Μειώστε την κακή χοληστερόλη!


Πώς μπορούμε εύκολα και φυσικά να μειώσουμε τη κακή χοληστερόλη!Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο γίνεται λόγος για την «κακή χοληστερόλη» και τις βλαβερές συνέπειες που προκαλεί στην υγεία μας. Μάλιστα, σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες, τα κρούσματα των ανθρώπων που αποκτούν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης αυξάνονται κάθε χρόνο με ταχύτατους ρυθμούς. 


Κι όμως, χωρίς να χρειαζόμαστε πάντα τη βοήθεια φαρμάκων, μπορούμε εύκολα να ελέγξουμε τη χοληστερόλη στο αίμα μας, διατηρώντας τη στο σωστό επίπεδο. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ακολουθήσουμε τις σωστές διατροφικές επιλογές, καθώς και έναν υγιεινό τρόπο ζωής! Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν, για να μειώσουμε με φυσικό τρόπο τη βλαβερή χοληστερόλη στον οργανισμό μας, είναι με το να τροποποιήσουμε τον τρόπο της διατροφής μας, καθώς και τον τρόπο της ζωής μας. Αναλυτικότερα:

Αλλαγή διατροφής:

* Επιλέγουμε να καταναλώνουμε κυρίως προϊόντα με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά και αντικαθιστούμε τα τηγανητά φαγητά με ψητά ή στη σχάρα.

* Συμπεριλαμβάνουμε στη διατροφή μας σε μεγάλη συχνότητα φαγητά πλούσια σε Ω3 λιπαρών οξέων, όπως ψάρια (σολομός, σαρδέλες, σκουμπρί, κ.ά.), φουντούκια και ίνες λιναριού. 2 φορές την εβδομάδα

* Αποφεύγουμε την κατανάλωση αναψυκτικών και αντιθέτως, πίνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο νερό, άπαχο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία είναι πλούσια σε Βιταμίνη D και ασβέστιο, που ενισχύουν με τον καλύτερο τρόπο την καρδιά και τα οστά μας.

* Μειώνουμε τα προϊόντα που περιέχουν άσπρο αλεύρι και στη θέση τους επιλέγουμε δημητριακά και ψωμί ολικής αλέσεως. Επίσης, αντικαθιστούμε τα ζυμαρικά με όσπρια, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και καλή χοληστερόλη.

* Αυξάνουμε τα φρούτα και τα λαχανικά. Οι ιδανικότερες επιλογές είναι το σπανάκι, το μπρόκολο και τα πολύχρωμα φρούτα, όπως το μάγκο.

* Πίνουμε αλκοολούχα ποτά με μέτρο. Μάλιστα, ένα με δυο ποτήρια άσπρου ή κόκκινου κρασιού βοηθάνε την καλή λειτουργία της καρδιά.

* Αποφεύγουμε να τρώμε περισσότερους από 4 κρόκους αβγού την εβδομάδα, καθώς και τη συχνή κατανάλωση γαρίδων και αλλαντικών.

* Όταν ψωνίζουμε στο σούπερ-μάρκετ, ελέγχουμε πάντα τις ετικέτες των προϊόντων και να επιλέγουμε αυτά που περιέχουν λιγότερο από 15 γρ. λίπους, αν πρόκειται για γεύμα και λιγότερο από 3 γρ., αν πρόκειται για σνακ.

* Μειώνουμε την κατανάλωση του αλατιού. Η σωστή ποσότητα για έναν ενήλικα είναι 1 κουταλάκι ημερησίως.

Αλλαγή τρόπου ζωής:

Ασκούμαστε. Όλοι οι επιστήμονες, ανεξαιρέτως, συνιστούν την άσκηση ως την καλύτερη πρόληψη κατά της χοληστερόλης. Τώρα, εάν δεν ανήκουμε στην κατηγορία «των φίλων της γυμναστικής», μπορούμε να επικεντρωθούμε στο συχνό περπάτημα.

Χάνουμε βάρος ή το διατηρούμε σε ένα σταθερό επίπεδο. Βέβαια, η μείωση του βάρους θα πρέπει να γίνει με μία ισορροπημένη δίαιτα, επιλέγοντας μεν φαγητά της προτίμησης μας, αλλά σε σωστές μερίδες και ποσότητες.

Κόβουμε το κάπνισμα. Δυστυχώς το να ελαττώσουμε απλώς το κάπνισμα, δεν αρκεί, αφού ακόμα και αν καπνίζουμε από ένα μέχρι πέντε τσιγάρα την ημέρα, το αποτέλεσμα θα είναι να εξαντλήσουμε το αμυντικό σύστημα του οργανισμού μας και να αυξήσουμε τον κίνδυνο εμφράγματος.

Δεν ξεχνάμε ποτέ! Η πρόληψη είναι το κλειδί για μια ζωή γεμάτη υγεία! Γι´αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι επισκέψεις στον γιατρό μας βοηθάει, όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε, αλλά κυρίως να προλάβουμε τυχόν προβλήματα υγείας. Το ιδανικό λοιπόν, είναι να κάνουμε μία φορά τον χρόνο ένα τσεκ-απ για να ενημερωνόμαστε για τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα μας, έτσι ώστε να είμαστε πάντοτε υγιείς.

Οι 10 πολύτιμες τροφές

Στον παρακάτω πίνακα ακολουθούν εκείνες οι τροφές, οι οποίες σύμφωνα με διακεκριμένους διατροφολόγους έχουν αποδειχτεί ότι συντελούν με καθοριστικό τρόπο στη μείωση της κακής χοληστερόλης.

1. Σαρδέλες. Σημαντική πηγή λιπαρών οξέων Ω3 και νιασίνης.

2. Σκουμπρί. Εξαιρετική πηγή λιπαρών, Ωμέγα 3, καθώς και του ανόργανου στοιχείου σεληνίου.

3. Φουντούκια. Καλή πηγή ωφέλιμων λιπαρών.

4. Τοφού. Σύμφωνα με τους επιστήμονες μειώνει σημαντικά την κακή χοληστερίνη.

5 & 6. Φρέσκα και ξερά δαμάσκηνα. Περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών, σιδήρου και βιταμίνης Β.

7. Βρώμη. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και τονώνει τον οργανισμό μας.

8 & 9. Φασόλια και ρεβίθια. Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, χαμηλά λιπαρά και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

10. Κριθάρι. Βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και είναι μία θαυμάσια πηγή σιδήρου και αρκετών ανόργανων στοιχείων.

Προσοχή!

Δεν πρέπει μόνο να αποβάλλουμε από την διατροφή μας τα βλαβερά φαγητά, αλλά και να φροντίζουμε να καταναλώνουμε τα ωφέλιμα. Καθημερινά λοιπόν, θα πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον 5 φρούτα ή λαχανικά σε συνδυασμό με προϊόντα ολικής αλέσεως. Έξυπνο πλάνο:

* Προβλέπουμε και δρούμε προκαταβολικά. Η πρόληψη είναι το κλειδί για μια ζωή χωρίς τον φόβο καρδιακών παθήσεων. Οι συχνές επισκέψεις σε γιατρούς μας βοηθάνε όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε αλλά να προλάβουμε τυχόν προβλήματα υγείας. Κάνουμε συχνά τσεκ-απ για να ενημερωνόμαστε για τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα μας και ρωτάμε τον γιατρό μας για τα επιθυμητά επίπεδα που πρέπει να φροντίζουμε να έχουμε.

Άλλοι επικίνδυνοι παράγοντες:

* Η κληρονομικότητα. Αν έχουμε στην οικογένεια μας κληρονομικά καρδιακά νοσήματα, πρέπει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί, καθώς έχουμε τα γονίδια καρδιακών παθήσεων στον οργανισμό μας. Πάντα πρέπει να είμαστε ενήμεροι για το ιατρικό οικογενειακό ιστορικό.


Τριγλυκερίδια:

* Στα λιπίδια του αίματος συμπεριλαμβάνονται και τα τριγλυκερίδια, τα οποία κυκλοφορούν στο αίμα και αυξάνουν τον κίνδυνο για αρτηριοσκληρύνσεις, δηλαδή τη συσσώρευση λίπους στα τοίχωμα των αρτηριών, υπεύθυνες για εμφράγματα και εγκεφαλικά. *Οι πληροφορίες που παρέχονται στο blog αυτό έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας 

Το είδαμε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
Σύντομα θα ξεκλειδώσουμε τα σχόλια και θα επιτρέψουμε το τρολάρισμα.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ ¨Η ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Να επιτραπεί η καύση των νεκρών στην Ελλάδα;

Τι θεματολογία και event θα προτιμούσατε;

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημοφιλείς αναρτήσεις