Οι Γεζίντι - Yazidi - MΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

Oι Yazidi είναι κυρίως ομιλούντες την Κουρδική που τηρούν ένα κλάδο της ιρανικής θρησκείες που συνδυάζει στοιχεία του Μιθραϊσμού, τις προ-ισλαμικές θρησκευτικές παραδόσεις της Μεσοποταμίας, του Χριστιανισμού και του Ισλάμ.
Ο κύριος ιερός χώρος τους είναι στο Lalish , βορειοανατολικά της Μοσούλης. Το όνομά των Yazidis για τον εαυτό τους είναι Êzidî ή Êzîdî ή σε ορισμένες περιοχές, DASINI (το τελευταίο, για να κυριολεκτήσουμε, είναι ένα φυλετική όνομα). Μερικοί μελετητές πιστεύουν οτι οι Yazidi έχουν αποκομίσει το όνομα από μια παλιά ιρανική λέξη τη yazata (θεϊκό ον), αλλά οι περισσότεροι λένε ότι προέρχεται από τον Umayyad χαλίφη Γιαζίντ I (Yazid bin Muawiyah), σεβαστό από τους Yazidis ως ενσάρκωση της θεϊκής μορφής Sultan Ezi.
Οι Yazidis, οι ίδιοι, πιστεύουν ότι το όνομά τους προέρχεται από τη λέξη Yezdan ή Êzid "Θεός".
Οι πολιτιστικές πρακτικές των Yazidis είναι καταφανές ότι είναι Κουρδικές και σχεδόν όλοι μιλούν Kurmanji (Βόρεια Κουρδικά) , με εξαίρεση τα χωριά της Bashiqa και Bahazane, όπου ομιλείται η αραβική .
Η Kurmanji είναι η γλώσσα των σχεδόν όλων τα προφορικά μεταδιδόμενων θρησκευτικών παραδόσεων των Yazidis .
Η θρησκεία των Yazidis είναι μια ιδιαίτερα συγκρητική: Σούφι επιρροή και εικόνες μπορεί να δει στo θρησκευτικό λεξιλόγιο τους, ιδιαίτερα κατά την ορολογία της εσωτερικής λογοτεχνίας τους, αλλά ένα μεγάλο μέρος της μυθολογίας είναι μη - ισλαμικό.
Οι κοσμογονίες τους έχουν προφανώς πολλά κοινά σημεία με αυτές των αρχαίων Περσικών θρησκειών. Οι πρώτοι συγγραφείς προσπάθησαν να περιγράψουν τη προέλευση των Yazidi, σε γενικές γραμμές, από την άποψη του Ισλάμ ή περσική ή μερικές φορές ακόμη και παγανιστικές θρησκείες.
Ωστόσο, δημοσιεύσεις από τη δεκαετία του 1990 έχουν δείξει ότι η προσέγγιση αυτή είναι υπερβολικά απλοϊκή.
Η προέλευση της θρησκείας των Yazidi είναι τώρα πιο εμφανής, συνήθως θεωρείται από τους μελετητές ως μια πολύπλοκη διαδικασία του συγκρητισμού, σύμφωνα με την οποία το σύστημα πεποιθήσεων και των πρακτικών της τοπικής πίστης είχε μια βαθιά επίδραση στην θρησκευτικότητα των οπαδών του τάγματος Adawiyya Σούφι που ζουν στην κουρδικά βουνά και προκάλεσε να αποκλίνουν από τις ισλαμικές νόρμες σχετικά σύντομα μετά το θάνατο του ιδρυτή της
Shaykh ADI ibn Musafir (κουρδικά Şêx Adî), ο οποίος λέγεται ότι έχει καταγωγή από το Umayyad. Εγκαταστάθηκε στην κοιλάδα του Lalis (περίπου τριάντα έξι μίλια βόρειο-ανατολικά της Μοσούλης) στις αρχές του 12ου αιώνα. O Sex Adi ο ίδιος, μια φιγούρα αδιαμφισβήτητα ορθόδοξη, απολάμβανε μεγάλη επιρροή. Πέθανε το 1162και ο τάφος του στο Lali είναι ένα κομβικό σημείο για τους Yazidi και προσκύνημα.
Σύμφωνα με το ημερολόγιο των Yezidi, ο Απρίλιος του 2012 σηματοδότησε την αρχή του έτους τους 6.762 (έτσι το έτος 1 θα ήταν το 4.750 π.Χ. κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο).
Κατά τη διάρκεια του δέκατου τέταρτου αιώνα, σημαντικές κουρδικές φυλές των οποίων η σφαίρα επιρροής εκτείνεται στη περιοχή που είναι τώρα η Τουρκία (συμπεριλαμβανομένων, για ένα χρονικό διάστημα, των αρχόντων του πριγκιπάτου της Jazira) παρατίθενται στις ιστορικές πηγές, σαν Yazidi.
Σύμφωνα με τον Moḥammed Aš-Šahrastani, " Οι Yezidis είναι οι οπαδοί του Yezîd bn Unaisa, ο οποίος [είπε ότι] διατηρούσε φιλία με τον πρώτο Muhakkama πριν από τον Azariḳa ".
Είναι σαφές λοιπόν, ότι ο Aš-Šahrastani βρίσκει τη θρησκευτική προέλευση αυτών των ενδιαφέροντων ανθρώπων στο πρόσωπο του Yezîd bn Unaisa.
Θέλουμε να κατανοήσουμε λοιπόν, ότι κατά τη γνώση του συγγραφέα, ο bn Unaisa είναι ο ιδρυτής της αίρεσης των Yezidi , που πήρε το όνομά της από τον ίδιο. Τώρα, ο πρώτος Muhakkamah αποτελεί μέρος της κατηγοριοποίησης που  εφαρμόζεται για τους μουσουλμάνους σχισματικούς, ονομάζεται Al - Ḫawarij. Σύμφωνα με αυτό θα μπορούσε να συναχθεί ότι οι Yezidis ήταν αρχικά μια  υποαίρεση των Ḫarijite. Οι Yezid επιπλέον, λέγεται ότι έχουν έρθει σε συμπάθεια με την Αl - Abaḍiyah, μια αίρεση που ιδρύθηκε από 'Abd Allah Ibn - Ibad . H αίρεση Ibaḍi είναι μια άλλη υπο - αίρεση των Ḫarijite.

Συνεχίζεται
Το πρώτο μέρος

ΑΟΡΑΤΟΣ για τα ΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'