Οι Μυστηριώδεις Εξωγαλαξιακές Ραδιοεκπομπές, είναι εξωγήινης προέλευσης;

Το 1967 η Βρετανή αστρονόμος Jocelyn Bell Burnell έμεινε έκπληκτη από τα μυστηριώδη παλμικά σήματα που ανιχνεύτηκαν να έρχονται έξω από το ηλιακό μας σύστημα.

Για μήνες αυτή πρότεινε ότι τα σήματα θα μπορούσαν να είναι εξωγήινης ευφυούς προελεύσεως, αλλά, αργότερα αποδείχτηκαν ότι είναι τα ταχύτατα περιστρεφόμενα αστέρια γνωστά ως πάλσαρ.


Ωστόσο, μια νέα σειρά από μυστηριώδη σήματα, γνωστά ως Fast Radio Bursts (FRBs), έκανε και πάλι τους αστρονόμους να ξύνουν τα κεφάλια τους και να αναρωτιούνται αν, ίσως, μαζεύουμε εξωγήινα μηνύματα.
Το 2007, ένα Radio Burst πάρθηκε από τον αστρονόμο Duncan Lorimer και την ομάδα του. Η προέλευση του σήματος θα μπορούσε να είναι συγκρουόμενα αστέρια νετρονίων ή ενδεχομένως, ένα εξωγήινο μήνυμα. Αυτή η εικόνα δείχνει το εκτεταμένο σήμα από το αρχικό millisecond της  έκρηξης ραδιοκύματος που υποδηλώνει ότι θα πρέπει να προήλθε δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά


Tα κύματα FRB είναι ραδιοφωνικές εκπομπές που εμφανίζονται προσωρινά και τυχαία, που τα καθιστά όχι μόνο δύσκολο να βρεθούν, αλλά επίσης δύσκολο να μελετηθούν.

Το μυστήριο πηγάζει από το γεγονός ότι δεν είναι γνωστό τι θα μπορούσε να παράγει μια τέτοια σύντομη και απότομη έκρηξη.

Αυτό οδήγησε κάποιους να σκέπτονται ότι θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε, από τα αστέρια που συγκρούονται μέχρι τεχνητά δημιουργημένα μηνύματα.

Το πρώτο FRB εθεάθη, ή μάλλον «ακούστηκε» από ραδιοτηλεσκόπια, πίσω στο 2007-αλλά ήταν τόσο προσωρινό και φαινομενικά τυχαίο, ώστε χρειάστηκαν χρόνια για τους αστρονόμους να συμφωνήσουν ακόμη δεν ήταν ένα πρόβλημα σε ένα από τα όργανα του τηλεσκοπίου.

Το σήμα, το οποία διήρκεσε μόλις πέντε χιλιοστά του δευτερολέπτου, ονομάστηκε Lorimer Burst μετά την ανακάλυψη του, από τον Duncan Lorimer.

Η ραδιοεκπομπή ήταν τόσο εκτεταμένη, που οι εμπειρογνώμονες πρότειναν ότι πρέπει να προερχόταν από μια μεγάλη απόσταση, ενδεχομένως δισεκατομμύρια έτη φωτός.

Αλλά οι πρώτες εκτιμήσεις λένε ότι πρέπει να υπάρχουν 10.000 από αυτά τα γεγονότα την ημέρα, έτσι ήταν προβληματικό το γεγονός ότι δεν ανακαλύφθηκε κάποιο άλλο μέχρι το 2012.

Αυτό συνέβη όταν τα δεδομένα από το ραδιοτηλεσκόπιο Parkes στην Αυστραλία προτάθηκαν ότι είχε ακουστεί κι άλλο FRB, μαζί με μια χούφτα των άλλων, αλλά το γεγονός ότι μόνο το Parkes είχε εντοπίσει τα σήματα έκανε κάποιους να ισχυριστούν ότι επρόκειτο απλώς για δυσλειτουργίες των οργάνων.

Μια πρόσφατη ανακάλυψη, τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους 2014, ενός FRB, χρησιμοποιώντας το γιγάντιο ραδιόφωνο πιάτο στο Πουέρτο Ρίκο επιβεβαίωσε στους αστρονόμους ότι τα σήματα αυτά είναι όντως πραγματικά, αλλά δεν τους έφερε πιο κοντά στο να ανακαλύψουν μια απάντηση ως προς το τι είναι.

Οι θεωρίες μέχρι στιγμής περιλαμβάνουν αστέρια σε διαστολή, συγχώνευση λευκών νάνων, συγκρούσεις αστεριών νετρονίων και το πιο περίεργο, εξωγήινα σήματα.

ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΟ ΣΗΜΑ;

Αστέρι σε Διαστολή

Μερικά αστέρια είναι γνωστό ότι ξαφνικά φουντώνουν περιστασιακά. Είναι πιθανό ότι το γεγονός αυτό θα μπορούσε να στείλει το φως μέσα από τα πυκνά εκτινασσόμενα στρώματα της ατμόσφαιρας ενός άστρου σε εκρήξεις, αλλά αν αυτή ήταν η αιτία που θα περιμένατε να βρείτε FRB προς τα μεταβλητά αστέρια (αυτά με κυμαινόμενο φωτεινότητα) στο Γαλαξία μας, δεν είναι αυτή η περίπτωση, δεν υπάρχουν.

Συγχώνευση Λευκών Νάνων

Όταν συγχωνεύονται δύο λευκοί νάνοι είναι δυνατό να μπορέσουν να συνδυαστούν σε ένα μεγαλύτερο, ραγδαία περιστρεφόμενο λευκό νάνο. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να εκπέμψει ακτινοβολία από τους πόλους που συνάδει με τα FRB και αν αυτό αποδειχθεί σωστό, θα μπορούσε να σημαίνει τη σύνδεση μεταξύ FRB και σουπερνόβα.

Συγκρούσεις Αστεριών Νετρονίων

Το πολύ μεγάλης πυκνότητας άστρο γνωστό ως άστρο νετρονίων θα μπορούσε να συγκρουστεί και να απελευθερώσει τεράστιες εκρήξεις ακτινοβολίας πριν τη συγχώνευση -αυτό το γεγονός ήδη πιστεύεται ότι είναι η αιτία της υψηλής ενέργειας εκρήξεων γνωστή ως Εκπομπές Ακτίνων Γάμμα (GRB) και θα μπορούσε επίσης να είναι η αιτία των FRB.

Blitzar

Μερικά αστέρια νετρονίων θεωρούνται να έχουν υπερβολική μάζα «supramassive», πράγμα που σημαίνει ότι είναι τόσο μαζικά που θα πρέπε να έχουν ήδη καταρρεύσει σε μια μαύρη τρύπα, αλλά η γρήγορη περιστροφή τους, τα κρατά στη ζωή. Όταν ξαφνικά καταρρέουν απελευθερώνουν μια έντονη έκρηξη ραδιοκυμάτων γνωστή ως blitzar και σε αυτή την εκπομπή θα μπορούσαν να βρίσκονται τα FRΒ.
Η ακόλουθη παρατήρηση έγινε από το ραδιοτηλεσκόπιο Parkes, που βλέπουμε στη φωτογραφία, το 2012. Ωστόσο, μέχρι τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους το σήμα είχε αποκλειστεί ως δυσλειτουργία του οργάνου μέχρι που το παρατηρητήριο του Arecibo στο Πουέρτο Ρίκο πήρε ένα παρόμοιο σήμα. Αλλά το μυστήριο της πραγματικής καταγωγής του παραμένει.
Εκτός από την εξήγηση της εξωγήινης προέλευσης, μια άλλη είναι ότι θα μπορούσε να προκληθεί από τη σύγκρουση δύο αστέρων νετρονίων (καλλιτεχνική απεικόνιση). Όταν τα αστέρια νετρονίων συγκρούονται κανονικά σχηματίζεται μια μαύρη τρύπα και επιπλέον ένα μαγνητικό πεδίο τρισεκατομμύρια φορές ισχυρότερο από αυτό της Γης, σε μόλις δύο χιλιοστά του δευτερολέπτου.
«Αυτό το εξαιρετικό εύρημα είτε δείχνει ένα ακόμη άγνωστο ή ασυνήθιστο αστρονομικό φαινόμενο, ή θα μπορούσε να δείχνει ότι πρόκειται για ένα τεράστιο εξωγήινο δίκτυο επικοινωνίας και το σύμπαν είναι γεμάτο με έξυπνες μορφές ζωής», λέει ο Nigel Watson , συγγραφέας του εγχειριδίου UFO Investigations Manual.

«Κάθε ασυνήθιστο σήμα από το διάστημα μας ενθαρρύνει να αναρωτιόμαστε αν είναι από έναν εξωγήινο πολιτισμό».

«Δεδομένου ότι το σήμα αυτό φαίνεται τόσο φευγαλέα και είναι δύσκολο να ερμηνευθεί, τότε αυτό θα πρέπει να είναι υποψήφιο για περαιτέρω ανάλυση».

«Θα ήταν φανταστικό αν αυτό ήταν ένα εξωγήινο σήμα, όπως η γνώση ότι δεν είμαστε μόνοι σε αυτό το αχανές σύμπαν θα έχει δραματικές επιπτώσεις για την αντίληψή μας σχετικά με τη θέση μας στο σχέδιο των πραγμάτων».

Προς το παρόν, όμως, τα FRBs παραμένουν ένα μεγάλο μυστήριο.

Θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες και παρατηρήσεις στο μέλλον για να καθοριστεί πραγματικά από πού προέρχονται και τι τα προκαλεί. Μέχρι τότε, είναι δύσκολο να αποκλειστεί οποιαδήποτε συγκεκριμένη θεωρία.

Μετάφραση-Επιμέλεια-Απόδοση στα Ελληνικά ΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Βιβλιογραφική αναφορά πηγών:

  1. http://en.wikipedia.org/wiki/Blitzar
  2. http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2630615/Are-mystery-radio-bursts-messages-ALIENS-Freak-frequency-outside-Milky-Way-baffles-astronomers.html#ixzz31xWONUIQ

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'