Τα Γαλάζια μάτια εμφανίστηκαν πριν από 10.000 χρόνια στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας; (ΒΙΝΤΕΟ)

Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης βρήκε μία μετάλλαξη που προκαλεί το μυστηριώδες φαινόμενο των γαλάζιων ματιών. Και όλα οι άνθρωποι με γαλάζια μάτια σχετίζονται γενετικά με ένα πρόσωπο που έζησε στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας κάπου μεταξύ 6-10.000 χρόνια πριν.


Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Human Genetics. Μια μετάλλαξη σε ένα γονίδιο που ονομάζεται OCA2 τέθηκε σε λειτουργία περίπου 8.000 χρόνια πριν. Μπορεί να ανιχνευθεί οριστικά πίσω στο χρόνο σε ένα πρόγονο από τη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Δρ Hans Eiberg ισχυρίζεται ότι πριν τότε, κάθε ανθρώπινο ον είχε καστανά μάτια. "Μια γενετική μετάλλαξη που επηρεάζει το γονίδιο OCA2 στα χρωμοσώματα μας οδήγησε στη δημιουργία ενός «διακόπτη», που κυριολεκτικά «σβήνει» την ικανότητα να παράγει καστανά μάτια", δήλωσε ο Eiberg.

Όταν εξετάστηκαν πληθυσμοί με γαλάζια μάτια από την Ιορδανία, τη Δανία και την Τουρκία, η γενετική διαφορά τους ήταν αναχθούν στην μητρική γενεαλογία σύμφωνα με την ομάδα του Eiberg.

Η καφέ χρωστική ουσία μελανίνη είναι ακόμη κυρίαρχη. Ωστόσο, μετά την τελευταία εποχή των παγετώνων, οι Ευρωπαίοι ανέπτυξαν αυτό το σπάνιο μετάλλαξη που τους διέκρινε από την υπόλοιπη ανθρώπινη φυλή.

Ενενήντα πέντε τοις εκατό των Ευρωπαίων στις σκανδιναβικές χώρες έχουν γαλάζια μάτια. Βρίσκονται επίσης να έχουν μεγαλύτερο εύρος στα μαλλιά και το χρώμα του δέρματος.

Συγκριτικά, η Ευρώπη έχει μια ευρύτερη ποικιλία του χρώματος των μαλλιών και τη χρωστική ουσία του δέρματος από ότι βρίσκεται σε οποιαδήποτε άλλη ήπειρο του κόσμου. Αυτές οι μεταλλάξεις είναι πρόσφατες καθώς η Ευρώπη αποικήθηκε μόνο μερικές χιλιάδες χρόνια πριν, λένε οι επιστήμονες γενικά.

Μέσω διασταύρωσης, ο μελαχρινός τύπος ανθρώπου με γαλάζια μάτια αποδείχθηκε ότι εμφανίστηκε περίπου 25.000 χρόνια πριν. Οι ερευνητές αποδίδουν το γεγονός αυτό στην αρχαία διασταύρωση με Νεάντερταλ.

Αν και DNA του Νεάντερταλ δεν έχει βρεθεί στο σύγχρονη Homo Sapien-Sapien άνθρωπο, το κύριο ρεύμα της επιστήμης γενικά προσκολλάται σε αυτή τη θεωρία ως γεγονός, επειδή δεν έχουν καταλήξει σε κάτι καλύτερο.

"Το ερώτημα πραγματικά είναι, «Γιατί να πάμε από το να μην έχει κανείς στη Γη γαλάζια μάτια πριν από 10.000 χρόνια, στο 20 ή 40 τοις εκατό των Ευρωπαίων που έχουν γαλάζια μάτια τώρα;", δήλωσε ο John Hawks του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison. "Αυτό το γονίδιο κάνει κάτι καλό για τους ανθρώπους. Τους κάνει να έχουν περισσότερα παιδιά".


Μετάφραση-Επιμέλεια-Απόδοση στα Ελληνικά ΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Πηγές:

  1. http://www.occupycorporatism.com/blue-eyes-originated-10000-years-ago-in-the-black-sea-region/#sthash.zILq5u9U.dpuf
  2. http://www.sciencedaily.com/releases/2008/01/080130170343.htm
  3. http://www.livescience.com/9578-common-ancestor-blue-eyes.html
  4. http://www.springerlink.com/content/2045q6234h66p744/fulltext.html

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'