Ο Θάνατος του Michael Rockefeller -Τον Έφαγαν Κανίβαλοι το 1961 -ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΕΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ

Το καταμαράν του ανατράπηκε καθώς έπλεε στα ανοικτά των ακτών της νοτιοδυτικής Νέας Γουινέας στις 21 Νοεμβρίου 1961, ο Michael C. Rockefeller, ο 23χρονος γιος του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Νέλσον Ροκφέλερ και μέλλοντα Αντιπροέδρου, αποφάσισε να κολυμπήσει την απόσταση ως την ακτή εκτιμώντας την περίπου σε 8-16 χιλιόμετρα στην πιο απομακρυσμένη γωνιά του κόσμου.


Ο συνεργάτης στην αποστολή του René Wessing τον περίμενε στο αναποδογυρισμένο ξύλινο κύτος όπου είχαν μείνει αβοήθητοι για είκοσι τέσσερις ώρες.

"Ειλικρινά δεν νομίζω ότι πρέπει να πάς", είπε ο Wessing στον φίλος του.

«Όχι, όλα θα πάνε καλά. Νομίζω ότι μπορώ να τα καταφέρω», απάντησε ο Michael.

Με ότι ήταν μέσα στο νερό με τα δύο κενά δοχεία βενζίνης δεμένα στη στρατιωτικού τύπου ζώνη του άρχισε να κολυμπάει σιγά σιγά εκτιμώντας ότι θα έχει δέκα ώρες κολύμπι μπροστά του.



Αυτή ήταν η τελευταία φορά που κάποιος είδε τον Michael Rockefeller ζωντανό. Μια εκτεταμένη θαλάσσια, εναέρια και χερσαία αναζήτηση δεν έφερε αποτέλεσμα και το μυστήριο γύρω από την εξαφάνιση του άφησε τους Ροκφέλερ και τον κόσμο μπερδεμένους. Υπέθεσαν ότι πνίγηκε.

Έκαναν λάθος.

Βασανίστηκε, αποκεφαλίστηκε και φαγώθηκε σε τελετουργική κανιβαλική δολοφονία από μια εμφανώς βίαιη φυλή της Νέας Γουινέας.

Επί τη ευκαιρία του Θανάτου του Ρίτσαρντ Ροκφέλερ, εδώ θα μελετήσουμε το θάνατο του ανηψιού του το 1961.

Χρειάστηκαν δεκαετίες και εκτεταμένη έρευνα στην Ολλανδία, καθώς και στο απομακρυσμένο νησί νοτιοδυτικά της Νέας Γουινέας και συνάντηση με ανθρώπους της φυλής Asmat για να αναδυθεί η πλήρης ιστορίας που είχε συγκαλυφθεί, σύμφωνα με το δημοσιογράφο Καρλ Χόφμαν στο καθηλωτικό νέο βιβλίο, Savage Harvest, που δημοσιεύθηκε αυτή στα μέσα Μαρτίου από τον William Morrow.

Μετά τη μεγάλη βουτιά, ο Rockefeller είδε την ακτογραμμή.

Παραλίγο να είχε φτάσει ασφαλής στην ακτή, αλλά δεν υπολόγιζε το στολίσκο των κανό που βρίσκονταν στα δέντρα και τους γηγενείς άνδρες.

Υπήρχαν 50 από αυτούς που περίμεναν σε οκτώ κανό των 12 μέτρων νωρίς στις έξι το πρωί, όταν ο ήλιος είχε μόλις αρχίσει να ανατέλει.

Έφθασαν με τις λόγχες τους νομίζοντας ότι ήταν ένας κροκόδειλος, αλλά όταν ο Michael γύρισε ανάσκελα είδαν το στομάχι του και κατάλαβαν ότι ήταν ένας άνθρωπος, τον αναγνώρισαν από το όταν ήταν στο χωριό.

Το όνομά του ήταν ο Mike.

Αυτές οι ντόπιοι ήταν μυώδεις και δυνατοί, με μαύρο δέρμα με τρυπημένα septums στο μέγεθος της δεκάρας.

Αυτοί δεν έχασαν χρόνο και κωπηλάτησαν γρήγορα προς τον κολυμβητή, τον περιέβαλλαν και τον τράβηξαν στην ακτή.

Ο Ajim, ο επικεφαλής ενός από τα πέντε σπίτια των ανδρών που αποτελούσαν το χωριό Asmat της Otsjanep, στράφηκε προς τον Pep, ο οποίος είχε σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους από οποιονδήποτε άνδρα της φυλής και είχε συγκεντρώσει τα περισσότερα κεφάλια.

Ήταν άφοβος και ο Ajim ενθάρρυνε τον Pip να δράσει.

«Εκείνος ούρλιαζε τράβηξε το δόρυ από την πλάτη του και το έμπηξε στα πλευρά του λευκού ανθρώπου. Ο Michael ούρλιαζε, βόγγηξε έναν βαθύ, απάνθρωπο ήχο», γράφει ο συγγραφέας, και τράβηξαν τον Michael σε ένα κανό.

«Το είχαν κάνει αυτό δεκάδες φορές ακολουθώντας τους ιερούς κανόνες που ορίζει τη ζωή και την πνευματικότητα τους, τους έκανε άνδρες.»

«Ήταν έτοιμοι να πάρουν την δύναμη του, να γίνουν αυτός και να αποκαταστήσουν την ισορροπία στον κόσμο».

Οι πενήντα άνδρες κωπηλάτησαν στα κανό νότια στον ποταμό Ewta και έστριψαν στην ακτογραμμή που είχε μαλακή λάσπη, όπου έσυραν τον Michael έξω από το κανό και τον χαστούκισαν στο κρανίο του.

"Αυτό είναι το κεφάλι μου!" φώναξε ένας από τη φυλή.

«Ο Fin ο Pep και ο Ajim κρατούσαν το στήθος του από το έδαφος κι έσπρωξαν το κεφάλι του προς τα εμπρός και με ένα χτύπημα από ένα τσεκούρι στο πίσω μέρος του λαιμού του, ο Michael Rockefeller ήταν νεκρός.»

«Ο Ajim τον γύρισε και έκοψε το λαιμό του με ένα μαχαίρι μπαμπού, στη συνέχεια πίεσε το κεφάλι προς τα πίσω έως ότου οι σπόνδυλοι ράγισαν.»

Ο Rockefeller ήταν πλέον ιερό κρέας.

Μια βαθιά τομή έγινε από τον πρωκτό προς το λαιμό, κάτω από την πλευρά του κορμού του Michael μέχρι τη μασχάλη, κατά μήκος της κλείδας στο λαιμό και κάτω από την άλλη πλευρά.

Ήταν το προγονικό τελετουργικό για το πώς να σφάζουν άνθρωπο. Αλλά αυτός ήταν ένας λευκός άνδρα, έτσι το τελετουργικό πραγματοποιήθηκε μυστικά.

Τα πλευρά του ήταν σπασμένα με ένα τσεκούρι, του έβγαλαν το στέρνο, έκοψαν τα χέρια και τα πόδια του και τράβηξαν έξω τα εντόσθια του, όλο αυτό το διάστημα οι άντρες φώναζαν.

«Ήταν ιερή βία», είπε ο συγγραφέας.

Το κεφάλι του Μιχαήλ ήταν γδαρμένο, μαγειρεμένο και κομμένο κατά μήκους του προσώπου από τη ρίζα της μύτης μέχρι τον αυχένα του λαιμού. Μια μικρή τρύπα διαμέτρου 5 εκατοστών έκοψε την κάρα του.

"Τίναξαν τα μυαλά πάνω από τα φύλλα του φοίνικα, έξυσαν το κρανίο εσωτερικά με ένα μαχαίρι για να πάρουν κάθε τελευταία μπουκιά, τότε ανέμιξαν τη μάζα με σάγο, τυλιξαν το φύλλο μέχρι και να ψηθεί στη φωτιά. Αυτό το φαγητό ήταν ιδιαίτερο."


Όταν όλα είχαν τελειώσει, τύλιξαν ότι απέμεινε από το κρανίο σε φύλλα μπανάνας, τα έβαλαν σε ένα από τα κανό και κωπηλάτησαν σπίτι.

Ο λόγος για τη φρικιαστική δολοφονία του Michael C. Rockefeller ήταν η εκδίκηση. Πριν ο Michael φτάσει, οι Ολλανδοί είχαν καταλάβει το αρχιπέλαγος και ο άνθρωπος που επόπτευε την αποικία, ο Max Lapre, είχε δώσει εντολή να εκτελεστούν 5 κορυφαίοι από τους Asmats.

O Michael C. Rockefeller, ένας πρόσφατος απόφοιτος του Χάρβαρντ,  βρέθηκε στην Ολλανδική Νέα Γουινέα σε ένα ταξίδι πιο πριν τον Οκτώβριο του 1961 με τον René Wassing σε μια αποστολή ανεύρεσης τεχνουργημάτων για το Μουσείο της πρωτόγονης τέχνης που ο πατέρας του είχε ιδρύσει στη Νέα Υόρκη το 1957.

Ήξερε αυτή την φυλή, τους Asmats, που έχει ζήσει απομονωμένη από τον πολιτισμό για περισσότερα από 40.000 χρόνια, όταν έφτασαν για πρώτη φορά στο νησί.

Είχε επισκεφθεί 13 χωριά σε τρεις εβδομάδες για το πρώτο ταξίδι του, παζάρεψε ατσάλι και καπνό για τα χειροποίητα μπολ τους, ασπίδες, δόρατα και τα πιο ιερά αντικείμενα, τα πόουλ bisj, αντικείμενα που είναι αφιερωμένα στους νεκρούς.

Το πρώτο ταξίδι ήταν μια μεγάλη επιτυχία, αλλά ένα ταξίδι δεν ήταν αρκετό.

«Ποτέ δεν το 'πε φωναχτά, αλλά έφερε μια αίσθηση πεπρωμένου. Μια μεγαλοπρέπεια», γράφει ο συγγραφέας.

"Ήταν γεμάτος από αυτοπεποίθηση. Επιπλέον ήταν ένας Rockefeller."

«Μερικές φορές ήταν ένα βάρος, μερικές φορές ένα δώρο, αλλά αυτό τον όριζε, ακόμα και όταν δεν το ήθελε. Ο προπάππος του ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.»

«Ο πατέρας του ήταν κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης, μόλις είχε θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Στις επικές καταστάσεις επιβίωσης, η θέληση είναι το παν και η θέληση του Μάικλ ήταν τόσο μεγάλη όσο η θέληση θα μπορούσε να είναι.

Δεν κολυμπούσε για τη ζωή του. Κολυμπούσε για τον René, ο οποίος έπρεπε να διασωθεί.

Ήταν το κολύμπι για τον πατέρα του Νέλσον. Για την δίδυμη αδελφή του, Μαρία. Για τους ίδιους τους Asmat, κατά κάποιο τρόπο, γιατί είχε συγκεντρώσει τόση πολύ από την όμορφη τέχνη τους, που ήθελε να τη μοιραστεί με τον πατέρα του, με τον Robert Goldwater στο Μουσείο της πρωτόγονης τέχνης, με τον καλύτερο φίλο του, τον Sam Putnam, με τον κόσμο.»

Μια εξαντλητική αναζήτηση από ξηρά, θάλασσα και αέρα, φυσικά, δεν βρήκε κανένα ίχνος του σώματός του.

Ενώ φήμες κυκλοφόρησαν ότι είχε βγει στην ακτή και τον είχαν φάει οι τοπικοί Asmat, η ολλανδική κυβέρνηση αρνήθηκε οποιαδήποτε τέτοια πιθανότητα.

Η οικογένεια Rockefeller δεν ήξερε την αλήθεια.

Η αναζήτηση ματαιώθηκε και ο Michael κηρύχθηκε νεκρός από πνιγμό το 1964.

Αυτό δεν τελείωσε τις χρόνιες εικασίες ως προς το τι συνέβη στο σώμα ή στα ίχνη των ρούχων.

Ο συγγραφέας, Καρλ Χόφμαν, ο οποίος είναι επίσης συμβάλλοντας συντάκτης στο National Geographic Traveler, αποφάσισε να αναλάβει την διαλεύκανση του μυστηρίου.

Ταξιδεύοντας στην Ολλανδία, μέσα από εκατοντάδες σελίδες των αρχικών γραμμάτων, καλώδια, αναφορές και άλλα έγγραφα που ποτέ πριν κανένας δεν είχε δει στο ολλανδικό αποικιακό αρχείο, τα αρχεία των Ολλανδών ιεραποστόλων, καθώς και τα αρχεία της Καθολικής Εκκλησίας.

Έμαθε ότι η ολλανδική κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές Εκκλησίας γνώριζαν πράγματι τι είχε συμβεί στον Michael και παρέμειναν σιωπηλοί για το κοινό και για τους γονείς του Michael.

Το βιβλίο του Χόφμαν
Ο Hoffman ταξίδεψε στους Asmat, που αποτελείται από 26.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από βάλτους και ποτάμια χωρίς δρόμο και πέρασε τέσσερις μήνες εκεί.

Έζησε με τους γιους των ανδρών που είχε ονομαστεί ως δολοφόνοι του Μιχαήλ στις αναφορές.

Αυτές οι πρώιμες άνδρες των φυλών ήταν πρωτόγονοι και ασκούσαν κάθε ταμπού γνωστό στο δυτικό κόσμο, ασκούσαν κάθε τι απαγορευμένο.

Οι άνδρες είχαν σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ τους, μοιράζονταν τις γυναίκες, έπιναν τα ούρα τους μεταξύ τους και να ρουφούσαν το πέος του αρχηγού του Basim.

Σκότωναν τους γείτονές τους και κυνηγούσαν ανθρώπινα κεφάλια και έτρωγαν την ανθρώπινη σάρκα.

Αυτός ήταν ένας «σύνθετος πνευματικός κόσμος με βάση τελετές, τελετουργικό και αμοιβαία βία», γράφει ο Hoffman.

«Κανένας θάνατος δεν συνέβη ακριβώς. Ακόμη η ασθένεια ήρθε στα χέρια των πνευμάτων».

Ο συγγραφέας πιστεύει ότι οι Ροκφέλερ γνώριζαν την αλήθεια αφού το AP έδειξε μια ιστορία, όπου ένας ιερέας αφηγήθηκε ότι ο Michael φαγώθηκε από τους Asmats.

Η ολλανδική κυβέρνηση αρνήθηκε ότι ήταν αλήθεια και η εφημερίδα κατήγγειλε την ιστορία.

Κανένας Rockefeller δεν επέστρεψε στην Asmat ούτε έγινε δημόσια αποδεκτή οποιαδήποτε άλλη ιστορία ότι ο Michael.

Έρευνα-Μετάφραση-Επιμέλεια-Απόδοση κειμένων στα Ελληνικά ΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Αναφορές:

  1. http://www.dailymail.co.uk/news/article-2582979/Cannibal-killing-finally-revealed-The-gruesome-details-Rockefeller-heir-gutted-cooked-Asmat-tribe-New-Guinea.html


Άδεια Creative Commons
Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται με ενεργό σύνδεσμο ο δημιουργός.

Το έργο με τίτλο Ο Θάνατος του Michael Rockefeller -Τον Έφαγαν Κανίβαλοι το 1961 -ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΕΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ  από τον δημιουργό ΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0.

2 Σχόλια

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

  1. Που βρισκεται αυτη η φυλη τωρα ,να την ξαμολησουμε μες στην βουλη οπου εκει βοσκουν 300 ζωα ξεσαμαρωτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Νεότερη Παλαιότερη

'