Επιδημία Κοκκύτη στις ΗΠΑ - Ευθύνες σε όσους Αποφεύγουν τα Εμβόλια

Με περισσότερα από 800 νέα κρούσματα να αναφέρονται μόλις τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η Καλιφόρνια έχει φθάσει επισήμως σε "διαστάσεις επιδημίας" του Κοκίτη (κοκκύτη). Συνήθως το η πολιτεία έχει 80 έως 100 υποθέσεις το μήνα. Τα μωρά είναι τα πιο ευάλωτα.


Όπως στις 10 Ιουνίου 2014, υπήρξαν 3.458 περιπτώσεις που αναφέρθηκαν στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνια  (CDPH). Είναι περισσότερες από ότι ο αριθμός των αναφορών για το σύνολο του 2013, για να μην αναφέρουμε τους καλοκαιρινούς μήνες γίνεται συνήθως χειρότερη η κατάσταση.

Τα δύο τρίτα των νοσηλειών κοκκύτη ήταν σε παιδιά ηλικίας τεσσάρων μηνών ή μικρότερα και δύο θάνατοι παιδιών έχουν ήδη αναφερθεί. "Καλούμε όλες τις εγκύους να εμβολιαστούν," λέει ο διευθυντής του CDPH Ron Chapman σε μια δήλωση. "Καλούμε επίσης τους γονείς να εμβολιάσουν τα βρέφη όσο το δυνατόν συντομότερα." Αυτό ισχύει και για όποιον αναμένει να βρίσκεται γύρω από νεογέννητα.

Η πρώτη δόση του εμβολίου κοκκύτη μπορεί να δοθεί όταν ένα βρέφος φθάσει ηλικία των 6 εβδομάδων. Τα βρέφη που είναι πολύ μικρά για να εμβολιαστούν, ωστόσο, παραμένουν τα πιο ευάλωτα σε σοβαρές και θανατηφόρες περιπτώσεις. Όλες οι έγκυες γυναίκες, το τμήμα προτρέπει, θα πρέπει να εμβολιάζονται με το Tdap στο τρίτο τρίμηνο για κάθε εγκυμοσύνη - η ανοσεία θα μεταφερθεί στο μωρό, τουλάχιστον προσωρινά.

Για να είμαι σαφής, ο κοκίτης, δεν έχει κηρυχθεί σαν έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία. Όταν μια ασθένεια υπερβαίνει τα αναμενόμενα επίπεδα, τότε θεωρείται επιδημία, σύμφωνα με τον Gil Chavez του CDPH.

Ο κοκκύτης είναι κυκλικός και κορυφώνεται κάθε τρία έως πέντε έτη. Τελευταία κορυφή στην Καλιφόρνιας ήταν το 2010 - με 9.163 περιπτώσεις - έτσι οι αξιωματούχοι αναμένουν άλλη μια κορύφωση ότι είναι σε εξέλιξη. Σε εθνικό επίπεδο, μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και της 14ης του Απρίλη του τρέχοντος έτους, 4.838 περιπτώσεις έχουν αναφερθεί με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης (CDC) της Νόσου για 48 πολιτείες και την Ουάσινγκτον, να έχει μια αύξηση 24% σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο το προηγούμενο έτος (χάρτης παραπάνω).

Η νόσος προκαλείται από το βακτήριο Bordetella pertussis, το οποίο προσκολλάται στις μικρές τρίχες που υπάρχουν στους αεραγωγούς μας. Παράγει τοξίνες που σταματούν τις τρίχες από το να καθαρίζουν τους αεραγωγούς, επιμολύνοντας τον περιβάλλοντα ιστό και προκαλώντας συστολή βλέννας.

Τα συμπτώματα κυμαίνονται ανάλογα με την ηλικία. Στους ενήλικες, μπορεί απλά να είναι ένα επίμονος βήχα. Για τα παιδιά, μια χαρακτηριστική περίπτωση ξεκινά με βήχα και καταρροή για έως και δύο εβδομάδες και ακολουθείται από ταχύ βήχα που τελειώνει με τον ήχο του "κοκκύτη". Τα βρέφη μπορεί να μην έχουν εμφανή βήχα, αν και οι γονείς έχουν περιγράψει επεισόδια που το προσώπο του νηπίου τους γίνεται κόκκινο ή μοβ.

Αφού έχετε την ασθένεια ή το εμβόλιο δεν σημαίνει ότι έχετε ανοσία ζωής. "Ωστόσο, ο εμβολιασμός εξακολουθεί να είναι η καλύτερη άμυνα εναντίον αυτής της δυνητικά θανατηφόρας ασθένειας," λέει ο Chapman.

Η CDPH κυκλοφόρησε την τελευταία αναφορά κοκκύτη, το pdf, την περασμένη εβδομάδα. Όλες οι συνοπτικές αναφορές είναι διαθέσιμες εδώ.

Έρευνα-Μετάφραση-Επιμέλεια-Απόδοση στα Ελληνικά ΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Αναφορές:

  1. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/whooping-cough/basics/definition/con-20023295
  2. http://www.cdph.ca.gov/Pages/NR14-056.aspx
  3. http://www.cdc.gov/Vaccines/vpd-vac/pertussis/default.htm
  4. http://www.latimes.com/local/la-me-whooping-cough-20140614-story.html
  5. http://www.cdph.ca.gov/programs/immunize/Documents/Pertussis_Report_6-10-2014.pdf
  6. http://www.cdph.ca.gov/programs/immunize/Pages/PertussisSummaryReports.aspx



Άδεια Creative Commons
Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται με ενεργό σύνδεσμο ο δημιουργός.

Το έργο με τίτλο Επιδημία Κοκκύτη στις ΗΠΑ - Ευθύνες σε όσους Αποφεύγουν τα Εμβόλια από τον δημιουργό ΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'