ΝΕΟΣ ΤΡΟΜΟΣ! Σκελετοί Βρικολάκων ή άλλων Απέθαντων, Βρέθηκαν στην Ιρλανδία (ΒΙΝΤΕΟ)

Δύο σκελετοί ανακαλύφθηκαν με μεγάλες πέτρες σφηνωμένες στο στόμα τους, θάφτηκαν με αυτόν τον τρόπο περίπου 1300 χρόνια πριν για να εμποδιστούν από το να σηκωθούν από τους τάφους τους και να στοιχειώνουν τους ζωντανούς, σύμφωνα με το νέο ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει το έργο των αρχαιολόγων από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Sligo και του Πανεπιστημίου του St.Louis.

Δείτε το Βίντεο Παρακάτω.


Τέτοιου είδους "αποκλίνουσες ταφές" συνδέονται με τους βρικόλακες, αλλά και με απέθαντους, ζόμπι και φαντάσματα που πίστευαν ότι επέστρεφαν ανάμεσα στους ζωντανούς, εκτός εάν λαμβάνονταν μέτρα για τον περιορισμό τους στους τάφους τους.

Οι σκελετοί, οι δύο άνδρες, βρέθηκαν δίπλα-δίπλα σε μια ιστορική τοποθεσία με θέα στο Lough Key στη κομητεία Co Roscommon και σύμφωνα με τον Chris Read, λέκτορα Εφαρμοσμένης Αρχαιολογίας στο IT του Σλίγκο, αυτή είναι η μόνη ανακάλυψη αυτού του είδους στην Ιρλανδία.

Παρόμοιες ανακαλύψεις έχουν γίνει στη Βρετανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το 2006 τα ερείπια μεσαιωνικών "βρικολάκων" ανακαλύφθηκαν ανάμεσα στα πτώματα θυμάτων πανούκλας του 16ου αιώνα στη Βενετία. Το θηλυκό κρανίο είχε ένα βράχο σφηνωμένο στο στόμα, απόδειξη ότι οι γυναίκες "βρικόλακες" συχνά κατηγορούνταν για τη διάδοση της πανούκλας στην Ευρώπη, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες.

Ο Read, μαζί με τον συνάδελφό του, τον Δρ.Thomas Finan από το St Louis University, ανέσκαψαν 137 σκελετούς από μια τοποθεσία στο Kilteasheen, του Knockvicar της κομητείας Co Roscommon κατά τη διάρκεια μιας σειράς ανασκαφών το 2005-2009, σε ένα έργο που χρηματοδοτείται από την Royal Irish Academy. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι υπάρχουν γύρω στους 3.000 σκελετούς στην περιοχή που εκτείνεται από το 700-1400.

Οι δύο σκελετοί με τις πέτρες στο στόμα τους δεν θάφτηκαν την ίδια στιγμή, αλλά και οι δύο ήταν άνδρες, ένα ηλικιωμένος και ο άλλος ένας νεαρός ενήλικας. Και οι δύο πιστεύεται ότι έχουν ταφεί τον 8ο αιώνα. Αυτό τους τοποθετεί έξω από το χρονικό πλαίσιο των βρικολάκων, ένα φαινόμενο που εμφανίστηκε στην ευρωπαϊκή λαογραφία γύρω στο 1500.

Ο Read εξήγησε ότι αυτή η αξιοσημείωτη ανακάλυψη θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει τον αρχαίο φόβο των Revenants, των φαντασμάτων που πιστεύεται ότι είχαν τη δύναμη να γυρίσουν από τους τάφους τους και να παρενοχλούν τους αγαπημένους τους ή άλλους στους οποίους κρατούσαν μια μνησικακία.

"Ένας από αυτούς ήταν ξαπλωμένος με το κεφάλι του, κοιτάζοντας προς τα πάνω και μια μεγάλη μαύρη πέτρα είχε σφηνωθεί σκόπιμα στο στόμα του, ενώ ο άλλος είχε το κεφάλι στραμμένο προς τα πλάγια και είχε μία ακόμη μεγαλύτερη πέτρα, σφηνωμένη αρκετά βίαια στο στόμα του, έτσι ώστε το σαγόνι του ήταν σχεδόν εξαρθρωμένο," εξήγησε ο αρχαιολόγος.

Ο ίδιος και ένας συνάδελφός του, οστεο-αρχαιολόγος, η Δρ.Catriona McKenzie διεξήγαγαν λεπτομερή τεστ στους σκελετούς στο IT Sligo το καλοκαίρι του 2012. Ο Read τόνισε ότι η θεωρία των revenant θα ήταν αδύνατο να αποδειχθεί απολύτως, αλλά είπε ότι δεν υπάρχε καμία αμφιβολία ότι οι σκελετοί είχαν υποβληθεί σε αποκλίνουσες ταφές που μερικές φορές που σχετίζονται με τη δαιμονική κατοχή. Οι Revenants ή οι "ζωντανοί νεκροί" "walking dead, zombie" συχνά έτειναν να είναι άνθρωποι οι οποίοι ήταν απόβλητοι της κοινωνίας, όταν ζούσαν, σύμφωνα με τον καθηγητή του IT Sligo.

Υπάρχει μια γνωστή παράδοση των Revenants στην ιρλανδική λαογραφία και μάλιστα έχει προταθεί ότι o Bram Stoker πήρε την έμπνευση για τον Dracula, όχι από ρουμανικό μύθο, αλλά από ένα ιρλανδικό μύθο για ένα κακό οπλαρχηγό που έπρεπε να σκοτωθεί τρεις φορές μετά την επιστροφή του ψάχνοντας για ένα μπολ με αίματος για να δυναμώσει.

Οι ομάδες του IT Sligo και του St.Louis άρχισαν να ενδιαφέρονται για τη θέση στο Kilteasheen λόγω των δεσμών της περιοχής με τους βασιλιάδες O'Conor του Connacht, αλλά και λόγω των ιστορικών αναφορών στο παλάτι ενός επισκόπου που είχε κατασκευασθεί εκεί κατά το 1200. Εξεπλάγησαν όταν ανακάλυψαν ότι μια υπερυψωμένη πλατφόρμα στη γη που ανήκει στον John και την Τίνα Burke από το Knockvicar, ήταν στην πραγματικότητα ένα νεκροταφείο που είχε χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια αρκετών αιώνων. Αρχικά, σημαντικές έμμεσες αποδείξεις στήριζαν εικασίες ότι είχαν βρει ένα νεκροταφείο του Μαύρου Θανάτου όσον αφορά την ταφή, αλλά η ραδιοχρονολόγηση άνθρακα απέρριψε τη θεωρία. Ο Read επεσήμανε ότι το Kilteasheen βρίσκεται δίπλα στον ποταμό Boyle που ήταν μια "μεσαιωνική λεωφόρος" που συνέδεε το Lough Key με το Shannon. Αλλά τα στρώματα της ιστορίας εκεί πάνε πολύ πιο πίσω σε μια σειρά από προιστορικά έργα τέχνης, συμπεριλαμβανομένων λίθινων εργαλείων και αιχμές βελών που βρέθηκαν επίσης στην περιοχή.

Δείτε το Βίντεο του National Geographic:



Έρευνα-Μετάφραση-Επιμέλεια-Απόδοση κειμένων στα Ελληνικά ΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Αναφορές:

  1. http://itsligo.ie/2011/09/12/documentary-to-focus-on-it-sligo-lecturer%E2%80%99s-archaeological-find/


Άδεια Creative Commons
Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται με ενεργό σύνδεσμο ο δημιουργός.

Το έργο με τίτλο ΝΕΟΣ ΤΡΟΜΟΣ! Σκελετοί Βρικολάκων ή άλλων Απέθαντων, Βρέθηκαν στην Ιρλανδία (ΒΙΝΤΕΟ) από τον δημιουργό ΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 .

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'