H Οικονομία το σημαντικότερο κριτήριο για την Ανεξαρτησία της Σκωτίας

Η οικονομία είναι το πιο σημαντικό ζήτημα για τους Σκωτσέζους ψηφοφόρους ενόψει του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της επαρχίας, το οποίο πρόκειται να διεξαχθεί την 18η Σεπτεμβρίου, δείχνει μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα.


Οι Σκωτσέζοι καλούνται να αποφασίσουν εάν το έθνος τους, που αριθμεί κάτι παραπάνω από 5 εκατ. πρόσωπα και διαθέτει ένα σημαντικό πλουτοπαραγωγικό πόρο, το πετρέλαιο της Βόρειας Θάλασσας, πρέπει ή όχι να τερματίσει την ένωση την οποία είχε συνάψει πριν από 307 χρόνια με την Αγγλία και να εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη τον Ιανουάριο από την εταιρεία TNS σε δείγμα 1000 προσώπων με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εκλογείς τοποθετούν την οικονομία πάνω από άλλα ζητήματα. Οι ψηφοφόροι αναφέρθηκαν στις συντάξεις, στο σύστημα πρόνοιας, στο νόμισμα και στη μετανάστευση όταν ερωτήθηκαν τι ιεραρχούν ως το σημαντικότερο.

Ο Σκωτσέζος ηγέτης Άλεξ Σάλμοντ, ο οποίος πρωτοστατεί στην προσπάθεια η Σκωτία να ανεξαρτητοποιηθεί από τη Βρετανία, υποστηρίζει ότι η επαρχία θα είχε καλύτερη μοίρα εάν διαχειριζόταν μόνη τα οικονομικά της κι επιμένει πως αυτή έχει δικαίωμα να διεκδικήσει το μερίδιο των πόρων της Βρετανίας που της αναλογεί.

Αυτό σημαίνει ότι θα χρησιμοποιεί τη λίρα και την κεντρική τράπεζα, την Τράπεζα της Αγγλίας, ως δανειστή της υστάτης προσφυγής — πρόκειται όμως για μια διευθέτηση που η Βρετανική κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμιά εγγύηση ότι θα αποδεχόταν.

Ο Σάλμοντ έχει προειδοποιήσει ότι εάν η Σκωτία δεν λάβει μέρος των πόρων του ΗΒ, μπορεί να αποφασίσει να διακόψει την δική της συνεισφορά στις υποχρεώσεις του, κυρίως στην αποπληρωμή του κρατικού χρέους της Βρετανίας, το οποίο ανέρχεται σε 1,2 τρισεκατ. στερλίνες.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'