O Γιατρός της Πανούκλας: Ο πιο τρομακτικός Ιατρός της Ιστορίας

Έχουμε δει τον τελευταίο καιρό πολλούς γιατρούς πανούκλας να περιφέρονται, δυσοίωνα στοιχεία με μεγάλα παλτά, μεγάλα καπέλα, μάσκες με ράμφος κορακιού και γυαλιά, να γίνονται ένα κανονικό θέαμα στους κύκλους cosplay (παιχνίδια με στολές και κουστούμια πχ σουπερ ηρώων), όπου η εμφάνιση είναι συχνά στολισμένη με gothic, cyberpunk ή steampunk τόνους. Η δημοτικότητα του γιατρού εμπλουτίστηκε και πάλι το 2009, μετά την εμφάνισή του στο παιχνίδι Assassin Creed II και ταλαντούχοι καλλιτέχνες συνεχίζουν να επιδεικνύουν μερικές καταπληκτικές παραλλαγές στο θέμα.


Ο γιατρός της πανούκλας στη πραγματική ζωή ήταν ένα αρκετά συνηθισμένο θέαμα στα Σκοτεινά Χρόνια της Ευρώπης, κυρίως στη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ολλανδία. Αυτός συνήθως δεν ήταν γιατρός στο επαγγελματικό επίπεδο, αλλά δημόσιος λειτουργός επιφορτισμένος να φροντίζει τα επιβεβαιωμένα θύματα της βουβωνικής πανώλης, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον 6ο αιώνα και αφάνισε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη και στους επόμενους αιώνες. Οι γιατροί της Πανούκλας συχνά αποσπούσαν προνόμια που συνήθως δεν δίνονταν στους χειρουργούς, συμπεριλαμβανομένης της άδειας να διενεργούν αυτοψίες, αλλά επίσης απαγορευόταν να έρθουν σε επαφή με τους μη μολυσμένους.


Δεν ήταν παρά τον 17ο αιώνα που το διακριτικό βλέμμα του γιατρού ήρθε στο προσκήνιο, όπως σχεδιάστηκε από τον Charles de L' Orme το 1619. Το «ράμφος» που περιέχει αρωματικά υλικά που προορίζονται για τον καθαρισμό του αέρα που αναπνέει μέσα από το επιστόμιο. Φυσικά, αυτό στην πραγματικότητα δεν λειτουργεί, όμως τότε αυτό ήταν το όριο των ιατρικών γνώσεων, αλλά τα αδιάβροχα καλύμματα για όλο το σώμα ήταν ακόμα μια ισχυρή άμυνα κατά της μόλυνσης. Όπως μπορείτε να δείτε, το βλέμμα δεν είναι καθόλου παρήγορο και η εμφάνισή του στην πόλη ήταν ένα σημάδι σίγουρης καταδίκης...στην πραγματικότητα, για τους περισσότερους ανθρώπους ήταν η προσωποποίηση του ίδιου του θανάτου.


Η εμφάνιση του γιατρού ήταν το θέμα ενός δημοφιλούς ποιήματος και το ράμφος σε σχήμα μάσκας ενσωματώθηκε σε θεατρικά έργα, καρναβάλια και άλλες παραστάσεις, στα πάρτι μασκέ και η πολιτιστική δημοτικότητα του χαρακτήρα σήμερα σήμερα είναι μια σύγχρονη επέκταση της τάσης αυτής.

Έρευνα-Επιμέλεια-Απόδοση κειμένου στα Ελληνικά ΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Πηγές:

  1. http://www.flickr.com/photos/tracyelaine/3264042469/
  2. http://en.wikipedia.org/wiki/Plague_doctor_costume
  3. http://en.wikipedia.org/wiki/Plague_doctor

Άδεια Creative Commons
Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται με ενεργό σύνδεσμο ο δημιουργός.

Το έργο με τίτλο O Γιατρός της Πανούκλας: Ο πιο τρομακτικός Ιατρός της Ιστορίας από τον δημιουργό ΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
Σύντομα θα ξεκλειδώσουμε τα σχόλια και θα επιτρέψουμε το τρολάρισμα.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ ¨Η ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Να επιτραπεί η καύση των νεκρών στην Ελλάδα;

Τι θεματολογία και event θα προτιμούσατε;

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημοφιλείς αναρτήσεις