Ακούστε: Το Αρχαιότερο Τραγούδι στον Κόσμο -Ένας Σουμεριακός Ύμνος 3.400 ετών (ΒΙΝΤΕΟ)

Ακούστε: Το Αρχαιότερο Τραγούδι στον Κόσμο -Ένας Σουμεριακός Ύμνος 3.400 ετών (ΒΙΝΤΕΟ)
Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αρκετές πήλινες πινακίδες από τον 14ο αιώνα π.Χ.. Βρέθηκαν, μας λέει το WFMU , "στην αρχαία συριακή πόλη Ουγκαρίτ", αυτά τα δισκία "που περιέχουν σύμβολα σφηνοειδούς γραφής στην γλώσσα Hurrian", τα οποία κατέληξαν να είναι το παλαιότερο γνωστό μουσικό κομμάτι που έχει ανακαλυφθεί ποτέ, ένας 3.400 χρόνων ύμνος λατρείας.
Η Anne Draffkorn Kilmer, καθηγήτρια Ασσυριολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, έκανε την ανωτέρω ερμηνεία το 1972. (Η ίδια περιγράφει πώς έφτασε στη μουσική σημειογραφία-με κάποια τεχνική λεπτομέρεια σε αυτήν την συνέντευξη.) Από την αρχική δημοσίευση της στη δεκαετία του '60 για τους αρχαίους Σουμέριους και τη θεωρία της μουσικής που εμπεριέχεται, άλλοι μελετητές του αρχαίου κόσμου έχουν δημοσιεύσει τις δικές τους εκδοχές.

Το κομμάτι, γράφει ο Richard Fink το 1988 σε άρθρο στο Archeologia Musicalis, επιβεβαιώνει τη θεωρία ότι "η διατονική κλίμακα των 7 σημείων, καθώς και η αρμονία υπήρχε 3.400 χρόνια πριν." Αυτό, μας λέει ο Fink , "έρχεται σε αντίθεση με τις απόψεις των περισσότερων μουσικολόγων καθώς η αρχαία αρμονία ήταν σχεδόν ανύπαρκτη (ή ακόμη και αδύνατη) και η κλίμακα παλιά τόσο περίπου όσο και οι αρχαίοι Έλληνες. "Ο συνάδελφός του Kilmer, ο Richard Crocker ισχυρίζεται ότι η ανακάλυψη "ξεσηκώσει την όλη ιδέα της καταγωγής της δυτικής μουσικής."

Δείτε επίσης:


Έτσι, αφήνοντας τις ακαδημαϊκές συζητήσεις, να αναρωτηθούμε παρεμπιπτόντως, πως ακούγεται το παλαιότερο τραγούδι στον κόσμο; Ακούστε μια midi έκδοση παρακάτω και να το ακούσετε για τον εαυτό σας. Αναμφίβολα, το midi keyboard δεν ήταν το όργανο επιλογής των Σουμερίων, αλλά αρκεί για να μας δώσει μια αίσθηση αυτής της παράξενης σύνθεσης, αν και ο ρυθμός του κομματιού είναι μόνο μια εικασία, εντελώς υποθετικός.


Ο Kilmer και ο Crocker δημοσίευσαν ένα ακουστικό βιβλίο σε βινύλιο (τώρα και σε CD) που ονομάζεται Ήχοι από τη Σιωπή-Sounds From Silence,  στο οποίο αφηγούνται τις πληροφορίες για την αρχαία μουσική της Εγγύς Ανατολής και σε συνοδευτικό φυλλάδιο παρουσιάζουν φωτογραφίες και μεταφράσεις των δισκίων από τα οποία το παραπάνω τραγούδι προέρχεται. Μπορούν επίσης να δώσει στους ακροατές μια ερμηνεία το τραγούδι, με τίτλο "Ένα Hurrian Cult Τραγούδι από την Αρχαία Ουγκαρίτ," να εκτελείται με μια λύρα, ένα όργανο πιθανόν πολύ πιο κοντά σε αυτό το πρώτο κοινό ακροατών άκουσε. Δυστυχώς, για αυτήν την έκδοση, θα πρέπει να την αγοράσετε, αλλά μπορείτε να ακούσετε μια διαφορετική ερμηνεία λύρας του τραγουδιού του Michael Levy παρακάτω, όπως μεταγράφηκε από αυτόν που το ανακάλυψε αρχικά τον Δρ.Richard Dumbrill.




Έρευνα-Μεταφράσεις-Επιμέλεια-Απόδοση κειμένων Αόρατα Γεγονότα
Αναφορές:

  1. http://blog.wfmu.org/freeform/2006/12/the_oldest_song.html
  2. http://www.bellaromamusic.com/kilmersmith/kilmerint.html
  3. http://www.scribd.com/doc/99039740/The-Discovery-of-an-Ancient-Mesopotamian-Theory-of-Music-Anne-Draffkorn-Kilmer
  4. http://www.greenwych.ca/evidence.htm
  5. http://www.examiner.com/article/long-historical-relationship-of-man-and-music-proven-by-oldest-song
  6. http://www.bellaromamusic.com/store.html
  7. http://www.ancientlyre.com/
  8. http://sas.academia.edu/RichardDumbrill/Books


Άδεια Creative Commons
Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται με ενεργό σύνδεσμο ο δημιουργός.

Το έργο με τίτλο Ακούστε: Το Αρχαιότερο Τραγούδι στον Κόσμο -Ένας Σουμεριακός Ύμνος 3.400 ετών (ΒΙΝΤΕΟ) από τον δημιουργό ΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'