Οχυρωμένοι οικισμοί του 9ου και 10ου αιώνα μ.Χ. στην Κεντρική Ευρώπη: Δομή, Λειτουργία και Συμβολισμός

του Hajnalka Herold
Μεσαιωνική Αρχαιολογία: 56, (2012)


Περίληψη
Η δομή, η λειτουργία (-ες) και ο συμβολισμός των πρώιμων μεσαιωνικών (9ος-10ος αιώνας μ.Χ.) οχυρωμένων οικισμών από την κεντρική Ευρώπη, ιδιαίτερα τη σημερινή Αυστρία, Ουγγαρία, Τσεχία και τη Σλοβακία, εξετάζονται στο παρόν έγγραφο. Το έγγραφο προσφέρει μια επισκόπηση της τρέχουσας κατάστασης της έρευνας, σε συνδυασμό με τις νέες ιδέες που βασίζονται στην ανάλυση του χώρου Gars-Thunau στην Κάτω Αυστρία. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη τοποθεσία των οχυρών θέσεων στο τοπίο, με τα στοιχεία του δομημένου περιβάλλοντος και την χωροταξική οργάνωση τους, καθώς και στους τάφους μέσα στην οχυρωμένη περιοχή. Η υπό μελέτη περιοχή βρίσκεται στα σύνορα Νοτιονανατολικά της Καρολίγιας (και αργότερα της Οθωνικής) Αυτοκρατορίας, με μερικά από τις συζητούμενες τοποθεσίες να βρίσκονται στο έδαφος της "Μεγάλης Αυτοκρατορία της Μοραβίας" τον 9ο και 10ο αιώνα. Αυτές οι περιοχές μπορούν συνεπώς να παράσχουν σημαντικά συγκριτικά στοιχεία για τους ερευνητές που εργάζονται σε άλλα μέρη της Καρολίγιας αυτοκρατορίας και τις γειτονικές περιοχές.

Οι οχυρωμένοι οικισμοί ήταν σημαντικά κέντρα για τις επόμενες φάσεις της Κεντρικής Ευρώπης στις αρχές του Μεσαίωνα (ένατος και δέκατος αιώνας μ.Χ). Η μελέτη τους αποτελεί, επομένως, ένα σημαντικό μέρος της πρόωρης μεσαιωνικής αρχαιολογίας σε αυτή την περιοχή. Το παρόν έγγραφο εξετάζει τις οχυρώσεις που βρίσκονται στη σύγχρονη Αυστρία, την Ουγγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία και τη Σλοβακία. (Βλ. Σχήμα 1 για τη θέση των τόπων που αναφέρονται στο κείμενο).
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έρευνα των παραδόσεων έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην σχετική έμφαση που έλαβε χώρα σε διαφορετικές πτυχές της πρώιμη μεσαιωνική αρχαιολογία στις εν λόγω περιοχές. Η έρευνα στην Αυστρία και την Ουγγαρία έχει επικεντρωθεί κυρίως σε νεκροταφεία, ενώ η ανασκαφή οχυρωμένων οικισμών υπήρξε μια σημαντική ανησυχία της πρόωρης μεσαιωνικής αρχαιολογίας στην Τσεχική Δημοκρατία και τη Σλοβακία (ενωμένη Τσεχοσλοβακία μέχρι το 1992).

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε αυτό το άρθρο στα Αγγλικά από τη Μεσαιωνική Αρχαιολογία.

Μετάφραση-Επιμέλεια-Απόδοση στα Ελληνικά ΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Πηγή:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3617594/pdf/med-56-060.pdf

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'