Φωτογραφίες από το τεράστιο παγόβουνο που αποκολλήθηκε στην Ανταρκτική (ΦΩΤΟ)

Τo τεράστιο παγόβουνο (σ.σ. γνωστό και ως A-68) που αποκολλήθηκε από την παγοκρηπίδα Larsen στην Ανταρκτική την περασμένη εβδομάδα συνεχίζει κανονικά την πορεία του προς την ανοιχτή θάλασσα.  


Όλες οι πρόσφατες δορυφορικές εικόνες καταδεικνύουν ότι το χάσμα μεταξύ του γιγαντιαίου παγόβουνου και της παγοκρηπίδας μεγαλώνει συνεχώς.  

Η συγκεκριμένη φωτογραφία όπου διακρίνεται το κενό έχει τραβηχτεί από τον δορυφόρο Deimos-1. Όπως σημειώνει το BBC, αυτή την εποχή του χρόνου δεν είναι καθόλου εύκολο να πάρει κανείς λήψεις από την Ανταρκτική εξαιτίας των πυκνών νεφώσεων που καλύπτουν την περιοχή καθώς και λόγω της μεγάλης διάρκειας των νυχτών.

Διαβάστε επίσης
• Αποστολή στην Ανταρκτική για κυνήγι των μετεωριτών σιδήρου και την γέννηση της ζωή στη Γη
• Έστειλαν σε Αποστολή στην Ανταρκτική το πρώτο αεροσκάφος 3D εκτύπωσης!
• Ανακαλύφτηκε "χαμένος κόσμος" κάτω από εκατοντάδες μέτρα πάγου στην Ανταρκτική (ΦΩΤΟ)

Το παγόβουνο A-68, που υπολογίζεται πως έχει έκταση 5.000 - 6.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν καταγραφεί ποτέ, μέχρι στιγμής συμπεριφέρεται φυσιολογικά.    





Σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων, το παγόβουνο αρχικά να κινηθεί πάνω στην επιφάνεια του ωκεανού που έχει δημιουργηθεί από τους ανέμους στη θάλασσα Weddell, οι οποίοι σπρώχνουν το νερό προς την ακτή. Αλλά εξαιτίας της αριστερόστροφης εκτροπής που ασκεί η φαινόμενη δύναμη Coriolis, η οποία παράγεται από την περιστροφή της Γης, το παγόβουνο δεν αναμένεται ν' απομακρυνθεί από την άκρη της Ανταρκτικής.

Επίσης, ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι στην εικόνα που τράβηξε ο δορυφόρος Δείμος την Παρασκευή, διακρίνεται ένα μεγάλο κομμάτι λεπτού πάγου που βρισκόταν κολλημένο στο παγόβουνο να έχει αποκολληθεί. Το κομμάτι αυτό είναι αρκετά πιο λεπτό από το κυρίως παγόβουνο, με πάχος μόλις μερικών μέτρων.    

Ο Thomas Rackow και οι συνάδελφοί του στο ινστιτούτο «Alfred Wegener», του Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών «Helmholtz», παρακολουθούν την κίνηση του παγόβουνου με ενδιαφέρον.   Πρόσφατα δημοσίευσαν μία μελέτη στην οποία συμπεριέλαβαν τα μοντέλα μετατόπισης των παγόβουνων στα νερά της Ανταρκτικής, λαμβάνοντας υπόψιν τις διαφορετικές δυνάμεις που επιδρούν στα μικρά και τα μεγάλα αντικείμενα. Σύμφωνα με αυτήν, υπάρχουν τέσσερις «λεωφόροι» που ακολουθούν τα παγόβουνα, συναρτήσει πάντα του σημείου απ' όπου έχουν αποκολληθεί.

Με βάση αυτή τη μελέτη, το A-68 θα πρέπει να ακολουθήσει την οδό της Ανταρκτικής χερσονήσου που οδηγεί από τη θάλασσα Weddell προς τον Ατλαντικό.    

«Το πιθανότερο είναι να ακολουθήσει μία πορεία βορειοανατολικά, κατευθυνόμενο χοντρικά προς την περιοχή των Νήσων Νότια Γεωργία και Νότιες Σάντουτις στον νότιο Ατλαντικό ωκεανό», τόνισε ο δρ. Rackow στο BBC. «Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε αν το παγόβουνο θα κινηθεί πράγματι όπως περιμένουμε», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'