Τι γίνεται με τα οστά των νεκρών;

skeletons-embracing
Διάβασα ένα άρθρο, στο ηλεκτρονικό περιοδικό slate,  που με προβλημάτισε. Συγγραφέας του άρθρου είναι ο Alex Mar, ελληνικής καταγωγής. Ο παππούς και η γιαγιά του, που είχαν ζήσει όλη τους τη ζωή στην ξενιτιά, στις ΗΠΑ, την δεκαετία του 1990 αποφάσισαν να επιστρέψουν, συνταξιούχοι πια και να πεθάνουν στην πατρίδα τους.
Εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα και ο γιος τους, ο πατέρας του Alex, ερχόταν συχνά να τους επισκεφτεί. Κάποια στιγμή  πέθαναν και η οικογένεια τους έθαψε με όλο το παραδοσιακό τελετουργικό. Κανείς από την οικογένεια δεν φανταζόταν ότι το 2011 θα γινόταν εκταφή των οστών τους που στη συνέχεια θα καταστρέφονταν.
image
Αν και η ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία πιστεύει ότι το σώμα, ως ναός του πνεύματος, πρέπει να ταφεί ανέπαφο για να μπορέσει να γίνει η εκ νεκρών ανάσταση, το κράτος ανακυκλώνει τους τάφους εκτός σπανίων περιπτώσεων όπου μια οικογένεια έχει αγοράσει το τεμάχιο γης για τον τάφο, που κοστίζει πάνω από 200.000 ευρώ.  Συνήθως, κάτι τέτοιο είναι αδύνατον, οι συγγενείς ενοικιάζουν τον τάφο, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν για πάνω από 3 χρόνια. Όταν περατωθεί αυτή η περίοδος, κάποιος συγγενής πρέπει να πάει στο νεκροταφείο και με τη βοήθεια εργάτη (δεν είναι απαραίτητη η παρουσία ιερέως), να ξανασκάψει τον τάφο και να αφαιρέσει τα λείψανα, που συχνά δεν έχουν αποσυντεθεί πλήρως, να τα βάλει σε ένα κουτί, μεγέθους σαν κι αυτά όπου βάζουμε παπούτσια, και να τα εναποθέσει στο οστεοφυλάκιο.
Για να ολοκληρώσω την ιστορία του Alex, ο πλησιέστερος συγγενής, η αδελφή του πατέρα του, που ζούσε στην Αθήνα, αποφάσισε να μην παραστεί στην εκταφή διότι την πείραζε πολύ να δει τα λείψανα των γονιών της να μεταφέρονται από τον τάφο σε κουτί υποδημάτων.  Αποτέλεσμα αυτής της παράλειψης ήταν να τοποθετηθούν σε μαζικό τάφο τα λείψανα των γονιών του και να καταστραφούν με χημικά. Αυτό προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στην οικογένεια, πέρα από την αγανάκτηση, και ο Alex γράφει ότι αυτό είναι κοινή πρακτική στην Ελλάδα, αν δεν εμφανισθεί συγγενής την ημέρα της εκταφής ή αν σταματήσει να πληρώνεται το ενοίκιο, τα λείψανα καταστρέφονται. Μια πολύ καλή πρακτική, και κατά κάποιο τρόπο οικολογική λύση, θα ήταν η αποτέφρωση των νεκρών, όπως γίνεται σε πολλές άλλες χώρες, ακόμα και στην πολύ αυστηρά καθολική, Ιταλία. Ο Alex το έψαξε και έγραψε ότι η ιδέα της αποτέφρωσης των νεκρών βρίσκει, σε όλες τις χώρες και τους πολιτισμούς, πάρα πολλούς οπαδούς. Στην Ελλάδα, αν και υπάρχουν πολλοί υπέρμαχοι,  τα πράγματα είναι δύσκολα, όμως έχουμε και χαρμόσυνα νέα, ο δήμος Ζωγράφου, ενέκρινε την κατασκευή του πρώτου κρεματορίου στην Ελλάδα. Υπάρχουν όμως  κι άλλα, διαδικαστικά και χρονοβόρα,  που πρέπει να γίνουν πριν αρχίσει και στη χώρα μας η αποτέφρωση των νεκρών.


Το πρόβλημα που θίγει ο Άλεξ δεν είναι καινούριο. Ο ενταφιασμός δεν ήταν ποτέ μόνιμος. Στη διάρκεια του Μεσαίωνα οι φτωχοί ενταφιάζονταν σε κοινούς τάφους και κάθε τόσο τα οστά τους απομακρύνονταν στο νεκροφυλάκειο για να κάνουν χώρο στους πιο πρόσφατους νεκρούς. Αλλά και τα οστά των πλουσίων που ενταφιάζονταν συνήθως εντός της εκκλησίας, απομακρύνονταν  με τη σειρά τους όταν ερχόταν η ώρα τους. Υπήρχε προφανώς πλεόνασμα οστών καθώς μαθαίνουμε ότι ανθρώπινα οστά χρησιμοποιήθηκαν ως οικοδομικά υλικά για την κατασκευή εκκλησιών όπως στο Σέντλεκ της Πολωνίας ή στην Κρύπτη των Καπουτσίνων της Ρώμης.


Για την ιστορία, και λόγω των επιδημικών ασθενειών, γύρω στα 1800, αποφασίσθηκε στις εξελιγμένες χώρες της τότε Ευρώπης, οι νεκροί να τάφονται έξω από τις πόλεις. Παρέμεναν στον τάφο τους από 10 ως 50 χρόνια, ανάλογα με το ποσό που θα πλήρωνε η οικογένεια του νεκρού. Μετά το πέρας των 50 χρόνων, η οικογένεια μπορεί να αποφάσιζε να ανανεώσει το συμβόλαιο, σε διαφορετική περίπτωση τα οστά του νεκρού αποσύρονταν και ο τάφος ελευθερωνόταν. Κυρίως οι συνεχείς πόλεμοι, αλλά και οι επιδημίες που αποδεκάτιζαν τον πληθυσμό, είχαν δημιουργήσει από τότε, μέγα πρόβλημα. Στην Ασία, όπου συνηθιζόταν η “ουράνια ταφή”, δεν είχαν κανένα πρόβλημα. Η ουράνια ταφή, που σε μας ακούγεται παράξενη, συνίσταται στο να αφήνουν μερικές μέρες το σώμα του νεκρού στην ερημιά
 για να το φάνε τα ζώα και τα πουλιά. Και πήγαιναν μετά να συλλέξουν τα οστά. Σε μερικές χώρες άφηναν το πτώμα πάνω σε ένα δέντρο για να το φάνε τα πουλιά.  Μερικοί θα το χαρακτήριζαν ανακύκλωση, αλλά ακούγονται ως ιεροσυλία, μεγάλη ασέβεια, σε άλλους. Δεν το είχα σκεφτεί πριν διαβάσω το άρθρο, αλλά υπάρχουν 3 μόνο τρόποι μεταχείρησης των νεκρών σε όλο των κόσμο.  Ή τους θάβουν στο έδαφος, ή τους αφήνουν πάνω στο έδαφος, ή τους καίνε.  Θα ήθελα τη γνώμη σας πάνω σε αυτό το αφενός μακάβριο, αλλά αφετέρου μεγάλης πρακτικής σημασίας πρόβλημα. Τι θα θέλατε να συμβεί στο σαρκίο σας όταν φύγετε από αυτό τον κόσμο και θα έχουν παραμείνει μόνο οι στενοί σας συγγενείς, πρόθυμοι να εκτελέσουν την επιθυμία σας;
Θα τελειώσω λέγοντας ότι αν κάποιος  επιθυμεί να αποτεφρωθεί, δεν μπορεί να το κάνει στη χώρα μας, πρέπει η σωρός του να μεταφερθεί σε άλλη χώρα (συνήθως στη Βουλγαρία ή στη Γερμανία), αφού εδώ δεν διαθέτουμε κρεματόρια,  αν και από το 2006 τo ελληνικό κράτος  με διάταγμά του σταμάτησε να θεωρεί παράνομη την αποτέφρωση. 

Ένα άρθρο του ηλεκτρονικού περιοδικού slate, γραμμένο από ελληνόπουλο, πάνω σε αυτό που ονομάζει "Κρίση Ταφής στην Ελλάδα", με προβλημάτισε ιδιαίτερα.


Σχόλιο ΑΟΡΑΤΟΥ: Το ελληνικό κράτος διαπράττει την Ύβρη για μία ακόμα φορά, δεν σέβεται τους νεκρούς του. Ούτε νεκρός δεν μπορείς να αναπαυτείς. Σε ποια χώρα του πολιτισμένου κόσμου της δύσης συμβαίνει το φαινόμενο αυτό; Εκταφή και καταστροφή των οστών στο χωνευτήρι από οξέα. Συνένοχοι είμαστε όλοι και μαζί και η εκκλησία της Ελλάδος που το επιτρέπει ενώ αντίκειται στις ορθόδοξες παραδόσεις. Αν δεν τιμάς τους νεκρούς σου αλλά τους κακομεταχειρίζεσαι επιπλέον περιμένεις να δεις ''άσπρη" μέρα; Το μόνο που μπορείς δίκαια να περιμένεις νομοτελειακά είναι η ΝΕΜΕΣΙΣ...

2 Σχόλια

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καλύτερα είναι να αποτεφρώνουμε τους νεκρούς μας, παρά να τους "τρώει" το χώμα, έτσι και αλλιώς η ψυχή, όπου είναι να πάει, θα πάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτη κοοιδεια που γινεται στη χωρα μας , σχετικα με τους νεκρους , ειναι να συχενεται κανεις ..τη θρησκεια και ολο το ..κακο συναπαντημα.Αρχιζει ο παπας..με το..εν τοπω χλοερο..κ.λ.π ? Πιστευω ,ουτε και ο παπας πιστευει αυτα που ..λεει.Αλλα αφου ετσι ειναι το κατεστημενο ; ! ! ! δεν μπορει να κανει αλοιως.Ποτε θα ξυπνησει ο κοσμος τελικα ...να τους στειλλει ..ολους στο διολο ; ; ; ! ! !.Δεν ντρεποντε λιγο τουλαχιστο οι..σοβαροι ιερεις και αρχιερεις, που εκμεταλευοντε ,,,τη δυστυχια του κοσμακη ; ; ; ! ! ! ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗ ΚΥΡΙΟΙ "ΣΤΥΛΩΒΑΤΕΣ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ" . ΑΛΛΑ ..ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΙ ΤΟ ΜΕΝΟΣ ΣΑΣ , ΧΑΝΕΤΕ ΤΑ ...ΟΒΟΛΛΑ ! ! ! !. ΤΣΙΠΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ; ; ; ! ! !.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Νεότερη Παλαιότερη

'