Διάγγελμα Τραμπ: Οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν -Νέες κυρώσεις (ΒΙΝΤΕΟ)

Αποχωρούν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας από τον Λευκό  Οίκο.



Ο Ντόναλντ Τραμπ, που πολλές φορές στο παρελθόν είχε σχολιάσει αρνητικά τη συμφωνία, τη χαρακτήρισε σήμερα «ελαττωματική» και «μεγάλη ντροπή».

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι από πλευράς των ΗΠΑ θα επιβληθούν αυστηρότατες οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν.

Έξαλλος ο Τραμπ για την δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου του Ιράν
Πόσο πιθανή είναι η σύγκρουση Σ. Αραβίας και Ιράν;
Γιατί η Αρμενία έθεσε τέρμα στην συμφωνία ειρήνης με την Τουρκία

«Σε μερικά λεπτά, θα υπογράψω ένα προεδρικό διάταγμα για να ξεκινήσει η διαδικασία επιβολής αμερικανικών κυρώσεων έναντι του ιρανικού καθεστώτος» είπε ο Τραμπ, και συμπλήρωσε: «Κυρώσεις θα επιβληθούν και σε οποιαδήποτε χώρα βοηθάει το Ιράν στην αναζήτησή του για την απόκτηση πυρηνικών. Οι ΗΠΑ δεν θα είναι όμηρος πυρηνικού εκβιασμού».

Όπως τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, η συμφωνία με το Ιράν δεν έχει επαρκείς μηχανισμούς για να αποφευχθούν οι παρατυπίες «από πλευράς του καθεστώτος».

«Today's action sends a critical message: the United States no longer makes empty threats. When I make promises, I keep them»


Κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του, ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε «πυρά» και κατά της κυβέρνησης Ομπάμα.

«Την περίοδο που οι ΗΠΑ είχαν το “πάνω χέρι” η καταστροφική αυτή συμφωνία έδωσε σε αυτό το καθεστώς -και είναι ένα τρομακτικό καθεστώς- δισεκατομμύρια δολάρια, και μάλιστα μέρος του ποσού αυτού σε μετρητά, κάτι που εμένα ως πολίτη με ντρόπιασε» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, και συμπλήρωσε: «Θα μπορούσε εκείνη την περίοδο να είχε γίνει μια εποικοδομητική συμφωνία. Αλλά αυτό δεν συνέβη. Στην “καρδιά” της συμφωνίας για το Ιράν ήταν η φαντασίωση ότι ένα δολοφονικό καθεστώς επιθυμεί να έχει ένα ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα».

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι είναι «έτοιμος και πρόθυμος» να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία με το Ιράν, όταν η χώρα «είναι έτοιμη».

Υπογράμμισε δε, ότι θέλει μια αληθινή και βιώσιμη λύση στην «πυρηνική απειλή του Ιράν».

Ο Τραμπ έχει δώσει έως ως τις 12 Μαΐου προθεσμία στους Ευρωπαίους συνυπογράφοντες της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας και της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία), ώστε στη συνέχεια να επιβάλει εκ νέου τις μονομερείς αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν. προκειμένου να «διορθώσουν τα τρομερά μειονεκτήματα» αυτής.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί υπαινίχθηκε σήμερα ότι η χώρα του ενδέχεται να παραμείνει στην ΚΟΣΔ, ακόμη και αν αποχωρήσουν οι ΗΠΑ, αλλά προειδοποίησε ότι η Τεχεράνη θα αντισταθεί έντονα στην πίεση των ΗΠΑ να περιορίσουν την επιρροή της στην Μέση Ανατολή.

Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία παραμένουν δεσμευμένες στη συμφωνία αλλά, σε μια προσπάθεια να παραμείνουν και οι ΗΠΑ, επιθυμούν τον διάλογο με το Ιράν για το βαλιστικό πυραυλικό του σύστημα, τις πυρηνικές του δραστηριότητες πέραν του 2025, όταν θα λήξουν οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν βάσει της συμφωνίας, καθώς και για τον ρόλο της Τεχεράνης σε κρίσεις στη Μέση Ανατολή, όπως στη Συρία και στην Υεμένη.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε χθες για τον κίνδυνο να ξεσπάσει πόλεμος αν ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από την ΚΟΣΔ.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, που βρίσκεται στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα για συνομιλίες, προέτρεψε σήμερα τον Αμερικανό πρόεδρο να μην αποσύρει τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, επισημαίνοντας ότι «σε αυτή την ευαίσθητη στιγμή, θα ήταν λάθος να αποχωρήσετε».

Οι διεθνείς αντιδράσεις μετά την απόφαση Τραμπ
Διεθνείς αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

Γαλλία – Γερμανία – Βρετανία: Λύπη για την απόφαση Τραμπ
«Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία εκφράζουν τη λύπη τους για την αμερικανική απόφαση» περί απόσυρσης από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Ελιζέ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε λίγο νωρίτερα ότι η Γαλλία θα εργαστεί μαζί με το Λονδίνο και το Βερολίνο επί μιας ευρύτερης συμφωνίας που θα καλύπτει τις δραστηριότητες του Ιράν για τα πυρηνικά, το βαλλιστικό πρόγραμμα και τις εξελίξεις σε περιφερειακό επίπεδο, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ αποσύρονται από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

«Θα εργαστούμε συλλογικά σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, καλύπτοντας τις πυρηνικές δραστηριότητες, την μετά το 2025 περίοδο, το βαλλιστικό πρόγραμμα και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, ιδίως στη Συρία, την Υεμένη και το Ιράκ» επισήμανε ο Μακρόν σε tweet που έστειλε λεπτά αφότου μίλησε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Γαλλίας επισήμανε ότι το καθεστώς μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων κινδυνεύει.

• Ομπάμα: Σοβαρό λάθος η απόφαση Τραμπ
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, υπό την κυβέρνηση του οποίου υπεγράφη η διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, χαρακτήρισε «εσφαλμένη» την απόφαση του προέδρου Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία.

«Πιστεύω ότι η απόφαση να τεθεί σε κίνδυνο η JCPOA χωρίς καμία παραβίαση της συμφωνίας από το Ιράν, είναι ένα σοβαρό λάθος» τόνισε ο Ομπάμα με ανακοίνωση του.

• Έντονη απογοήτευση της Μόσχας
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε με ανακοίνωσή του «την έντονη απογοήτευσή του» από την απόφαση του αμερικανού προέδρου. «Δεν υπάρχουν -και δεν μπορεί να υπάρξουν- λόγοι για την διάλυση του κοινού ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης, ΚΟΣΔ (JCPOA). Το σχέδιο έδειξε πλήρως την αποδοτικότητά του» ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

«Οι ΗΠΑ υπονομεύουν τη διεθνή εμπιστοσύνη στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας» προσθέτει η ανακοίνωση.

Παράλληλα, το υπουργείο τονίζει ότι είναι ανοιχτό σε περαιτέρω συνεργασία με τους άλλους εταίρους της συμφωνίας με το Ιράν και να συνεχίσει ενεργά να αναπτύσσει τις διμερείς σχέσεις με την Τεχεράνη.

• Γκουτέρες: Να τηρηθεί η συμφωνία από τους εναπομείναντες
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ζήτησε από τους εναπομείναντες εταίρους της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (JCPOA) να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Με ανακοίνωσή του ο Γκουτέρες εξέφρασε την «βαθιά ανησυχία» του από την απόφαση Τραμπ.

«Είναι απαραίτητο ότι όλες οι ανησυχίες που αφορούν την εφαρμογή του σχεδίου να αντιμετωπιστούν μέσα από τους μηχανισμούς που εγκαθιδρύθηκαν με την JCPOA. Ζητήματα που δεν σχετίζονται άμεσα με την JCPOA θα πρέπει να αντιμετωπίζονται χωρίς προκατάληψη για τη διατήρηση της συμφωνίας και των επιτευγμάτων αυτής» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

• Τουσκ: Θα συζητήσουμε την απόφαση στη Σόφια
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε πως οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν το ζήτημα στη Σύνοδο στη Σόφια, την επόμενη εβδομάδα.

«Οι πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ για τη συμφωνία του Ιράν αλλά και το θέμα του εμπορίου θα έχουν μια συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση. Οι Ευρωπαίοι θα αντιμετωπίσουν αμφότερα τα ζητήματα στη Σύνοδο Κορυφής στη Σόφια, την επόμενη εβδομάδα» έγραψε στο Twitter.

• Μογκερίνι: Η ΕΕ θα τηρήσει τη συμφωνία
Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να διατηρήσει τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, σύμφωνα με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, παρά το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ.

Παράλληλα, η Μογκερίνι ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να παραμείνει στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, εκφράζοντας την ανησυχία της από την σημερινή ανακοίνωση των νέων κυρώσεων».

• Ερντογάν: Η απόφαση Τραμπ θα προκαλέσει αστάθεια και συγκρούσεις
Αστάθεια και νέες συγκρούσεις θα επιφέρει η απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν μονομερώς από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν προειδοποίησε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.

Με ανάρτησή του στο Τwitter ο Καλίν ξεκαθάρισε ότι η πολυµερής συµφωνία θα συνεχιστεί με άλλα κράτη, ενώ διευκρίνισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εναντιώνεται σε όλες τις μορφές πυρηνικών όπλων.
«Η Τουρκία θα συνεχίσει τις εμπορικές σχέσεις της με το Ιράν, όσο είναι δυνατόν, και δεν θα είναι υπόλογη σε κανέναν» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Νιχάτ Ζεϊμπκτσί.

«Από εδώ και στο εξής θα εμπορευόμαστε με το Ιράν, εντός του δυνατού πλαισίου, μέχρι τέλους και δεν θα δίνουμε λογαριασμό σε κανέναν για αυτό» είπε ο Ζεϊμπεκτσί σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk.

Επικροτούν Ισραήλ και Σαουδική Αραβία 

• Νετανιάχου: Θαρραλέα και σωστή η απόφαση των ΗΠΑ
«Θαρραλέα και σωστή» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, την απόφαση που έλαβε ο αμερικανός πρόεδρος. Το Ισραήλ «εκτιμά βαθιά» την απόφαση αυτή, πρόσθεσε ο Νετανιάχου.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός χαρακτήρισε επίσης «συνταγή για την καταστροφή» τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί το 2015 με την Τεχεράνη.

Ο υπουργός Άμυνας, Αβίγκντορ Λίμπερμαν, χαιρέτισε επίσης την απόφαση του Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι θα γονατίσει το ιρανικό καθεστώς.

Μυστικές επαφές Ισραήλ και Σ.Αραβίας

• Την απόφαση Τραμπ στηρίζει το Ριάντ
Η Σαουδική Αραβία καλωσόρισε την απόφαση του αμερικανού προέδρου για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την εκ νέου επιβολή οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Τεεράνης.

«Το Ιράν χρησιμοποίησε οικονομικά οφέλη από την άρση των κυρώσεων για να συνεχίσει τις δραστηριότητές του για την αποσταθεροποίηση της περιοχής, ιδιαίτερα με την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και τη στήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων στην περιοχή» ανέφερε η ανακοίνωση του Ριάντ που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση Al Arabiya.

Η αντίδραση του Ιράν
Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί ανακοίνωσε την παραμονή του Ιράν στην πυρηνική συμφωνία, χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ σε αυτήν.

Ο Ροχανί είπε επίσης ότι η απόφαση που έλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ υπήρξε «ιστορική εμπειρία» για την Τεχεράνη και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ουδέποτε τήρησαν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι έδωσε εντολή στα στελέχη της πυρηνικής βιομηχανίας της χώρας του να είναι έτοιμα να συνεχίσουν την ανάπτυξη της πυρηνικής βιομηχανίας χωρίς κανέναν περιορισμό, εφόσον χρειαστεί.

Ο Τραμπ, συνέχισε ο Ροχανί, έχει ιστορικό υπονόμευσης των διεθνών συνθηκών και χαρακτήρισε «ψυχολογικό πόλεμο» την απόφαση του Τραμπ.

Τέλος, ανακοίνωσε πως έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να ξεκινήσει συνομιλίες για την πυρηνική συμφωνία με την ΕΕ, τη Ρωσία και την Κίνα εντός των επόμενων εβδομάδων και διαβεβαίωσε ότι η ιρανική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ.

Αριστοτέλης Φωκάς για τα Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'