Για τον «μεγάλο Ελληνα, τον μεγάλο Ρώσο», τον Ιωάννη Καποδίστρια

«Μεγάλο Ελληνα, μεγάλο Ρώσο», χαρακτήρισε τον Ιωάννη Καποδίστρια ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέϊ Λαβρόφ, ο οποίος, κατά την επισκεψή του στην Ελλάδα, παρέστη στην εκδήλωση για τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας (1827-1831), και άλλοτε υπουργό Εξωτερικών της ρωσικής αυτοκρατορίας (1816-1822).
Με αφορμή τις χτεσινές και προχτεσινές εκδήλωσεις για τον Ιωάννη Καποδίστρια, ο κ.Λαβρόφ, μιλώντας χτές σε ειδική Διάσκεψη που έγινε στο ξενοδοχείο Κάραβελ, υπογράμμισε τον ρόλο που έπαιξε η Ρωσία στην απελευθέρωση της Ελλάδας και το «κτίσιμο» του νεοελληνικού κράτους, ενώ σημείωσε ότι και σήμερα η Ρωσία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, προκειμένου να βγεί από την στενωπό της οικονομικής κρίσης.


Οι εκδηλώσεις για τον Καποδίστρια έγιναν τόσο στην Αθήνα, όσο και στο Ναύπλιο, την πρώτη πωτεύουσα της απελευθερωμένης Ελλάδας. Την  πρωτοβουλία γι' αυτές είχε το ρωσικό ιδρυμα «Κέντρο Εθνικής Υπερηφάνειας» και το Ιδρυμα «Αντρέα Περβοζβάνι». Πραγματοποιήθηκαν δε, με την καθοριστική συμβολή της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, το γραφείο του ρωσικού φορέα διεθνούς συνεργασίας, «Ροσατρουντίτσεστβο» στην Ελλάδα, του ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκών Ερευνών και Ανθρωπιστικών Επιστημών «Ιωάννης Καποδίστριας» και της Ενωσης για την διάδωση της κληρονομιάς του Καποδίστρια.
Στο πλαίσιο αυτό, έγινε στην Αθήνα Διάσκεψη για τον Καποδίστρια, που ήταν αφιερωμένη στη συμπλήρωση των 185 χρόνων των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας. Σε αυτήν μετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Ελλάδας, κ.κ.Λαβρόφ και Βενιζέλος, ο υπουργός Αμύνης, κ.Αβραμόπουλος, ο υπουργός Υγείας, κ.Παναγιωτόπουλος, και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Εθνικής Υπερηφάνειας, και του Αντρέα Περβοσβάνι, Βλαντίμιρ Γιακούνιν. Από την πλευρά του, εκ μέρους του Κωνσταντίν Κασατσόφ, επικεφαλής του Ροσατρουντίτσεστβο, ο σημαίνων παράγων του φορέα και παλαιότερα πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο, κ.Γκεόργκι Μπουράντοφ, διάβασε χαιρετισμό, ενώ υπογράμμισε τον μεγάλο ρόλο του Ιωάννη Καποδίστρια στην ανάπτυξη των ιστορικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας.
Οι μετέχοντες στην Διάσκεψη είχαν την ευκαιρία να δούν έκθεση με ιστορικά ντοκουμέντα για την ζωή του Ι.Καποδίστρια, τα οποία φυλάσσονται στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα ειδικά για τις εκδηλώσεις. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν και οι εκδηλώσεις στο Ναύπλιο, οι οποίες προβλήθηκαν ιδιαίτερα από τα ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Κοινή πεποίθηση μεταξύ των μετεχόντων στις εκδηλώσεις, ήταν ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη των ρωσο-ελληνικών σχέσεων.    

Η ΡΩΣΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'