Μετεωρίτης του Τσελιάμπινσκ. Ένα βήμα μακριά από την καταστροφή...

Φωτογραφία: Μιλένα Γάουστοβα/ «Η Φωνή της Ρωσίας»
Το ολικό βάρος του μετεωρίτη του Τσεμπαρκούλ ανερχόταν περίπου σε 11.000 τόνους και μπήκε στην ατμόσφαιρα της Γης με ταχύτητα 19 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο. Σε τετοιο συμπέρασμα κατέληξε μια διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Στην ατμόσφαιρα έσπασε σε μικρά κομμάτια, η μέση ταχύτητα των οποίων ενώ πλησίαζαν την επιφάνεια της Γης, είχε αυξηθεί σε 30 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο. Μάλιστα, η φωτεινότητα της έκλαψης από το μετεωρίτη ήταν μεγαλύτερη από την ηλιακή. Διηγήθηκε όλα αυτά σε συνέντευξή της στο ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας» η επιστήμονας Όλγα Ποπόβα, επικεφαλής της προαναφερόμενης ομάδας διεθνών ερευνητών.


Το μέγεθος της ουράνιας βολίδας, που εξερράγη στις 15 Φεβρουαρίου του 2013 πάνω από την πόλη Τσελιάμπινσκ, ήταν περίπου 18-19 μέτρα σε διάμετρό της. Πολλά κομμάτια της κάηκαν ακόμα στην ατμόσφαιρα χωρίς να φτάσουν στη Γη. Ο μετεωρίτης του Τσελιάμπινσκ ή του Τσεμπαρκούλ είναι αρκετά σπάνιο φαινόμενο, - εξήγησε η Ποπόβα:

- Στην πραγματικότητα, στην ατμόσφαιρα της Γης εισέρχονται συνέχεια διάφορα κοσμοκά αντικείμενα, που είναι κυρίως πολύ μικρά σωματίδια μεγέθους ενός χιλιοστού ή ακόμα μικρότερα. Μόνο20-30 ουράνια σώματα μεγέθους ενός μέτρου φθάνουν στην ατμόσφαιρα της Γης κατά τη διάρκεια ενός χρόνου. Τέτοια δε αντικείμενα, όπως είναι ο μετεωρίτης του Τσελιάμπινσκ είναι ακόμα πιο σπάνια και μπορεί να εισέλθουν στην ατμόσφαιρα μια φορά κάθε 50-100 χρόνια. Δυστυχώς, δεν γνωρίζουμε καλά τη συχνότητα τέτοιων γεγονότων, επειδή τέτοιες παρατηρήσεις είναι πολύ λίγες.

Εν τω μεταξύ, μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Καναδό καθηγητή Πίτερ Μπράουν από το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο διεξήγαγε έρευνες σχετικά με τη συχνότητα καύσης των μετεωριτών στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας. Η σύγκρουση των ουράνιων σωμάτων, βάρους 10.000 και πάνω τόνων με τη Γη, μπορεί, κατά τη γνώμη τους, να συμβαίνει μια φορά κάθε 30-40 χρόνια, ενώ η πιθανότητα πτώσης στη Γη μετεωρίτη, όμοιου ως προς τα χαρακτηριστικά του με το μετεωρίτη του Τσεμπαρκούλ είναι πολύ μικρή στο ορατό μέλλον.

Η πόλη Τσελιάμπινσκ και οι γύρω της περιοχές αποδείχτηκαν τυχερές, που έφτασαν στη Γη μόνο σχετικά μικρά κομμάτια της βολίδας,- θεωρεί ο φυσικός Βλαντίμιρ Σουρντίν.
- Θα μπορούσε να ακολουθήσει έκρηξη, όμοια με την πυρηνική. Πραγματικά, η ενέργεια, που έφερε ο μετεωρίτης και η ενέργεια της κίνησής του ήταν περίπου 500 χιλιάδων τόνων. Είναι μια μεγάλη βόμβα υδρογόνου. Μάλιστα, θα μπορούσε να μείνει από τη σύγκρουση αυτού του μετεωρήτη με τη Γη, ό,τι μένει συνήθως μετά την έκρηξη της υδρογονικής βόμβας. Δηλαδή κρατήρας διαμέτρου μερικών δεκάδων μέτρων και πολύ ισχυρή εκπομπή της ατμοποιημένης ουσίας.
Στο έδαφος της περιοχής Τσελιάμπινσκ, όπως είναι γνωστό, έπεσαν κομμάτια του μετεωρίτη ολικού βάρους 4-6 τόνων. Το μεγαλύτερο κομμάτι, βάρους 650 κιλών, ανασύρθηκε από τον πυθμένα της λίμνης Τσεμπαρκούλ τον περασμένο Οκτώβριο.

* Η άποψη της Σύνταξης μπορεί να μη συμπίπτει με την άποψη του/της αρθρογράφου.


Μιλένα Φάουστοβα
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'