Είναι αυτό ένα Μαγικό Ραβδί των Βίκινγκ;

ΑΟΡΑΤΟΣ: Το Βρετανικό μουσείο περιέχει αρχαία αντικείμενα κλεμμένα από πολλούς λαούς. Ανάμεσα τους και οι Νορβηγοί. Μην ξεχνάμε Έλληνες, Ρωμαίους, Αιγύπτιους κλπ. Ας δούμε όμως το παρακάτω άρθρο για το μαγικό ραβδί που βρέθηκε. Θυμηθείτε τον Γκάνταλφ.


Για δεκαετίες οι ειδικοί στο Βρετανικό Μουσείο πίστευαν ότι αυτό το αντικείμενο, που ανακαλύφθηκε σε τάφο γυναίκας από τη Νορβηγία ήταν απλά ένα αγκίστρι που χρησιμοποιείται στην αλιεία. Ωστόσο, νέα έρευνα υποδεικνύει ότι ήταν το "μαγικό ραβδί" της και ότι ήταν σκόπιμα λυγισμένο για να καταστραφεί η δύναμη του.

Η εφημερίδα Τάϊμς ανέφερε ότι το αντικείμενο αυτό, μία σιδερένια ράβδος 90 εκατοστών, για πρώτη φορά το έφεραν στο Βρετανικό Μουσείο το 1894. Η επιμελήτρια του Βρετανικού Μουσείου Sue Bränning πιστεύει ότι ήταν πιθανώς ένα μαγικό ραβδί (κοντάρι) που χρησιμοποιήτο για την εκτέλεση "seithr", μια μορφή της μαγείας των Βίκινγκ ασκούμενη κυρίως από γυναίκες.

Είπε στους Τάϊμς: "Αυτές είναι μαγικές πρακτικές, που δεν καταλαβαίνουμε πλήρως. Πρόκειται για μαντεία, προφητεία, επικοινωνία με τους νεκρούς και να κάνει τους ανθρώπους να κάνουν πράγματα. Το ραβδί μας ταιριάζει, από την άποψη της μορφής του, με μια σειρά από αυτά τα ραβδιά που παρουσιάζονται τον 9ο και 10ο αιώνα σε γυναικείες ταφές. Συνήθως λαμβάνουν τη μορφή αυτών των μακριών βεργών σιδήρου με κουμπιά που συνδέονται με αυτά."

Το ραβδί θα καταστράφηκε "τελετουργικά", προκειμένου να αποφευχθεί η ανάσταση της μάγισσας από τους νεκρούς ή για να σταματήσει η χρήση του από άλλους.
Η Bränning προσθέτει, "Όταν ακούμε για τους Βίκινγκς ακούμε για τους ισχυρούς πολεμιστές, αλλά τώρα γνωρίζουμε ότι υπήρχαν και ισχυρές γυναίκες. Αυτές οι γυναίκες ήταν πολύ αξιοσέβαστες, αλλά επίσης και ήταν αρκετά τρομακτικές. Μπορεί να ζούσαν στο περιθώριο της κοινωνίας. Μπορεί να μην θέλεις να πας κοντά τους, επειδή έχουν αυτή τη δύναμη. Οι πηγές που έχουμε τις περιγράφουν να φοράνε μπλε και μαύρους μανδύες με κολλημένους πολύτιμους λίθους." 

Οι επισκέπτες στο Βρετανικό Μουσείο θα είναι σε θέση να δουν το αντικείμενο, όταν η νέα Γκαλερί Πρώιμου Μεσαίωνα ξανανοίξει στις 27 Μαρτίου.

Εδώ ο ιστότοπος του Βρετανικού Μουσείου

Μετάφραση-Επιμέλεια-Απόδοση στα Ελληνικά ΑΟΡΑΤΑ-ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Πηγή:
medievalnews


Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'