Ξεκίνησε πόλεμος Ιράν-Ισραήλ με πυραύλους (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο χείλος ολομέτωπου πολέμου φαίνεται να πλησιάζουν το Ισραήλ και το Ιράν μετά το μπαράζ των ιρανικών ρουκετών στα Υψίπεδα του Γκολάν και τις ισραηλινές επιθέσεις αντιποίνων κατά δυνάμεων του Ιράν στη Συρία.


Ήταν η πρώτη απευθείας επίθεση του Ιράν κατά ισραηλινών δυνάμεων κι όχι μέσω της Χεζμπολάχ, σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση της σύγκρουσης των δύο ορκισμένων εχθρών. Από τις 20 ρουκέτες που εξαπέλυσαν οι ιρανικές δυνάμεις Κουντς, κάποιες αναχαιτίστηκαν, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, θύματα δεν υπήρξαν, ενώ οι υλικές ζημιές στις ισραηλινές θέσεις στο κατεχόμενο τμήμα του Γκολάν ήταν «περιορισμένες».

Κόκκινος Συναγερμός στο Ισραήλ -Ξεκλείδωσαν καταφύγια
Διάγγελμα Τραμπ: Οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν -Νέες κυρώσεις (ΒΙΝΤΕΟ)

Το Ισραήλ κατηγόρησε τον στρατηγό Κασέμ Σολεϊμάνι, επικεφαλής της μονάδας εξωτερικών επιχειρήσεων των Φρουρών της Επανάστασης, ότι διέταξε την επίθεση λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Η επιχείρηση αυτή έγινε «υπό τις διαταγές και τη διοίκηση του Κασέμ Σολεϊμανί και δεν πέτυχε τον στόχο της», είπε ο ταξίαρχος Κόρνικους, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, σε δημοσιογράφους.

Τα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν ήταν σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού από την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Τις πρώτες πρωινές ώρες οι Ισραηλινοί εξαπέλυσαν σφοδρή αντεπίθεση κατά ιρανικών στόχων στη Συρία, προειδοποιώντας το καθεστώς Άσαντ να μην παρέμβει υπέρ των Ιρανών συμμάχων του, και ενώ προηγουμένως είχαν ενημερώσει, όπως είπαν, τη Ρωσία.

Η Δαμασκός συγκλονίστηκε από τις εκρήξεις καθώς τα ισραηλινά μαχητικά έπλητταν διάφορους στόχους, από ραντάρ μέχρι αποθήκες πυρομαχικών, αλλά και πέντε συστοιχίες της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας οι οποίες άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Χτυπήθηκαν και στόχοι στη νότια επαρχία Κουνέιτρα της Συρίας, κοντά στα Υψίπεδα του Γκολάν. Θύματα δεν αναφέρθηκαν.



Η ισραηλινή επιχείρηση που έγινε τη νύχτα στη Συρία ήταν η πιο εκτεταμένη από το 1973, ανέφερε αξιωματούχος του στρατού στην εφημερίδα Haaretz.




Το Τελ Αβίβ έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να εγκαταστήσει μόνιμη στρατιωτική παρουσία στη Συρία, όπου το Ιράν μεταφέρει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως λένε οι Ισραηλινοί.

Η απόφαση του Τραμπ να αποχωρήσει από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης ενέτεινε τους φόβους μιας περιφερειακής σύρραξης. Λίγο πριν από τις ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου ο ισραηλινός στρατός είπε ότι παρατήρησε «ασυνήθιστη δραστηριότητα ιρανικών δυνάμεων στη Συρία» και διέταξε να ανοίξουν τα καταφύγια στο Γκολάν, ενώ ανέπτυξε συστοιχίες αντιπυραυλικών συστημάτων και κάλεσε εφεδρικές δυνάμεις στα όπλα.



Λίγες ώρες μετά τη ανακοίνωση του Τραμπ, κρατικά Μέσα στη Συρία είπαν ότι αναχαιτίστηκαν δύο ισραηλινοί πύραυλοι. Σύμφωνα με την αντιπολιτευόμενη οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από την ισραηλινή επίθεση σκοτώθηκαν 15 άτομα, ανάμεσά τους και οκτώ Ιρανοί.

Τον περασμένο Φεβρουάριο το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι κατέρριψε ιρανικό μη επανδρωμένο μαχητικό που είχε εισβάλει στον εναέριο χώρο του και έκτοτε η ισραηλινή αεροπορία έχει πλήξει αρκετές φόρους ιρανικούς στόχους στη Συρία, με την Τεχεράνη να ορκίζεται ότι θα πάρει εκδίκηση.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είπε την περασμένη Κυριακή στο υπουργικό του συμβούλιο ότι είναι «αποφασισμένος να σταματήσει την ιρανική επιθετικότητα, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει σύρραξη».

«Κάλλιο τώρα, παρά αργότερα», πρόσθεσε. «Δεν θέλουμε κλιμάκωση, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο».

Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.  

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'