Το Μυστήριο Του Ρόσγουελ (Roswell)

image
Την Ημέρα Ανεξαρτησίας (4 Ιουλίου) του 1947, ή κάπου εκεί γύρω, κατά τη διάρκεια μιας σφοδρής καταιγίδας κοντά στην πόλη Ρόσγουελ στο Νέο Μεξικό, ένα πρόγραμμα της Πολεμικής Αεροπορίας της Αμερικής που χρησιμοποιούσε μπαλόνια υψηλού υψόμετρου, πήγε στραβά με αποτέλεσμα τα μπαλόνια να σκάσουν και να πέσουν στη Γη. Αυτό το ασήμαντο γεγονός στην ιστορία των αναγνωριστικών πτήσεων αποδείχτηκε να είναι το Μπιγκ Μπανγκ της UFOλογίας.
Οι οπαδοί των UFO βλέπουν την 4η Ιουλίου σαν τη μέρα όπου ένα UFO έπεσε στη Γη. Κάποιοι UFOλόγοι ισχυρίζονται ότι η Πολεμική Αεροπορία, αλλα και άλλοι κυβερνητικοί συνωμότες, συνέλεξαν και εξωγήινους που τους πήγαν για ανάκριση ή νεκροψία. Κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι όλη η μοντέρνα μας τεχνολογία δημιουργήθηκε από την ανάλυση και την αντιγραφή της εξωγήινης τεχνολογίας που βρέθηκε εκεί.
Ο πραγματικός τόπος της συντριβής ήταν το ράντσο Foster 75 μίλια βόρεια του Roswell, μιας μικρής πόλης που κάνει μια μεγάλη δουλειά, ταΐζοντας την ακόρεστη όρεξη των UFOλόγων. Το Roswell έχει τώρα δυο μουσεία για UFO και φιλοξενεί επίσης και ένα ετήσιο φεστιβάλ εξωγήινων. Τα μαγαζιά τροφοδοτούν αυτό το περίεργο τουριστικό παζάρι, όπως το Inverness τροφοδοτεί το πλήθος που πάει να δει το τέρας του Λοχ Νες. Αυτό φαίνεται να είναι λίγο άδικο για την πόλη Corona του Νέου Μεξικό, μιας και αυτή είναι η κοντινότερη πόλη από τον τόπο της συντριβής. Το Roswell όμως είναι η κοντινότερη στρατιωτική βάση, και εκεί είναι που οδηγήθηκαν τα υποτιθέμενα συντρίμμια του εξωγήινου σκάφους αλλά και οι ίδιοι οι εξωγήινοι. Το γιατί οι εξωγήινοι δεν οδηγήθηκαν σε μια καλύτερη ιατρική μονάδα, παραμένει μυστήριο.
Ο William "Mac" Brazel, επιστάτης του ράντσου Foster, μαζί με ένα 7χρονο κορίτσι, την Dee Proctor, βρήκαν τα πιο διάσημα συντρίμμια στη μοντέρνα ιστορία. Δεν είχαν δει τίποτα παρόμοιο. Εκατομμύρια τώρα συμφωνούν: τα αντικείμενα ήταν περίεργα. Βασικά ήταν αρκετά πεζά πράγματα, όπως ένα κομμάτι ενισχυτικής ταινίας που έμοιαζε με λουλούδι, και το σχήμα του οποίου νόμισαν ότι ήταν εξωγήινα ιερογλυφικά. Όμως η Π.Α. δεν ήταν συνεπής στην περιγραφή των συντριμμιών και είπε ότι οι ένθερμοι UFOλόγοι έιχαν ένα μικρό πρόβλημα με την αναπόληση του αρχικού γεγονότος. Ίσως αυτό που οι άνθρωποι αναπολούν σαν ένα γεγονός, να είναι ένα μίγμα πολλών γεγονότων που συνέβησαν μέσα σε διαφορετικά χρόνια. Η πιθανότητα ότι η συντριβή στο Roswell είναι μια ανακατασκευή πολλών γεγονότων που συνέβησαν στη διάρκεια πολλών ετών, ενισχύεται και από το γεγονός ότι το Roswell είχε αγνοηθεί από τους UFOλόγους μέχρι ο Charles Berlitz και ο William Moore να εκδώσουν ένα βιβλίο πάνω στο θέμα το 1980, περισσότερο από 30 χρόνια αφού είχε συμβεί το αρχικό γεγονός.
Η εφημερίδα National Enquirer έφερε επίσης στο προσκήνιο το Roswell το 1980, με μια ιστορία που περιείχε τον Jesse Marcel, έναν Ταγματάρχη του Στρατού, ο οποίος το 1947 ήταν υπεύθυνος για ένα δελτίο τύπου που έλεγε ότι ο στρατός έχει στην κατοχή του τμήματα ένος ιπτάμενου δίσκου, του είδους που είχε αναφέρει ότι είχε δει μερικές εβδομάδες πιο πριν ο Kenneth Arnold. Το Roswell ήταν μια από τις εκατοντάδες "θεάσεις" που είχαν αναφερθεί λίγο μετά αφ' ότου τα ΜΜΕ διέδωσαν για τους "ιπτάμενους δίσκους" του Arnold. Η επιτυχία της ταινίας Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου (1977) πιθανότατα να συνεισέφερε στην ατμόσφαιρα που οδήγησε στην άνοδο του Roswell, όπως ο Φοίνικας μέσα από τις εξωγήινες στάχτες, μέχρι την κορυφή της λίστας των μύθων της UFOλογίας, κάποιες τρεις δεκαετίες μετά από το υποτιθέμενο γεγονός.
Οι λάτρεις των UFO εμπιστεύονται τον Berlitz και άλλους με φανταστικές ιστορίες που βασίζονται στις μνήμες 30 χρόνων. Το ότι η κυβέρνηση έκανε λάθη και ήταν ασυνεπής, θεωρείται σαν ικανή απόδειξη ότι υπάρχει μια γιγάντια συνωμοσία από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ. Προσπαθούν να αποκρύψουν την αλήθεια από το ευρύ κοινό, ότι οι εξωγήινοι έχουν έρθει. Κάποιοι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει υπογράψει μια συμφωνία με τους εξωγήινους.
Οι σκεπτικιστές συμφωνούν ότι κάτι συνετρίβη στο Roswell το 1947, όχι όμως ένα εξωγήινο σκάφος. Οι σκεπτικιστικές εξηγήσεις ποικίλλουν από μετεωρολογικά μπαλόνια μέχρι απόρητα αεροπλάνα εως συσκευές κατασκοπείας. Η γενική συναίνεση που υπάρχει τώρα μεταξύ των σκεπτικιστών είναι ότι αυτό που βρέθηκε στο ράντσο Brazel ήταν τμήμα του Προγράμματος Mongul, ένα άκρως απόρρητο σχέδιο που εξέταζε τη χρήση μπαλονιών που πετούσαν σε μεγάλο ύψος, για την ανίχνευση Σοβιετικών πυρηνικών εκρήξεων.
Για τους σκεπτικιστές το Roswell είναι ένα κλασσικό παράδειγμα αυτού που ο D.H. Rawcliffe ονόμαζε αναδρομική διαστρέβλωση. Μια εκπληκτική ιστορία λέγεται, μετά ξαναλέγεται εξωραϊσμένη και με τα προτιμώμενα σημεία τονισμένα ενώ τα δυσμενή σημεία "εξαφανίζονται". Οι ψευδείς μάρτυρες βάζουν και αυτοί το πετραδάκι τους, όπως ο εργολάβος κηδειών Glen Dennis (Gildenberg 2003). Στην περίπτωση του Roswell, έχουμε και κάποιους αναξιόπιστους μάρτυρες που προσθέτουν και την δική τους ψευδαίσθηση, όπως οι Whitley Strieber, Budd Hopkins και John Mack. Υπάρχει επίσης και ο Robert Spencer Carr, ο απόφοιτος γυμνασίου που αρέσκεται στο να τον φωνάζουν "Καθηγητη Carr". O Carr είναι ήρωας στην βιβλιογραφία των UFO, αλλά οι ιστορίες του περί ιπτάμενων δίσκων και εξωγήινων ήταν όλες αυταπάτες. Ο γιός του έγραψε: " Λυπάμαι πάρα πολύ που ο παθολογικός δικολαβισμός του πατέρα μου αποδείχθηκε να είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο στοιβάχτηκε ένα τέτοιο τερατώδες βουνό από ψεύδη "(Carr 1997). Ήταν αυτό το βουνό ψεμμάτων που έγινε μέρος της ιστορίας της UFOλογίας, και καθήλωνε την πίστη σε μια απίστευτη ιστορία. Συνέβη στη Φατίμα (σε μια περίοδο όπου οι μοναδικοί εξωγήινοι που επισκέπτονταν τον πλανήτη μας, πιστεύονταν ότι είναι αγγελιοφόροι του Θεού) και συνέβη στο Roswell. Κάποιος όμως θα μπορούσε να σκεφτεί ότι αντίθετα από την πίστη στη Δέσποινα της Φατίμα και άλλες οπτασίες από τον υπερφυσικό κόσμο, το Roswell θα μπορούσε κάποια μέρα να ξεκαθαρίσει μιας και περιλαμβάνει υποθέσεις που επιδέχονται δοκιμής και ισχυρισμούς που μπορούν να αντικρουστούν. Μην είστε και τόσο σίγουροι! Οι οπαδοί των UFO είναι τόσο αφοσιωμένοι στο σύστημα της πίστης τους όσο και οι ζηλωτές της θρησκείας είναι στο δικό τους. Αποδείξεις και λογικά επιχειρήματα δεν έχουν και πολύ σημασία σε αυτούς που θεωρούν την επιστημονική φαντασία πιο σοφό οδηγό από την επιστήμη, τη λογική και τις λογικές πιθανότητες.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'