών. "Όταν βγήκε η πρώτη ζωή στη ξηρά, πολύ πριν οι πρόγονοι μας έρθουν από τη θάλασσα, αυτά τα πρώιμα αραχνοειδή ήταν τα κορυφαία αρπακτικά της τροφικής αλυσίδας," λέει ο Russell Garwood από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ σε ένα δελτίο ειδήσεων.

Ψηφιακή
Έζησαν περίπου 300-400 εκατομμύρια χρόνια πριν και οι αρθρώσεις στα πόδια τους, έχουν πολύ καλά διατηρηθεί σε λεπτές λωρίδες από βράχο που ονομάζεται πυριτόλιθος Rhynie. Αυτά τα απολιθώματα σήμερα στεγάζονται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο.

Για να αναδημιουργήσει το βηματισμό του πλάσματος, ο Garwood και οι συνεργάτες του εξέτασαν αυτές τις λεπτές φέτες του βράχου που δείχνουν τη διατομή του ζώου, η οποία τους επέτρεψε να δουλέψουν πάνω στο εύρος της κίνησης των άκρων του. Συνδύασαν τα στοιχεία αυτά με τις συγκρίσεις της δομής των ποδιών των ζωντανών αραχνοειδών και στη συνέχεια χρησιμοποίησαν ένα πρόγραμμα γραφικών υπολογιστή ανοικτού κώδικα, που ονομάζεται Blender για να ενσαρκώσει τα ευρήματα του.

Δείτε επίσης:
Η εργασία δημοσιεύθηκε σε ειδικό τεύχος της Εφημερίδας της Παλαιοντολογίας αυτή την εβδομάδα σχετικά με τη 3D απεικόνιση και τις αναλύσεις απολιθωμάτων. Παρακολουθήστε το trigonotarbid να βαδίζει και πάλι εδώ:



"Αυτό που είναι πραγματικά συναρπαστικό εδώ είναι ότι οι ίδιοι οι επιστήμονες μπορούν να κάνουν αυτές τις κινήσεις τώρα, χωρίς να χρειάζεται η μαγεία των τεχνικών- και το τεράστιο κόστος - από μια ταινία του στυλ Jurassic Park", λέει ένας από τους ερευνητές ο Jason Dunlop του Μουσείου für Naturkunde στο Βερολίνο. "Όταν άρχισα να εργάζομαι στα απολιθώματα αραχνοειδών ήμασταν ευτυχείς αν μπορούσαμε να φτάσουμε σε ένα σκίτσο τους, με τι έμοιαζαν, τώρα μπορούμε να τα δείτε να τρέχουν στις οθόνες των υπολογιστών μας."

Έρευνα-Μετάφραση-Επιμέλεια-Απόδοση κειμένου Αόρατα Γεγονότα
Αναφορές:

  1. http://www.russellgarwood.co.uk/
  2. http://www.manchester.ac.uk/discover/news/article/?id=12459
  3. http://www.blender.org/
  4. http://www.journalofpaleontology.org/
  5. http://www.naturkundemuseum-berlin.de/en/institution/mitarbeiter/dunlop-jason/

Άδεια Creative Commons
Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται με ενεργό σύνδεσμο ο δημιουργός.

Το έργο με τίτλο Ψηφιακή "Ανάσταση" Αρχαίου Αραχνοειδούς Αρπακτικού (ΒΙΝΤΕΟ) από τον δημιουργό ΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'