Πρωτιές στο δουλεμπόριο για Ελλάδα κι Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψε την μεγαλύτερη αύξηση… σκλάβων από οποιαδήποτε περιοχή του κόσμου το 2017, με την υποδοχή 100.000 μεταναστών να παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό, καθώς πολλοί από αυτούς είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην εκμετάλλευση.


Ο κίνδυνος της εργασίας σχεδόν χωρίς ή και χωρίς αμοιβή σε τομείς όπως ο αγροτικός ή ο κατασκευαστικός, έχει μεγαλώσει και πάλι στην περιοχή με 20 από τις 28 χώρες της ΕΕ να καταγράφουν αριθμούς χειρότερους από εκείνους του 2016, στην ετήσια καταγραφή των Βρετανών αναλυτών της Verisk Maplecroft.

Διαβάστε επίσης
• Πέθανε στο αεροδρόμιο της Fraport δουλεύοντας στους 43 βαθμούς
• Ζήτησε τον μισθό του και το αφεντικό του έσπασε το σαγόνι -Επιπλέον πρέπει να πληρώσει 1.553 ευρώ
• Μικρά παιδιά πεθαίνουν στα ορυχεία κοβαλτίου του Κονγκό ως σύγχρονοι σκλάβοι (ΒΙΝΤΕΟ)

“Η μεταναστευτική κρίση έχει αυξήσει τους κινδύνους περιπτώσεων δουλίας που εμφανίζονται σε ολόκληρη την Ευρώπη» λέει ο Σαμ Χέινς αναλυτής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της εταιρείας.

Παγκοσμίως υπολογίζεται πως υπάρχουν 21 εκατομμύρια άνθρωποι που εξαναγκάζονται να δουλεύουν χωρίς μισθό, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, σε μια «βιομηχανία» αξίας 150 δισ. δολαρίων ετησίας, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO).

Τα στοιχεία που περιλαμβάνουν περιπτώσεις trafficking ή και δουλεμπορίου, καθώς και εκείνα που παρείχαν οι αρχές 198 χωρών, κατατάσσουν τη Ρουμανία, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Βουλγαρία στις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά απλήρωτης εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόκειται βέβαια για χώρες υποδοχής μεταναστών στην περιοχή, όπως αναφέρει και η Verisk Maplecroft. Περίπου 115.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Ευρώπη μέσω θάλασσας μέχρι στιγμής το 2017, με το 80% εξ αυτών να φτάνει στην Ιταλία, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Πολλοί είναι εκείνοι που δίνουν μεγάλα ποσά για να πραγματοποιήσουν αυτό το ταξίδι και καταλήγουν να δουλεύουν χωρίς μισθό, παγιδευμένοι από το χρέος τους προς τους δουλέμπορους που τους πέρασαν από τα σύνορα, δηλώνει η Αλεξάνδρα Τσάνερ, αναλύτρια Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Verisk Maplecroft.

«Αρκετοί μετανάστες χωρίς χαρτιά μπαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τέτοιο χρέος προς τη συμμορία των δουλεμπόρων που δεν έχουν καμία ελπίδα να το αποπληρώσουν» δηλώνει η ίδια στο Reuters.

Οι τοπικές αρχές πασχίζουν να διαχειριστούν το θέμα της δουλείας αποτελεσματικά, λόγω του μεγάλου αριθμού των αφίξεων, προσθέτει.

Στον κατάλογο των χωρών που η δουλεία ανθεί, η Ινδία κατάφερε να βελτιώσει τη θέση της, υποχωρώντας από την 15η θέση στην 49η, όπως και η Ταϊλάνδη που δίνει μάχη κατά της δουλείας και έπεσε από την 21η θέση στην 48η.

Αμφότερες πάντως κατατάσσονται στην λίστα των «εξαιρετικά επικίνδυνων χωρών» καθώς πολλά είναι τα περιστατικά αντίστοιχης μεταχείρισης ειδικά σε τομείς όπως οι κατασκευές, η παραγωγή ρούχων, η μεταποίηση, η γεωργία, η αλιεία, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση.

Αριστοτέλης Φωκάς για τα Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'