"Σωσίβιο" στην κυβέρνηση ρίχνει με την πρόταση μομφής ο ΣΥΡΙΖΑ, ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ - Ξεκινάει η συζήτηση για την πρόταση μομφής στη Βουλή

«Σωσίβιο» για την κυβέρνηση που θαλασσοπνίγεται και βουλιάζει εξαιτίας της εφαρμογής της πολιτικής του μνημονίου και της εξόντωσης των Ελλήνων αποτελεί η πρόταση μομφής που κατέθεσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, αρχίζει να συζητείται από σήμερα το μεσημέρι στη Βουλή και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με ψηφοφορία.

Η ενέργεια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την εισβολή που έγινε στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ από ένοπλες δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. στην παρούσα φάση δεν πρόκειται να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στην κυβέρνηση. Το αντίθετο μάλιστα. Θα συσπειρώσει τους κυβερνητικούς βουλευτές που δεν θέλουν εκλογές γιατί θα χάσουν τα προνόμια τους.
Εκτός της συσπείρωσης και δεδομένης της ψήφου εμπιστοσύνης που θα λάβει η κυβέρνηση, αφού Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ διαθέτουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ έχουν ταχθεί κατά της πρότασης δυσπιστίας, όπως και αρκετοί ανεξάρτητοι βουλευτές, και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έχει στήριξη μόνο από τους ΑΝ.ΕΛ. και τη Χρυσή Αυγή, θα ωφεληθεί και επικοινωνιακά.
Εκεί δηλαδή που η κυβέρνηση βρέθηκε με την «πλάτη στον τοίχο», τόσο από την πραξικοπηματική και βίαιη ενέργεια της στην ΕΡΤ, αλλά κυρίως εξαιτίας της πολιτικής που ασκεί, θα πάρει μία ανάσα, θα αποκτήσει, έστω και παροδικά ένα επικοινωνιακό όπλο. Αυτό της ψήφου εμπιστοσύνης.
Και μάλιστα σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, αυτή που βρίσκεται στην Αθήνα η τρόικα και αποφασίζονται, όσο και να το αρνείται τάχα η κυβέρνηση νέα επώδυνα μέτρα για τους πολίτες, όπως απολύσεις, κλείσιμο αμυντικών βιομηχανιών, απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, μείωση συντάξεων και εφάπαξ κ.α.
Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης με αφορμή την ΕΡΤ που στην κοινή γνώμη δεν περνάει για διάφορους λόγους.
Ίσως ο ΣΥΡΙΖΑ να ήθελε να συσπειρώσει τους δικούς τους  βουλευτές που «τραβούν» τη δική τους γραμμή για διάφορα θέματα και να αναδειχθεί πολιτικά. Είναι όμως αβέβαιο αν και αυτό θα το πετύχει, «χάνοντας» ένα ισχυρό όπλο που αν το χρησιμοποιούσε λίγο αργότερα πιθανόν να είχε πολύ σημαντικότερα οφέλη.
Η κυβέρνηση καταρρέει και όσο περνάει ο χρόνος τα σημάδια συντριβής θα αυξάνονται, δεδομένων των νέων μέτρων που αξιώνει η τρόικα και του αδιεξόδου της οικονομικής πολιτικής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν πέταξε ένα σωσίβιο στην κυβέρνηση, ανεξάρτητα για το πόσο θα την κρατήσει στη επιφάνεια, και έδωσε λαβή να λέγεται πώς δεν θέλει ούτε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην παρούσα φάση εκλογές.
Αποκλείεται να μην γνωρίζει ο κ. Τσίπρας πώς από το 1975 έως και σήμερα ουδέποτε κυβέρνηση έχασε από πρόταση μομφής, αλλά στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτή λειτούργησε υπερ της επανασυσπείρωσης της. Ακόμη και για περιπτώσεις όπως η ασθμαίνουσα κυβέρνηση των Σαμαρά-Βενιζέλου.
Στις 12 σήμερα το μεσημέρι ξεκινάει στη Βουλή η συζήτηση μετά την πρόταση μομφής που κατέθεσε κατά της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την εκκένωση της ΕΡΤ από τα ΜΑΤ.
Η ψηφοφορία θα γίνει τα ξημερώματα της Κυριακής, σύμφωνα με απόφαση του Σώματος.
Στην παρέμβασή του στη Βουλή ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ως «μέγιστη θεσμική εκτροπή» την εκκένωση της ΕΡΤ από τα ΜΑΤ, την οποία όπως τόνισε «δεν διανοούμαστε να αποδεχθούμε» προσθέτοντας ότι η ευθύνη είναι βαριά και ιστορική, βαραίνει όλα τα κόμματα και ο καθένας πρέπει να αναλάβει αυτό που το αναλογεί.
Στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο παριστάμενος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «δίνεται έτσι η ευκαιρία να αποδειχθεί ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ισχυρή».
«Η δημοκρατία δεν φοβάται την αλήθεια, δεν φοβάται τις μομφές από τα υπολείμματα του παρελθόντος επειδή εφαρμόζουμε το νόμο και αποδίδουμε στον Έλληνα φορολογούμενο ένα δημόσιο κτίριο» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας χθες σε εκδήλωση αποφοίτων του Χάρβαρντ.
«Αυτή την ώρα που η χώρα διαπραγματεύεται με τους δανειστές, που βρίσκονται σε εξέλιξη κρίσιμα και σημαντικά ζητήματα, στην οικονομία και σε κάθε περίπτωση στην κοινωνία, μία πρόταση μομφής δεν θα προσθέσει τίποτε, αντίθετα θα δημιουργήσει, νομίζω, προβλήματα. Είναι γνωστές οι διαφωνίες μας, οι αντιρρήσεις μας, οι αντιπαραθέσεις μας με αυτά που κάνει η κυβέρνηση, αλλά, από την άλλη πλευρά, επαναλαμβάνω, τα συγκεκριμένα ζητήματα, η συγκεκριμένη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η χώρα δεν επιτρέπει τακτικισμούς από καμιά πλευρά», επισήμανε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.
«Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Τσίπρα που μας δίνει την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τον καθημερινό αγώνα και το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, καθώς και το απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Πρόεδρος του» απάντησε το ΠΑΣΟΚ.
«Η Χρυσή Αυγή επαναλαμβάνει την πάγια θέση της πως μόνη λύση για την Ελλάδα είναι να πέσει η χούντα Βενιζέλου - Σαμαρά. Θα υπερψηφίσουμε την πρόταση μομφής - παρόλο που κατετέθη με καθυστέρηση και για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους - και θα ζητήσουμε για μία ακόμη φορά την άμεση διεξαγωγή εθνικών εκλογών», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής. 
Τι ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας
Σύμφωνα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής που αναφέρεται στην πρόταση δυσπιστίας:
- H Boυλή μπoρεί, με απόφασή της, να απoσύρει την εμπιστoσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλoς της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπoγραμμένη από τo ένα έκτo (1/6) τoυλάχιστoν των Boυλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση.
- H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στoν Πρόεδρo σε δημόσια συνεδρίαση της Boυλής. 
- Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό Boυλευτών, η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας. 
- Mε την επιφύλαξη της ευχέρειας πoυ παρέχει η πρoηγoύμενη παράγραφoς στην Kυβέρνηση, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύo ημέρες μετά την υπoβoλή της και τελειώνει τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της, με oνoμαστική ψηφoφoρία, πoυ διεξάγεται σύμφωνα με την παράγραφo 3 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.
- H συζήτηση αρχίζει με την oμιλία δύo Boυλευτών από εκείνoυς πoυ υπoγράφoυν την πρόταση δυσπιστίας και oρίζoνται με ανάλoγη εφαρμoγή τoυ άρθρoυ 91 παρ. 5. H εγγραφή των άλλων oμιλητών γίνεται έως τo τέλoς της oμιλίας των δύo Boυλευτών τoυ πρoηγoύμενoυ εδαφίoυ. 
Kατά τα λoιπά, η συζήτηση και η ψηφoφoρία διεξάγoνται σύμφωνα με τις παραγράφoυς 3 έως 5 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ. 
- Πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών. 
- Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'