Έλληνας γιατρός ανακάλυψε νέα μέθοδο θεραπείας της Λευχαιμίας

Ο παγκοσμίου φήμης πλέον Δρ. Εμμανουήλ Κατσάνης, Ναξιώτης γιατρός στο Banner – University Medical Center Tucson ανακάλυψε και χρησιμοποιεί μια νέα μέθοδο κατά της Λευχαιμίας, σύμφωνα με την οποία βελτιώνονται τα ποσοστά επιβίωσης σε Αφροαμερικανούς ασθενείς.
Ο Δρ. Εμμανουήλ Κατσάνης έχει καταγωγή από το Φιλώτι και οι γονείς του είναι ο Γιώργος και η Μαρία Κατσάνη.

 Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, ο Δρ. Μανώλης Κατσάνης, που εργάζεται στο Banner – University Medical Center Tucson, έχει εφαρμόσει µία μέθοδο θεραπείας, που µόλις πρόσφατα έγινε αποδεκτή στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, και η οποία μειώνει το χάσμα ανάμεσα στους λευκούς και µη ασθενείς. Ονομάζεται «haploidentical μεταμόσχευση, ή για συντομία «haplo» ( από την ελληνική λέξη «απλό»). Αυτή η μέθοδος κάνει εφικτή τη μεταμόσχευση µε δότη που είναι ημισυμβατός σε σχέση µε τα ανθρώπινα λευκοκυτταρικά αντιγόνα ( HLA ) αντί για πλήρως συµβατό δότη. Όποια μέθοδος μεταμόσχευσης και αν χρησιμοποιηθεί είναι σημαντικό να αναζητηθεί ένας δότης µε ανθρώπινα λευκοκυτταρικά αντιγόνα παρόμοια µε αυτά του ασθενή. Τα συµβατά αντιγόνα ξεγελούν τον οργανισμό που καλωσορίζει τα βοηθητικά ξένα κύτταρα και δεν επιτίθενται σ' αυτόν.

Διαβάστε επίσης
• Πατρινοί πατεντάρισαν το πρώτο εμβόλιο παγκοσμίως για τη σκλήρυνση κατά πλάκας
• Ξαναλέμε: Το πρώτο εμβόλιο για την σκλήρυνση κατά πλάκας παγκοσμίως είναι ελληνικό
• Επιστήμονες σταμάτησαν πλήρως την επιδείνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης, με νέα επιθετική χημειοθεραπεία και εμφύτευση βλαστικών κυττάρων



 Ας δούμε τι αναφέρει το άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην εφημερίδα Arizona Daily Star [1] και μιλάει για τον γιατρό που βρήκε τον τρόπο να θεραπεύσει την λευχαιμία. Και βέβαια να ευχαριστήσουμε την κα Χάιδω Μουστάκη που προχώρησε στην ανάρτηση της είδησης στην προσωπική της ιστοσελίδα στα socialmedia [2], αναδεικνύοντας την δύναμη ενός ακόμη Ναξιώτη που διαπρέπει στο εξωτερικό:

"Εάν κάποιος διαγνωστεί µε λευχαιμία (καρκίνος του αίματος) και είναι Αφροαμερικανός τότε θα έχει λιγότερες πιθανότητες να βρει έναν συµβατό δότη μυελού των οστών για να τον βοηθήσει να απαλλαγεί από αυτή την ασθένεια.
Όπως αναφέρει ο Δρ. Κατσάνης: «Η haplo είναι σχετικά νέα μέθοδος και είναι εντυπωσιακή για µας, γιατί έχουν ενδείξεις ότι θα προσφέρει βοήθεια στη κοινωνία µας που αποτελείται από πολλές μειονότητες διότι έχει πραγματικά αυξήσει την επιβίωση τους»."

Ο Δρ. Μανώλης Κατσάνης είναι επίσης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας στο τµήµα της Παιδιατρικής, Παθολογοανατομίας, Παθολογίας και της Ανοσιοβιολογίας στο Louise Thomas Chair στην Παιδιατρική Αντικαρκινική ´Ερευνά και Διευθυντής Κλινικής του τμήματος Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας. Ανέλαβε τη θέση διευθυντή στο University Medical Center στο Πρόγραμμα Μεταµόσχευσης Αίματος και Μυελού των Οστών το 2012. Εκτός από την εισαγωγή και εφαρμογή της haplo στη Τούσον ο Δρ. Κατσάνης έχει αρχίσει μια κλινική μελέτη βασισμένη στην έρευνα των ποντικιών, που δημοσιεύτηκε το 2016, για να δοκιμάσει μια πιο αποτελεσματική και ασφαλή χημειοθεραπεία.


Επί του παρόντος οι γιατροί χρησιμοποιούν ένα φάρμακο που λέγεται cyclophosphamide, αλλά το φάρμακο αυτό ενώ λειτουργεί πολύ καλά στο να εμποδίζει τα βλαστοκύτταρα του δότη από το να επιτίθενται στον οργανισμό του δέκτη, ωστόσο εμποδίζει τα κύτταρα του δότη από το να επιτεθούν και στη λευχαιμία. Το φάρμακο που ο Δρ. Κατσάνης δοκιμάζει και που ονομάζεται Bendamustine, δεν παρουσιάζει αυτές τις υπερβολικές αντιδράσεις και επιδράσεις στα ποντίκια και προσδοκά να αποδείξει ότι το ίδιο θα συμβεί και στους ανθρώπους.

Διαβάστε επίσης
• Φάρμακο για το Αλτσχάιμερ... αναγεννά τα δόντια

H εύρεση δότη 
Ιδανικά ένας ασθενής θα μπορούσε να είχε έναν τέλεια συµβατό δότη από τα βιολογικά του αδέλφια. Όταν όμως αυτό δεν είναι εφικτό, οι γιατροί αναζητούν συµβατότητα εκτός οικογενείας. Εάν ούτε αυτό καταστεί δυνατό, τότε χρησιμοποιούν βλαστοκύτταρα από δότη µε ένα- αντιγόνο μη συμβατό για να πετύχουν µία σχεδόν τέλεια συµβατότητα.

Οι ασθενείς είναι πιο πιθανό να βρουν συµβατότητα ανάμεσα σε ομάδες ανθρώπων της δικής τους φυλής ή εθνικότητας διότι τα αντιγόνα κληρονομούνται. Οι μειονότητες δυσκολεύονται να βρουν συµβατότητα, για ποικίλους λόγους όπως είναι η έλλειψη εθελοντών εγγεγραμμένων στο Εθνικό Πρόγραμμα Δοτών Μυελού των Οστών (NMDP). Και καθώς η λίστα των δοτών τελικά καθρεφτίζει τον πληθυσμό της Αμερικής, στην περίπτωση κατά την οποία υπάρχει ένα αντιγόνο ασύμβατο, είναι σημαντικό για τις μειονότητες να έχουν υπερεκπροσώπηση καθώς υπάρχει μεγαλύτερη παραλλαγή αντιγόνων εντός του πληθυσμού των μειονοτήτων απ αυτόν των λευκών, σύμφωνα µε το NMDP, πράγμα που έχει προκληθεί από τη γενετική ανάμειξη οφειλόμενη στη μετανάστευση και στον αποικισμό (Μονίμων διαμένων μεταναστών).


Κι εδώ έρχεται η βοήθεια από τη «haplo», η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν εναλλακτική μέθοδος. Τα πλεονεκτήματα της είναι ότι μπορεί να προσφέρει περισσότερες επιλογές στις μειονότητες, στην περίπτωση που πρέπει να καταφύγουν σε µία μεταμόσχευση και όταν δεν μπορούν να βρουν γρήγορα έναν µη συγγενή δότη. Επειδή οι άνθρωποι, κληρονομούν από κάθε γονέα τους µόνο ένα σύνολο από ανθρώπινα αντιγόνα λευκοκυττάρων πάντα θα είναι μισή η συμβατότητα. Επίσης, υπάρχει πάντα 50% πιθανότητα να είναι ηµισυµβατός ένας αδελφός/ή, ένα 25% πιθανότητα να υπάρξει τέλεια συµβατότητα και ένα 25% πιθανότητα να έχουν κληρονομήσει τα αδέλφια αντίθετα αντιγόνα. Υπάρχουν όµως πολλά, λιγότερο σημαντικά ανθρώπινα λευκοκυτταρικά αντιγόνα τα οποία δεν εξετάζονται και οι ασθενείς είναι πιο πιθανό να μοιραστούν αυτά µε µέλη της οικογένειας τους παρά από δότες µη συγγενείς.

«Αυτό είναι ένα ακόμα πλεονέκτημα της μεθόδου haplo», λέει ο Δρ. Κατσάνης.

Η 17χρονη ασθενής του Maiyah είναι αθλήτρια και γυμναζόταν από μικρή. Κάποια στιγμή η μητέρα της διαπίστωσε ότι οι αδένες στο λαιμό της κόρης της ήταν λίγο πρησμένες! Μετά από εξετάσεις αίματος, τον Ιούλιο του 2016 βγήκε το πόρισμα ότι η Maiyah έπασχε από Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία η οποία επιτίθεται συνήθως µόνο σε μεγαλύτερους ανθρώπους. Μετά από λίγες μέρες άρχισε τη χημειοθεραπεία µε χάπια. Όμως εξ αιτίας μιας μετάλλαξης, όλα τα είδη των χημειοθεραπειών που έπαιρνε από το στόμα, για μήνες, δεν είχαν αποτέλεσμα! Όλη αυτή η διαδικασία ήταν σκληρή διότι δεν είχε ακόμα παρουσιάσει κανένα σύμπτωµα της ασθένειας. Το Δεκέμβριο του 2016 όµως συνειδητοποίησε η οικογένεια ότι η μόνη ελπίδα θεραπείας ήταν η μεταμόσχευση μυελού των οστών κι έτσι άρχισαν να αναζητούν δότη. Πρώτα έψαξαν ανάμεσα στα µέλη της οικογένειας. Όμως ο 19χρονος αδελφός της δεν ήταν καθόλου συµβατός και έτσι αναζήτησαν έναν µη συγγενή δότη. Επειδή όμως η οικογένεια της Maiyah ήταν μαύροι και η πιθανότητα να βρουν συµβατό δότη ήταν περιορισμένες, την άνοιξη του 2017 απέτυχε η προσπάθεια εύρεσης δοτών μεταξύ συγγενών και φίλων της οικογένειας.

Η στατιστική
Οι λευκοί ασθενείς στις ΗΠΑ έχουν 80% πιθανότητα να βρουν συµβατούς δότες ενώ οι Αφροαμερικανοί έχουν 40%. Επίσης οι λευκοί έχουν δραματικά αυξημένες πιθανότητες εύρεσης δοτών µε ένα-αντιγόνο συµβατό κατά 96%. Οι Ισπανόφωνοι, οι αυτόχθονες Αμερικάνοι και οι Ασιάτες έχουν 40% πιθανότητα εύρεσης συµβατού δότη και 80% πιθανότητα ή και λιγότερο για ένα-αντιγόνο μη συμβατό. Οι αφροαμερικανοί ασθενείς έχουν τις χειρότερες προοπτικές. Αυτοί έχουν πιθανότητα 20% για τέλειο δότη και 76% πιθανότητα να βρουν µία ασυμβατότητα από µη συγγενή, σύμφωνα µε την εφημερίδα New England Journal of Medicine 2014.

Μετά από την άκαρπη αναζήτηση, η οικογένεια μαζί µε τον Δρ. Κατσάνη αποφάσισαν να προχωρήσουν στην haplo μεταμόσχευση µε δότη τον πατέρα της Maiyah που ήταν ημισυµβατός.

Η haplo μέθοδος είναι ακόμα νέα και μελετάται και οι πιο συντηρητικοί γιατροί είναι λιγότερο πιθανό να την εφαρµόσουν. Παρά ταύτα ο Δρ. Κατσάνης πιστεύει ότι σε δέκα χρόνια η haplo θα χρησιμοποιείται πιο συχνά απ ότι η αναζήτηση µη συγγενών δοτών.

«Τα αποτελέσματα της haplo είναι πλέον παρόμοια µε συγγενείς και µη συγγενείς συµβατούς δότες», είπε ο Δρ. Κατσάνης. Αυτός και συνάδελφοι του στο Banner UMC πιστεύουν ότι η haplo είναι προτιμότερη επιλογή από τις μεταμοσχεύσεις ενός αντιγόνου µη συµβατού, πράγμα που βασίζεται πάνω στα μέχρι τώρα αποτελέσματα τους.

«Αυτές οι μεταμοσχεύσεις είναι ένα θαύμα σε σχέση µε αυτά που έχουμε καταφέρει να κάνουμε τα τελευταία δέκα χρόνια και μακάρι να υπήρχε σαν επιλογή σε παλαιότερους ασθενείς µας, οι οποίοι δυστυχώς δεν επέζησαν», είπε ο Δρ. Κατσάνης.

Η κατάσταση της Maiyah ,την περίοδο της μεταμόσχευσης ήταν πολύ κακή καθώς ήταν πολύ άρρωστη εξ αιτίας υψηλών δόσεων χημειοθεραπείας που της χορηγήθηκαν. Έμεινε στο νοσοκομείο επτά εβδομάδες για τη μεταμόσχευση. Τον Ιούλιο 2017 όμως ήρθε η πολυπόθητη ανακούφιση της οικογένειας όταν ο Δρ. Κατσάνης τους ανακοίνωσε ότι ο οργανισμός της κόρης τους είχε δεχτεί τα βλαστοκύτταρα. Μετά για ένα διάστημα φορούσε μάσκα για να προστατευθεί απ τα μικρόβια και παρακολουθούσε τα μαθήματά της online μέχρι που δυνάμωσε το ανοσοποιητικό της σύστημα και πήγε ξανά στο σχολείο της. Η υγεία της έχει ομαλοποιηθεί και είναι σε ύφεση η νόσος χωρίς να υπάρχει καμμία ένδειξη της. Ο Δρ. Κατσάνης εξέτασε προσεκτικά τον κατάλογο µε την φαρμακευτική αγωγή της Maiyah και της είπε ότι είναι καιρός να διακόψει ένα από τα πολλά χάπια που έπαιρνε και εκείνη ενθουσιασμένη άνοιξε το κουτάκι µε τα χάπια της και πέταξε αυτά που δεν χρειαζόταν πια.

Αόρατα Γεγονότα

Αναφορές
:


  1. http://tucson.com/news/science/tucson-doctor-s-use-of-new-leukemia-treatment-improves-survival/article_ed2c3033-e51b-5a5b-8807-aef541bf022d.html
  2. https://www.facebook.com/xaido.moustaki/posts/1979704975651686
  3. https://www.naxospress.gr/arthro/ygeia/naxiotis-giatros-dr-manolis-katsanis-vrike-farmako-gia-ti-leyhaimia


Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'