«Σήμερα ένα τζαμί, αύριο η τζιχάντ»... Στους δρόμους χιλιάδες Ρώσοι εθνικιστές

Χιλιάδες Ρώσοι εθνικιστές πραγματοποιούν σήμερα πορείες στη Μόσχα κατά την ετήσια διαδήλωση διαμαρτυρίας για την παρουσία μεταναστών από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, εν μέσω εντάσεων ύστερα από τις πρόσφατες ταραχές που προκλήθηκαν από τη δολοφονία ενός Ρώσου από έναν Αζέρο.
Ισχυρά μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί για τη ρωσική πορεία η διεξαγωγή της οποίας επετράπη από τις δημοτικές αρχές για 15.000διαδηλωτές στη συνοικία Λιουμπλίνο της νοτιο-ανατολικής Μόσχας. 

Περί τους 3.000 εθνικιστές που ύψωναν σημαίες με τα χρώματα της αυτοκρατορικής Ρωσίας, μαύρο-κίτρινο-λευκό άρχισαν την πορεία τους σε δρόμο στις δύο πλευρές του οποίου είχαν τοποθετηθεί μεταλλικά φράγματα, ενώ η εξέλιξη της πορείας τελούσε υπό την στενή παρακολούθηση της αστυνομίας.
 
Ο επικεφαλής του κινήματος «Οι Ρώσοι», ο υπερεθνικιστής Ντμίτρι Ντεμούτσκιν ήταν ανάμεσα στους διαδηλωτές που κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως «Σήμερα ένα τζαμί, αύριο ο τζιχάντ» (ισλαμικός ιερός πόλεμος) που ζητούσαν την υιοθέτηση μέτρων για τον περιορισμό της άφιξης στη Ρωσία μεταναστών από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες του Καυκάσου και της κεντρικής Ασίας.


Διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί και σε άλλες πόλεις της Ρωσίας, κυρίως στην Αγία Πετρούπολη, με την ευκαιρία της ημέρας της «Ενότητας του Λαού» -εθνική γιορτή στη Ρωσία- που καθιερώθηκε το 2005 από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με στόχο την ενίσχυση της εθνικής ταυτότητας στη Ρωσία.

 Η ρωσική πορεία στη Μόσχα πραγματοποιείται σε κλίμα έντασης μόλις τρεις εβδομάδες μετά τις βίαιες ταραχές κατά των μεταναστών, οι οποίες προκλήθηκαν από τη δολοφονία ενός νεαρού Ρώσου από Αζέρο στο Μπιριούλεβο, επίσης συνοικία της νότιας Μόσχας (δες εδώ).

Μετά το περιστατικό αυτό, η αστυνομία πραγματοποίησε επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας κατά των μεταναστών προχωρώντας σε τουλάχιστον χίλιες συλλήψεις, μετά τις ταραχές αυτές που μαρτυρούν την αύξηση του ξενοφοβικού και υπερεθνικιστικού αισθήματος στη χώρα.

Μεταξύ των αιτημάτων των διαδηλωτών σήμερα στη Μόσχα ήταν η απαγόρευση θεωρήσεων διαβατηρίου στη Ρωσία για τους μετανάστες από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας και του Καυκάσου -μια πρόταση στην οποία ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν τάσσεται ευμενώς. 

Η Μαρία, μια 15χρονη μαθήτρια με βαμμένα κόκκινα μαλλιά, είπε ότι συμμετείχε στην διαδήλωση της Μόσχας – για πρώτη φορά - λόγω του περιστατικού της δολοφονίας του νεαρού Ρώσου από μετανάστη.

"Μετά από όσα συνέβησαν στο Biryulovo δεν θα μπορούσα να μην πάρω μέρος. Θέλω να ζήσω σε μια χώρα όπου οι μετανάστες θα δρουν σαν επισκέπτες, όχι σαν είναι δικιά τους η χώρα», είπε, αρνούμενη να δώσει το επίθετό της.

  
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr (Το είδα εδώ) Φωτογραφίες από εδώ

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'