"Ο Στρατός της Ουκρανίας δεν είναι σε θέση να πολεμήσει" -«Армия Украины не способна вести боевые действия»

Οι Ρωσικές αρχές νομιμοποίησαν τη χρήση των ενόπλων δυνάμεων στο έδαφος της Ουκρανίας. Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες στο Gazety.Ru  κάνουν προβλέψεις για το σενάριο που θα συμβεί στην Ουκρανία.


Το Σάββατο, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε έκκληση προς το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο ζητώντας τη χρήση των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο έδαφος της Ουκρανίας.

"Λόγω της έκτακτης κατάστασης στην Ουκρανία, απειλήθηκαν οι ζωές των πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, των συμπατριωτών μας, του προσωπικού των στρατιωτικών σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας που βρίσκονται, σύμφωνα με τη διεθνή συμφωνία στο έδαφος της Ουκρανίας (Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας), βάσει της παραγράφου "d" Μέρος 1 του άρθρου 102 του Συντάγματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχω υποβάλει στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης τη προσφυγής Ρωσικής Ομοσπονδίας για τη χρήση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο έδαφος της Ουκρανίας προς την εξομάλυνση της πολιτικής κατάστασης στη χώρα" - είπε σε μια δήλωση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου .

Ο Πρόεδρος δεν έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις και άλλους στρατιώτες σε καιρό ειρήνης, χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, σύμφωνα με το άρθρο 102 του Συντάγματος.

"Ο Ουκρανικός στρατός ποτέ δεν πολέμησε, δεν υπάρχει στρατιωτική προπαρασκευή δεν έχει γίνει τίποτα"- πρόσθεσε ο Πούκοφ (Pukhov).

Ο Στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, αρχισυντάκτης της "Εθνικής Άμυνας" Ιγκόρ Κοροτσένκο πιστεύει ότι ο Ουκρανικός στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας δεν είναι υποχρεωμένοι να συμμορφωθούν με τις εντολές των πιθανών νέων ουκρανικών αρχών για την καταπολέμηση του ρωσικού στρατύ.

"Εκείνοι που είναι ήδη στο Κίεβο κάνουν κάποιες δυνατές δηλώσεις ενώ οι ίδιοι είναι παράνομοι, διότι δεν αντιμετωπίζονται όπως ο Γιανουκόβιτς, που εξακολουθεί να είναι  ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος" -είπε ο Κοροσένκο. - "Ως εκ τούτου, οι διαταγές του Αλεξάντερ Τουρτσίνωφ  στα στρατεύματα, είναι παράνομες και ο ουκρανικός στρατός δεν είναι υποχρεωμένος να συμμορφώνονται σ' αυτές και θα πρέπει να παραμείνει στους στρατώνες του. Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα σώματα ασφαλείας."

Ο εμπειρογνώμονας σημείωσε ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας δεν σημαίνει στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία. "Κανείς δεν πρόκειται να καταλάβει την Ουκρανία, -είπε. Είναι προφανές ότι σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για τη μορφή της επιχείρησης διατήρησης της ειρήνης, ώστε δεν υπήρχε πλήρους κλίμακας εμφύλιο πόλεμο."

Ο Κοροτσένκο προέτρεψε να είμαστε επιφυλακτικοί στις αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την ήδη παρουσία στην Ουκρανία των Ρωσικών τμημάτων, όχι το στόλο της Μαύρης Θάλασσας. "Υπάρχει ένας πόλεμος της πληροφορίας κατά της Ρωσίας και όλα αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή -είπε. -Σε όλη αυτή τη σύγχυση σημαντικό να μην έχουμε ψευδείς πληροφορίες και αξιολόγηση, όπως γίνεται. Το γεγονός παραμένει ότι ο Πούτιν έλαβε μια νομική πρόκληση να αναπτύξει στρατεύματα στην Ουκρανία. Ας περιμένουμε μερικές επίσημες ενέργειες από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Νομίζω ότι αν μιλάμε για μια πιθανή στρατιωτική δραστηριότητα, αυτή αγγίζει μόνο την Κριμαία, αλλά δεν αποκλείεται μια ευρύτερη παρέμβαση. Όλα θα εξαρτηθούν από την κατάσταση".

Ο ειδικός πιστεύει ότι ο Ουκρανικός στρατός είναι σήμερα ακατάλληλος για να πολεμήσει.

"Τώρα οι Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν είναι σε θέση να πολεμήσουν, -είπε. -Σχεδόν όλες οι μονάδες, με εξαίρεση, ίσως , τις ειδικές δυνάμεις και τα αερομεταφερόμενα στρατεύματα, στοιχειωδώς δεν μπορούν να κάνουν κανένα ενεργό βήμα. Υπηρετούσαν στους στρατώνες, όταν ο Γιανουκόβιτς ανετράπη  και στα δυτικά της χώρας και επέτρεψαν στην αντιπολίτευση να πάρει τα όπλα, έτσι ώστε ο στρατός δεν υπολογίζεται ως στρατιωτική δύναμη. Ειδικά επειδή πριν από δύο ημέρες ο Γιανουκόβιτς κάλεσε επίσης το στρατό να μην παρέμβει στην κατάσταση."

Ο επικεφαλής του Κέντρου Στρατιωτικών Προβλέψεων Ανατόλι Τσίγκανοκ, με τη σειρά του, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν μπορούν να συμβούν πραγματικές στρατιωτικές συγκρούσεις στην Ουκρανία. "Η κατάσταση είναι αιωρούμενη- μας λέει ο Συνταγματάρχης Τσίγκανοκ. 
-Τώρα πρέπει να δούμε πώς θα αντιδράσει το ΝΑΤΟ και η Κίνα. Και ενδιαφερόμαστε για συνεργασία με την Κίνα, η οποία αντιμετωπίσθηκε άσχημα από την επαναστατική κυβέρνηση της Ουκρανίας." Ο εμπειρογνώμονας διαπίστωσε αναλογία με τη σοβιετική εισβολή στην Τσεχοσλοβακία το 1968. "Ακόμη και πριν από 45 χρόνια, συμμετείχα στα γεγονότα στην Τσεχική Δημοκρατία , και σταθήκαμε στις στήλες τριών μηνών -Ιούνιο, Ιούλιο και στις αρχές Αυγούστου. Μια τέτοια κατάσταση θα μπορούσε να συμβεί και πάλι και τώρα"- κατέληξε.

Μετάφραση-Επιμέλεια-Απόδοση στα Ελληνικά ΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Газеты.Ru

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'