Aπίστευτα πλάνα των Aστραπών στη Γη όπως λαμβάνονται από το διάστημα

Χρησιμοποιώντας ένα νέο μέσο για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), οι επιστήμονες προσπαθούν να παρατηρήσουν και να επεξεργαστούν τους κεραυνούς κάθε μέρα.

Εγκαταστάθηκε στο ΔΔΣ (ISS) τον Αύγουστο του 2013, το εργαλεία Firestation περιλαμβάνει φωτόμετρα για τη μέτρηση των αστραπών, κεραίες ραδιοφώνου για τη μέτρηση του στατικού ηλεκτρισμού (μια ένδειξη για την ένταση της ηλεκτρικής εκκένωσης) και έναν ανιχνευτή ηλεκτρονίων ακτίνων-γ).


Το Firestation παρακολουθεί περίπου 50 πτώσεις κεραυνών ανά ημέρα και ψάχνει για σύντομες εκρήξεις ακτίνων γάμμα που εκπέμπεται από ορισμένα από αυτά.

Η ακτινοβολία γάμμα συνήθως συνδέεται με εκρήξεις των άστρων ή την πυρηνική σύντηξη, αλλά οι επιστήμονες έχουν βρει στοιχεία ότι μπορεί να συμβεί επίγεια στιγμιαία εκπομπή (flash) ακτίνων γάμμα (TGFs) στην ατμόσφαιρα, τόσο συχνά όσο 500 φορές την ημέρα.

Οι επιστήμονες ειδικοί στην ατμόσφαιρα, ενδιαφέρονται για τις διαδικασίες που προκαλούν οι κεραυνοί μέσα στις καταιγίδες και τι είδους αστραπές παράγουν τις ακτίνες γάμμα. Τα TGF μπορεί επίσης να σχετίζονται με τα ατμοσφαιρικά φαινόμενα γνωστά ως "κόκκινα δαιμόνια", ηλεκτρικές εκκενώσεις που εκτείνονται προς τα πάνω από τις καταιγίδες.

«Το γεγονός ότι τα TGFs υπάρχουν απίστευτα είναι εκπληκτικό», δήλωσε ο Doug Rowland, ο κύριος ερευνητής για το Firestation και φυσικός του διαστήματος στο Κέντρο Διαστημικής Πτήσης Goddard της NASA.

«Το ηλεκτρόνιο και οι ενέργειες των ακτίνων-γ στα TGF είναι συνήθως ο τομέας των πυρηνικών εκρήξεων, ηλιακές εκλάμψεις και σουπερνόβα. Ήταν μεγάλη έκπληξη να τα βρούμε να εκπέμπουν από τη κρύα ανώτερη ατμόσφαιρα του πλανήτη μας».

 Σε λίγα χρόνια, οι επιστήμονες της NASA σχεδιάζουν να προσθέσουν ένα άλλο αισθητήρα αστραπών στον ISS.

Ο αισθητήρας Lightning Imaging (LIS  είχε σχεδιαστεί αρχικά για την αποστολή μετρήσεων τροπικών βροχοπτώσεων, ο οποίος ξεκίνησε το 1997 και εξακολουθεί να πετάει.

Εκείνη την εποχή, η ερευνητική ομάδα από το Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Marshall της NASA έχτισε μια εφεδρική LIS σε περίπτωση προβλήματος στο βασικό εργαλείο.

Αυτό το ανταλλακτικό είναι ακόμη λειτουργικό και έχει προγραμματιστεί να σταλεί μέχρι το διαστημικό σταθμό το 2016.

Το LIS ανιχνεύει τις αστραπές σύννεφο σε σύννεφο και σύννεφο σε έδαφος και μπορεί να ανιχνεύσει τις εκκενώσεις, τόσο στο φως της ημέρας και τη νύχτα. Μετρά το ποσοστό και το ποσό της ακτινοβολούμενης ενέργειας σε παγκόσμιο κεραυνούς.

Επειδή ο διαστημικός σταθμός πετάει βορειότερα και νότια από την τροπική ζώνη, αυτό το δεύτερο εργαλείο LIS θα επεκτείνει τις μετρήσεις των αστραπών πέρα από τους τροπικούς.

Μετάφραση-Επιμέλεια-Απόδοση στα Ελληνικά ΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Πηγή:

  1. http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2589174/Lighting-sky-The-incredible-shots-lightning-taken-SPACE.html

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'