Η Rusalka - Το στοιχειό του νερού

Στη σλαβική μυθολογία, η Rusalka (πληθυντικός: rusalki ή rusalky) είναι ένα θηλυκό φάντασμα, Νύμφη του νερού, Succubus  ή σαν γοργόνα δαίμονας που κατοικεί στον υδάτινο κόσμο. Η Rusalka είναι ένα πνεύμα του νερού από τη σλαβική μυθολογία, συνήθως κατοικεί στις λίμνες ή στα ποτάμια.

Σύμφωνα με τις περισσότερες παραδόσεις, οι rusalki ήταν τα ψάρια-γυναίκες, που ζούσαν στο βυθό των ποταμών. Στη μέση της νύχτας, βγαίναν έξω στις όχθες και χόρευαν στα λιβάδια. Αν έβλεπαν όμορφους άνδρες, τους συνέρπαζαν με τραγούδια και χορό, γοητεύοντας τους, στη συνέχεια, τους οδηγούσαν μακριά στον πάτο του ποταμού στο θάνατό τους..
Στις περισσότερες εκδοχές, η Rusalka είναι ένα ανήσυχο νεκρό ον, που συνδέεται με την "ακάθαρτη δύναμη". Σύμφωνα με τον Zelenin, οι άνθρωποι που πεθαίνουν βίαια και πριν την ώρα τους, όπως των νέων γυναικών που αυτοκτονούν επειδή έχουν απορριφθεί από τους εραστές τους ή ανύπαντρες γυναίκες που είναι έγκυες, πρέπει να ζήσουν  καθορισμένο χρόνο στη γη ως πνεύματα.
Η εκδοχή του φαντάσματος είναι η ψυχή μιας νεαρής γυναίκας που είχε πεθάνει σε ή κοντά σε ένα ποτάμι ή μια λίμνη και επέστρεψε για να στοιχειώσει τον υδάτινο δρόμο.
Η απέθαντη Rusalka δεν είναι πάντα κακόβουλη και θα έχει τη δυνατότητα να πεθάνει ειρηνικά αν εκδικηθεί το θάνατο της.
Οι Rusalki μπορούν επίσης να προέλθουν από αβάπτιστα παιδιά, συχνά εκείνα που γεννήθηκαν εκτός γάμου και πνίγηκαν από τις μητέρες τους, για το λόγο αυτό. Τα μωρά rusalki περιπλανούνται δήθεν στο δάσος παρακαλούν να βαφτιστούν έτσι ώστε να αναπαφθούν με ειρήνη. Δεν είναι κατ 'ανάγκην αθώα και μπορούν να επιτεθούν σε ένα ανθρώπο αρκετά ανόητο να τα πλησιάσει.
Ενώ ο  κύριος τόπος κατοικίας της ήταν το σώμα του νερού στο οποίο έχασε τη ζωή της, η Rusalka θα μπορούσε να βγει από το νερό το βράδυ, ανεβαίνοντας σε ένα δέντρο και να καθίσει εκεί τραγουδώντας τραγούδια, να καθίσει σε μια αποβάθρα και να χτενίσει τα μαλλιά της ή να συμμετάσχει με άλλες rusalki στους κυκλικούς χορούς (πολωνικά : korowody) στο χωράφι.

Αν και σε μερικές εκδόσεις του μύθου, τα μάτια τους λάμπουν σαν πράσινη φωτιά, άλλοι τις περιγράφουν με εξαιρετικά χλωμό και διαφανές δέρμα και χωρίς ορατές κόρες.
Τα μαλλιά της είναι μερικές φορές απεικονίζονται ως πράσινα ή χρυσά  και συχνά διαρκώς υγρά.
Η Rusalka δεν μπορούσε να ζήσει καιρό στην ξηρά, αλλά με τη χτένα της ήταν πάντα ασφαλής,
γι 'αυτό της δόθηκε η δύναμη να πλάθει το νερό όταν αυτό απαιτείται. Σύμφωνα με ορισμένους μύθους, θα πρέπει τα μαλλιά της Rusalka να στεγνώσουν και θα πεθάνει.
Οι Rusalki ήθελαν να έχουν άνδρες και παιδιά να συμμετέχουν στα παιχνίδια τους. Μπορούν να το πράξουν δελεάζοντας άνδρες με το τραγούδι τους και στη συνέχεια πνίγοντας τους, ενώ τα παιδιά συχνά δελεάζονται με καλάθια φρούτων. Οι άνδρες που παρασυρθούν από μια Rusalka θα μπορούσαν να πεθάνουν στην αγκαλιά της και σε ορισμένες εκδοχές αν ακούσεις το γέλιο της θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει το θάνατο. Εναλλακτικά, θα προσελκύσει τους άνδρες, κυρίως εργένηδες και τους ξεγελάει ως τον θάνατο.
Ειδικά οι μύθοι σχετικά με τις rusalki διέφερουν μεταξύ των περιοχών. Αν και στις περισσότερες ιστορίες ζούσαν χωρίς τους άνδρες, στην Ουκρανία συχνά συνδέονται με το νερό, ενώ στη Λευκορωσία ήταν συνδεδεμένες με το δάσος και το χωράφι. Σε περίπτωση που η γη ήταν εύφορη, οι κόρες εμφανίζονταν γυμνές και όμορφες. Στις σκληρότερες περιοχές της Ρωσίας εμφανίστηκαν ως " "μεγαλόστηθες Αμαζόνες". Συχνά, στο βορρά , ήταν άσχημες και καλύπτονταν από μαλλιά.

Η εβδομάδα της Rusalka 

Οι rusalki πιστεύεται ότι είναι πολύ επικίνδυνες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της Rusalka (Rusal'naia) στις αρχές Ιουνίου. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, που υποτίθεται ότι έχουν αφήσει τα υγρά βάθη τους, προκειμένου να ταλαντευθούν σε κλάδους της σημύδας και της ιτιάς τη νύχτα. Η κολύμβηση κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας ήταν αυστηρά απαγορευμένη, μήπως οι γοργόνες σύρουν έναν κολυμβητή στο πάτο του ποταμού. Ένα κοινό χαρακτηριστικό του εορτασμού της Rusal'naia ήταν η τελετουργική εξορία ή ταφή της Rusalka στο τέλος της εβδομάδας, η οποία παρέμεινε ως διασκέδαση στη Ρωσία μέχρι το 1930.

Η Rusalka ως Όπερα 

Η Rusalka έγινε μια όπερα «λυρικό παραμύθι» από τον Antonín Dvořák Το λιμπρέτο στα Τσεχικά γράφτηκε από τον ποιητή Jaroslav Kvapil  (1868-1950) με βάση τα παραμύθια του Karel Jaromír Erben και της Božena Němcová. Rusalka. Είναι μία από τις πιο επιτυχημένες όπερες της Τσεχίας και αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του ρεπερτορίου στις όπερες της Τσεχίας.



Πηγές:
ΠΗΓΗ 1
ΠΗΓΗ 2

ΑΟΡΑΤΟΣ για τα ΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'